UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Parafie i archiwa.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 15
- Podziękował/a: 3 razy
Parafie i archiwa.
Pisałem dwu krotnie do dwuch parafii w Ostrowcu emailem o metryki moich przodków : Hendzel , Motyka ,Domagała , Szpałowicz,oraz do Panstwowe Archiwum w Kielcach. Nie otrzymałem z tych instytucji oni razu odpowiedzi.Czy te instytucje mają obowiązek udzielic odpowiedzi na email czy muszę wysyłac listownie w kopercie , czy ktoś się orientuje w tych sprawach ? Pozdrawiam
Hendzel Andrzej
Re: Parafie i archiwa.
Andrzeju, co najmniej Archiwum powinno odpowiedzieć. Jednak bardzo ważne jest, abyś zadośćuczynił kwestii formalnej. Mówiąc wprost - wszelka korespondencja kierowana do urzędów państwowych powinna spełniać pewne wymagania formalne. O czym najczęściej zdarza się zapomnieć? Musi zawierać informacje kto pisze (imię, nazwisko, adres korespondencyjny) do kogo (także pełna tytulatura) i w jakiej sprawie (najbardziej konkretnie jak się da - warto postawić proste pytanie i ew. rozwinąć je dalej w opisie sprawy). Z korespondencją e-mailową bywa różnie - ja nie mam złych doświadczeń, ale staram się zawsze najpierw zadzwonić, powiedzieć w kilku słowach co i jak i dopytać "to jak możemy to załatwić?". Bardzo często słyszę że tradycyjnie, czyli pismo pocztą (polecam najprostszą przesyłkę rejestrowaną - list polecony). Wiele razy spotkałem się z informacją że "urząd zastrzega sobie prawo do nieodpowiadania na korespondencję nie spełniającą wymogów".
Nie zarzucam złej woli urzędnikom, wielu z nich bardzo mi pomogło. Trzeba tylko pamiętać, że żeby się z nimi szybko i skutecznie dogadać, najlepiej to robić "ich językiem" i na ich zasadach..
Nie zarzucam złej woli urzędnikom, wielu z nich bardzo mi pomogło. Trzeba tylko pamiętać, że żeby się z nimi szybko i skutecznie dogadać, najlepiej to robić "ich językiem" i na ich zasadach..
pozdrawiam
Artur
Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
Dziękuje serdecznie za odpowiedz oraz radę która się przyda. W zasadzie w email opisałem wszystko ,wymieniłem nazwiska ,imiona i daty oraz miejscowośc. Jednak napiszę raz jeszcze i wyslę listem poleconym do archiwum w Kielcach. Z innych urzedów odpowiedzi otrzymywałem juz po kilku dniach a te trzy instytucje milczą. Jeszcze raz dziękuję oraz pozdrawiam. Andrzej
Hendzel Andrzej
Parafia to nie instytucja. Obecnie proboszcz nie jest urzędnikiem stanu cywilnego.
A metrykami zajmują się Urzędy Stanu Cywilnego.
I po drugie, Artur nie sugeruje, że nie opisałeś dostatecznie jasno kogo szukasz, tylko pyta, czy Twoje pismo/email spełniło wymogi formalne - czyli czy np. podpisałeś pismo pełnym adresem. Zwróć uwagę też na błędy ortograficzne - pisząc na komputerze edytor automatycznie przecież je podkreśla - bo te są odbierane jako brak szacunku do adresata.
A metrykami zajmują się Urzędy Stanu Cywilnego.
I po drugie, Artur nie sugeruje, że nie opisałeś dostatecznie jasno kogo szukasz, tylko pyta, czy Twoje pismo/email spełniło wymogi formalne - czyli czy np. podpisałeś pismo pełnym adresem. Zwróć uwagę też na błędy ortograficzne - pisząc na komputerze edytor automatycznie przecież je podkreśla - bo te są odbierane jako brak szacunku do adresata.
Beata
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Z mojego doświadczenia z archiwum w Kielcach, to zawsze odpisują, jak znajdą metrykę której poszukiwałam. Zamawiałam metrykę zawsze mailem, jak znaleźli akt, o który prosiłam, to dostawałam maila ile mam wpłacić i następnego dnia po wpłacie otrzymywałam maila z załączoną metryką. Tylko w liście prosiłam o przesłanie mailem, a nie tradycyjną pocztą. raz nawet z sekretariatu mi odpisali, ze taka forma jest niemożliwa, a następnego dnia pracownia mi przysłała mailem.
Nigdy nie używałam w kontaktach z nimi poczty tradycyjnej. natomiast zawsze podawałam swoje dokładne dane, łącznie z adresem i jakie jest moje pokrewieństwo z osobą, o której metrykę prosiłam.
Nigdy nie używałam w kontaktach z nimi poczty tradycyjnej. natomiast zawsze podawałam swoje dokładne dane, łącznie z adresem i jakie jest moje pokrewieństwo z osobą, o której metrykę prosiłam.
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Musisz też uwzględnić że AP mają też zadania statutowe i to one są w pierwszej kolejności realizowane bo AP mają ustawowy termin na ich wykonanie. Dopiero później jest czas na usługi "dla ludu". Przykładowo AP w Kaliszu pisze na swojej stronie że takie kwerendy zajmują do dwóch miesięcy. Czas odpowiedzi na zapytania genealogiczne jest różny najdłużej czekałem blisko dwa miesiące z AP w Rzeszowie.
Zawsze załatwiam sprawy z AP drogą elektroniczną popartą telefonem i/lub faksem, jeśli AP ma formularze bo w takim przypadku twój podpis (nawet na faksie) jest zaręczeniem prawdziwości informacji o tobie zawartych na formularzu. Dla mnie to lekki absurd, ale AP w Kaliszu się uparło i musiałem własnoręcznie podpisać i faksować. Po wysłaniu zapytania, formularza etc... warto zadzwonić w kilka dni później i spytać o numer jaki nadali sprawie (nadawany jest zawsze).
Pozdrawiam,
Andrzej Zieliński
Zawsze załatwiam sprawy z AP drogą elektroniczną popartą telefonem i/lub faksem, jeśli AP ma formularze bo w takim przypadku twój podpis (nawet na faksie) jest zaręczeniem prawdziwości informacji o tobie zawartych na formularzu. Dla mnie to lekki absurd, ale AP w Kaliszu się uparło i musiałem własnoręcznie podpisać i faksować. Po wysłaniu zapytania, formularza etc... warto zadzwonić w kilka dni później i spytać o numer jaki nadali sprawie (nadawany jest zawsze).
Pozdrawiam,
Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
Nie będe juz wysyłał email lecz normalnie w formie podania na papierze im wyślę poleconym. Z Chełmna już po 2 dniach zadzwonili a po tygodniu już miałem. Pozdrawiam
Hendzel Andrzej
-
Witam. Czy ktoś może mi udzielić informacji , do jakiej parafii w Busku należy wieś Kawczyce ? Świętokrzyskie. Z góry dziękuję. jedrek254@wp.pl
Hendzel Andrzej
pozdrawiam
Artur
Artur