UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Wierzbno, Biały

Pomoc dla szukających miejscowości, miejsca, lokalizacji

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
janolizka
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 9 razy

Wierzbno, Biały

Post autor: janolizka » czw lis 21, 2013 5:50 pm

Witam
Może ktoś bardziej doświadczony będzie mógł mi pomóc. W akcie ślubu znalazłam dwie miejscowości których nie mogę do końca zlokalizować.
Wierzbno - powiat Miński akt ślubu z 1859 roku
Biały (może Biała) - w Galicji- akt z 1879 roku

z góry dziękuję za pomoc
Eliza

Awatar użytkownika

tg3a
Podziękowano: 2 razy

Re: Wierzbno, Biały

Post autor: tg3a » czw lis 21, 2013 10:57 pm

Witam.
Może przydatny będzie "Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich" http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/. Warto w nim sprawdzić wszystkie wystąpienia nazwy "Wierzbno".
Skądinąd znam Wierzbno w powiecie węgrowskim będące siedzibą parafii, w stosunku do powiatu mińskiego (wtedy był zwany nowomińskim) jest to praktycznie przez miedzę. Według w/w "Słownika" Wierzbno wtedy należało do dekanatu nowomińskiego. Może z tym przypisaniem Wierzbna do powiatu to kwestia niewłaściwego zrozumienia tekstu lub czyjejś pomyłki? Oczywiście, nie znając tekstu nie mogę nic twierdzić.
Pozdrawiam
Szukane nazwiska: Grabowski Wojtyński Bednarczyk Wasilewski Miąsek Skibiński Dołowy Jaszczur

AUTOR TEMATU
janolizka

Post autor: janolizka » czw lis 21, 2013 11:08 pm

Bardzo dziękuję za link. Również zastanawiałam się nad Wierzbnem w powiecie węgrowskim.
I dołączam skan, może źle czytam nazwę miejscowości.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/531 ... f889c.html
akt nr. 204
Eliza

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » pt lis 22, 2013 1:26 am

Oprócz Słownika geograficznego... (który jest lekturą obowiązkową), polecam:
Spis alfabetyczny miast, wsi Królestwa Polskiego TOM 1 [1877]
Skorowidz Królestwa Polskiego TOM 2 [1877]
(oba można znaleźć w bibliotekach cyfrowych)
W tym wypadku nazwa miejscowości jest na literkę W, więc korzystamy z tomu 2.

Nie znalazłam miejscowości Wierzbno (ani podobnej) w powiecie nowomińskim. Ale zobacz sama. Zgadzam się z Tadeuszem, że Wierzbno w powiecie węgrowskim jest najbardziej prawdopodobne, bo najbliżej Warszawy (choć z drugiej strony tejże w stosunku do powiatu gostynińskiego, z którego pochodziła panna młoda)

Co do drugiej miejscowości - Biała - musisz trochę zawęzić obszar poszukiwań, bo Galicja to szerokie pojęcie. Może spróbuj wydrukować strony, na których są podobne nazwy miejscowości do Biała i wykreślaj te, które nie pasują. Pozostałe posprawdzaj na mapach (np. w mapie googla), może jak zobaczysz lokalizację, to przypomni Ci się jakiś trop (np. bliskość jakieś innej miejscowości). Można stworzyć swoje znaczniki na mapie i usuwać te, które już sprawdziłaś, lub nie pasują. Dla przykładu, kiedyś tłumaczyłam na anglojęzycznym forum czym się różni Dobrzyń od Dobrzynia: link

powodzenia
Beata

P.S.
I jeszcze taka malutka prośba - proszę podpisuj posty przynajmniej imieniem, bo mamy tu takie skrzywienie, że lubimy wiedzieć z kim rozmawiamy Obrazek

WITAJ NA FORUM !
Beata

AUTOR TEMATU
janolizka

Post autor: janolizka » pt lis 22, 2013 10:08 am

Dziękuję za zainteresowanie, ale szczególnie za wskazanie kierunku (lektury).
Jeśli chodzi o miejscowość Biała, to myślałam, że może to być obecne Bielsko-Biała.
A może źle czytam akt.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/17b ... 034b0.html

pozdrawiam
Eliza Janowska
Eliza

grazyna florczak

Post autor: grazyna florczak » ndz cze 12, 2016 8:55 am

Witam może chodzi o Białe. jest to osada Szczawy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdzie to jest...”