Witajcie! Jesli ktos orientuje sie w obowiazujacych w 1931r przepisach, prosze o wyjasnienie.
Osoby:
Teodora, ur. w 1910r w Kołodeżnie, gmina Lubitὀw, pow.Kowel, woj. wołyńskie, cὀrka Dawida i Jewgienii.
Stanisław, ur.w 1910r w Prędocinie, pow.Iłża, woj.kieleckie, syn Wojciecha i Marianny.
Akcja:
Teodora i Stanisław pobierają się w kosciele rzymsko-katolickim w Kowlu 28.09.1929r. Natychmiast po ślubie młodzi wyjeżdżaja do Polski, do Radomia, zamieszkuja przy rodzicach Stanisława .
25.06.1931r Teodora składa w Starostwie Powiatowym w Radomiu dokumenty (podanie +metrykę+ akt ślubu) w celu potwierdzenia obywatelstwa polskiego.
Pytania (odpowiedzi na nie mają mi ułatwić poszukiwania przodkὀw Teodory):
1. Kto musiał (?) potwierdzać obywatelstwo polskie?
2. Czy ślub w kościele rzymsko-katolickim musi oznaczać, że obydwoje nowożeńcy byli tego wyznania?
3. Czy imiona rodzicòw Teodory i miejsce gdzie żyli mogą sugerować ich wyznanie?
4. Czy mieszkaniec woj. wołyńskiego, by mὀc potwierdzić na terenie Polski w 1931r obywatelstwo polskie, musiał mieć obydwoje rodzicὀw obywateli polskich?
5. Czy małżeństwo z obywatelem polskim w okresie 1929 – 1931 pozwalało uzyskać obywatelstwo polskie?
Wszystkie odpowiedzi i sugestie gdzie, czego i jak szukać – mile widziane
Pozdrawiam. Grazyna
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Potwierdzanie obywatelstwa polskiego - 1931r.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 320
- Podziękował/a: 73 razy
- Podziękowano: 46 razy
Potwierdzanie obywatelstwa polskiego - 1931r.
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 42 razy
Re: Potwierdzanie obywatelstwa polskiego - 1931r.
Witam!
Te kwestie regulowała Ustawa o obywatelstwie Państwa Polskiego z 20 stycznia 1920 r.:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9200070044
Odpowiadając na Twoje pytania.
Ad. 1) i 5)
Zgodnie z powyższą ustawą obywatelstwo polskie można było nabyć przez zamążpójście. Czy Teodora posiadała przed ślubem obywatelstwo polskie, trudno powiedzieć. Na pewno miała je od chwili ślubu. Do II wojny światowej obowiązywała zasada jednolitości obywatelstwa obu małżonków i być może z tego powodu potrzebne było potwierdzenie obywatelstwa polskiego. Co zostało napisane w podaniu? Z jakiego kościoła jest metryka?
Ad. 3)
Imiona rodziców Teodory - jak również ich nazwiska rodowe - mogą sugerować wyznanie, ale nie są pewnym wyznacznikiem.
W przypadku małżeństw niejednolitych wyznaniowo możliwa była np. taka konstelacja: ojciec prawosławny, nazwisko ukraińskie, matka katoliczka, nazwisko polskie, synowie wyznanie po ojcu, córki wyznanie po matce.
Inna możliwość to przejście na katolicyzm, przy każdej parafii na Wołyniu były prowadzone tzw. księgi nawróconych z zapiskami typu: Jagnicz Epistima, c. Pelagii Jagnicz, ur. 4.09.1916 r. w Chołowiczach, gm. Kostopol, ochrz. 6.11.1916 r. w cer. prawosławnej w Hołownie, wyzn. wiary 21.11.1936 w Bereznem, zw. małż. z Waldemarem Milbrand w 1937 w Bereznem, 9/1936. Podobne księgi prowadziły parafie prawosławne.
W związku z tymi przejściami nie można z całą pewnością przyporządkować nazwisk do wyznań.
Ad. 4)
Zgodnie z w/w ustawą nie.
Ad. 2)
Nie mam tu wiedzy - mam wrażenie, że tak. Moja wołyńska prababka (Polka, katoliczka) ślub brała dwa razy. Pierwszym jej mężem był mój pradziadek (Polak, katolik), ślub miał miejsce naturalnie w parafii katolickiej. Drugi mąż był Ukraińcem i tego drugiego ślubu nigdzie się doszukać wśród katolików nie mogę. Czyli zapewne odbył się w cerkwi. Inna sprawa, że ukraiński mąż z czasem zmienił końcówkę nazwiska z –wiec na –wski, a ich syn zmarł w czasie II wojny światowej jeszcze na Wołyniu jako Polak i katolik.
Gdzie szukać? W parafii wg miejsca zamieszkania Teodory, i w prawosławnej, i w katolickiej. Punktem zaczepienia powinna być metryka urodzenia Teodory.
Pozdrawiam
Sonia
Te kwestie regulowała Ustawa o obywatelstwie Państwa Polskiego z 20 stycznia 1920 r.:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9200070044
Odpowiadając na Twoje pytania.
Ad. 1) i 5)
Zgodnie z powyższą ustawą obywatelstwo polskie można było nabyć przez zamążpójście. Czy Teodora posiadała przed ślubem obywatelstwo polskie, trudno powiedzieć. Na pewno miała je od chwili ślubu. Do II wojny światowej obowiązywała zasada jednolitości obywatelstwa obu małżonków i być może z tego powodu potrzebne było potwierdzenie obywatelstwa polskiego. Co zostało napisane w podaniu? Z jakiego kościoła jest metryka?
Ad. 3)
Imiona rodziców Teodory - jak również ich nazwiska rodowe - mogą sugerować wyznanie, ale nie są pewnym wyznacznikiem.
W przypadku małżeństw niejednolitych wyznaniowo możliwa była np. taka konstelacja: ojciec prawosławny, nazwisko ukraińskie, matka katoliczka, nazwisko polskie, synowie wyznanie po ojcu, córki wyznanie po matce.
Inna możliwość to przejście na katolicyzm, przy każdej parafii na Wołyniu były prowadzone tzw. księgi nawróconych z zapiskami typu: Jagnicz Epistima, c. Pelagii Jagnicz, ur. 4.09.1916 r. w Chołowiczach, gm. Kostopol, ochrz. 6.11.1916 r. w cer. prawosławnej w Hołownie, wyzn. wiary 21.11.1936 w Bereznem, zw. małż. z Waldemarem Milbrand w 1937 w Bereznem, 9/1936. Podobne księgi prowadziły parafie prawosławne.
W związku z tymi przejściami nie można z całą pewnością przyporządkować nazwisk do wyznań.
Ad. 4)
Zgodnie z w/w ustawą nie.
Z chwilą ogłoszenia ustawy niniejszej prawo obywatelstwa polskiego służy każdej osobie bez różnicy płci, wieku, wyznania i narodowości, która:
[…]
d) był zapiany do gminy miejskiej lub wiejskiej, albo do jednej z organizacji stanowych na ziemiach b. Cesarstwa Rosyjskiego, jakie wchodzą w skład Państwa Polskiego;
[…]
Obywatelstwo polskie nabywa się:
1) przez urodzenie […]
Przez urodzenie dzieci ślubne nabywają obywatelstwo ojca, dzieci nieślubne obywatelstwo matki.
Ad. 2)
Nie mam tu wiedzy - mam wrażenie, że tak. Moja wołyńska prababka (Polka, katoliczka) ślub brała dwa razy. Pierwszym jej mężem był mój pradziadek (Polak, katolik), ślub miał miejsce naturalnie w parafii katolickiej. Drugi mąż był Ukraińcem i tego drugiego ślubu nigdzie się doszukać wśród katolików nie mogę. Czyli zapewne odbył się w cerkwi. Inna sprawa, że ukraiński mąż z czasem zmienił końcówkę nazwiska z –wiec na –wski, a ich syn zmarł w czasie II wojny światowej jeszcze na Wołyniu jako Polak i katolik.
Gdzie szukać? W parafii wg miejsca zamieszkania Teodory, i w prawosławnej, i w katolickiej. Punktem zaczepienia powinna być metryka urodzenia Teodory.
Pozdrawiam
Sonia
-
Dziekuje, Soniu!!! Baaardzo. Jedyne dokumenty Teodory, jakie posiadam, pochodza z teczki dowodowej. Tam znalazlam podanie do Prezydium Rady Narodowej z 1951r z prosba o zwrot metryki i aktu slubu zlozonych w 1931r w Starostwie Powiatowym w celu potwierdzenia obywatelstwa. Najwczesniejszy dokument tozsamosci to "Kennkarte" z 1942, potem jest karta meldunkowa z 1947r z adnotacja :"stara sie o Dow. Os". Metryki i aktu slubu w teczce nie bylo!
Nie mam pojecia , jak to ugryzc, niestety. Stad moje pytania. Pomaga mi bardzo nasz kolega Jurek, ale i jemu potrzeba wiecej informacji, jakiegos punktu zaczepienia.... Jeszcze raz bardzo dziekuje! Pozdrawiam serdecznie. Grazyna
-- Post scalono 16 maja 2013, 08:55 --
Ustawa mowi wyraznie o rejestrowaniu i przechowywaniu wnioskow o poswiadczenie obywatelstwa i samych poswiadczen, jesli dobrze rozumiem. Gdzie moga znajdowac sie takie dokumenty? Chodzi o 1931r.
Grazyna.
Nie mam pojecia , jak to ugryzc, niestety. Stad moje pytania. Pomaga mi bardzo nasz kolega Jurek, ale i jemu potrzeba wiecej informacji, jakiegos punktu zaczepienia.... Jeszcze raz bardzo dziekuje! Pozdrawiam serdecznie. Grazyna
-- Post scalono 16 maja 2013, 08:55 --
Ustawa mowi wyraznie o rejestrowaniu i przechowywaniu wnioskow o poswiadczenie obywatelstwa i samych poswiadczen, jesli dobrze rozumiem. Gdzie moga znajdowac sie takie dokumenty? Chodzi o 1931r.
Grazyna.
Grazyna Kozlowska
-
Znalazlam w AP Kielce zespol 21/733/0 zatytulowany "Starostwo Powiatowe Radomskie", obejmujacy daty krancowe: [1918]1919-1939 [1942]. Niestety bez zadnego opisu zawartosci
. A ja szukam metryki i aktu slubu zlozonych tamze w 1931r wraz z podaniem o "potwierdzenie obywatelstwa polskiego"....
Czy ktos z Was orientuje sie, czy w takim zespole przechowywane sa dokumenty wystawiane przez Starostwo obywatelom, jakies teczki personalne??? A moze tylko dokumentacja dotyczaca pracy urzedu (jakies protokoly posiedzen, urzednicy itp).
Oczywiscie napisze do AP Kielce, ale moze ktos cos....
Pozdrawiam. Grazyna

Czy ktos z Was orientuje sie, czy w takim zespole przechowywane sa dokumenty wystawiane przez Starostwo obywatelom, jakies teczki personalne??? A moze tylko dokumentacja dotyczaca pracy urzedu (jakies protokoly posiedzen, urzednicy itp).
Oczywiscie napisze do AP Kielce, ale moze ktos cos....
Pozdrawiam. Grazyna
Grazyna Kozlowska
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
ad 2. Ślub zawierany był tylko w jednej parafii, w obu były ogłaszane zapowiedzi. W zasadzie powinien się odbywać w parafii panny młodej, więc to raczej ona była katoliczką, ale jeśli panna młoda była religii prawosławnej, to ślub mógł być także w kościele pana młodego. Ze względów politycznych i konkordatowych w przypadkach małżeństw mieszanych naciskano na młodych z mieszanych małżeństw, żeby zawierali ślub w kościele katolickim, ale każdy mógł pozostać przy swoim wyznaniu.
Moi dziadkowie zawierali ślub w parafii katolickiej mojej babki, ale dziadek do śmierci pozostał protestantem i nawet nabożeństwo żałobne było w kaplicy protestanckiej, mimo, że został pochowany koło babci na katolickim cmentarzu.
Moi dziadkowie zawierali ślub w parafii katolickiej mojej babki, ale dziadek do śmierci pozostał protestantem i nawet nabożeństwo żałobne było w kaplicy protestanckiej, mimo, że został pochowany koło babci na katolickim cmentarzu.
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
-
- Kontakt:
Mam w rodzinie podobny przypadek - w 1932 roku starosta będziński potwierdza polskie obywatelstwo mojego pradziadka Aleksandra Iwanowa.
W 1932 roku pradziadek był już 10 lat po ślubie i na świecie było jego jedyne dziecko z tego małżeństwa, córka Irena.
Nie wiem prawie nic o rodzinie pradziadka - mimo dokładnej daty urodzenia i miejsca urodzenia nie udało mi się jeszcze znaleźć aktu - ale wiem, że pradziadek, prababcia i moja babcia a ich córka byli prawosławni; prababcia była córką Polki i Rosjanina - miała może wobec tego "na wejściu" obywatelstwo rosyjskie? A to potwierdzanie obywatelstwa polskiego pradziadka jednocześnie - zgodnie z informacjami wyżej - potwierdzało polskie obywatelstwo żony i córki?
W 1932 roku pradziadek był już 10 lat po ślubie i na świecie było jego jedyne dziecko z tego małżeństwa, córka Irena.
Nie wiem prawie nic o rodzinie pradziadka - mimo dokładnej daty urodzenia i miejsca urodzenia nie udało mi się jeszcze znaleźć aktu - ale wiem, że pradziadek, prababcia i moja babcia a ich córka byli prawosławni; prababcia była córką Polki i Rosjanina - miała może wobec tego "na wejściu" obywatelstwo rosyjskie? A to potwierdzanie obywatelstwa polskiego pradziadka jednocześnie - zgodnie z informacjami wyżej - potwierdzało polskie obywatelstwo żony i córki?
Ola Gehrke
Genealogia
Szukam nazwisk: Iwanow, Bonkowski/Bąkowski (Wieluń, Kalisz i okolice obu), Pietras, Janiak (parafia Bełdów), Piasta, Nejman, Herman, Leszta (okolice Piotrkowa Trybunalskiego), Telążek (okolice Bełchatowa), Jaros, Domeracki (Boglewice).
Genealogia
Szukam nazwisk: Iwanow, Bonkowski/Bąkowski (Wieluń, Kalisz i okolice obu), Pietras, Janiak (parafia Bełdów), Piasta, Nejman, Herman, Leszta (okolice Piotrkowa Trybunalskiego), Telążek (okolice Bełchatowa), Jaros, Domeracki (Boglewice).