UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ochrona danych osobowych osób zmarłych

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
rysiu
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

Ochrona danych osobowych osób zmarłych

Post autor: rysiu » wt gru 03, 2013 8:17 pm

Będąc w USC i pytając się o osoby poległe w pierwszej wojnie światowej od urzędniczki USC otrzymałem odpowiedź , że nie może mi przekazać tych informacji o poległych bo obowiązuje ją ustawa o ochronie danych osobowych ,a ponadto nie jestem spokrewniony z tymi osobami . Moje pytanie brzmi czy miała rację ,aby nie udostępnić tych danych ? Proszę o odpowiedź Rysiu .

qufel
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Re: Ochrona danych osobowych osób zmarłych

Post autor: qufel » wt gru 03, 2013 8:36 pm

Ustawa nie dotyczy osób zmarłych.
Darek Klepka - Busko Zdrój

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt gru 03, 2013 9:50 pm

To, że ochrona danych osobowych nie dotyczy osób zmarłych to jedno, ale jeżeli nie jesteś spokrewniony, to wtedy to może być problemem.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » wt gru 03, 2013 11:37 pm

To nie jest logiczne, gdyz gdyby byl spokrewniony, moglby poprostu zlozyc podanie o kopie aktu zgonu i USC musialby te kopie wydac.
Ja to nazywam zwykla zlosliwosc i wykorzystywanie obowiazujacych praw.

W jednej w warszawskich parafii, ksiadz nie chcial dac mi informacji zawartych w akcie zgonu mojej siostrzyczki, niemowlecia, ktore zginelo w czasie Powstania Warszawskiego. Zaslonil sie prawem o ochronie danych osobowym.
Jak to uslyszalam, myslalam, ze zemdleje.
Ta przesadna biurokracja nas kiedys zniszczy.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

AUTOR TEMATU
rysiu
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: rysiu » śr gru 04, 2013 1:02 pm

W jaki sposób mogę udowodnić ,że ochrona danych osobowych nie dotyczy osób zmarłych ,a poza tym już w 2014 będę mógł przeglądać w archiwum państwowym .Rysiu .

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » śr gru 04, 2013 4:29 pm

Art. 6 ust. 1 ustawy - W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące
zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.

Osoba fizyczna – prawne określenie człowieka w prawie cywilnym, od chwili urodzenia do chwili śmierci, w odróżnieniu od osób prawnych.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

lukas_07
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: lukas_07 » śr gru 04, 2013 5:44 pm

To i ja się podzielę odnośnie ustawy o ochronie danych osobowych a uzyskaniem informacji z USC.
Sytuacja miała miejsce w USC na terenie Urzędu Gminy w jednej z miejscowości w Małopolsce.
W rozmowie telefonicznej chciałem dowiedzieć się kiedy i w jakiej miejscowości zmarł brat pradziadka podając przy tym jego dokładne dane osobowe ( data i miejsce urodzenia, imiona rodziców) i przedział czasowy kiedy ten zgon mógł nastąpić, lata 1930-1940. Pani w Urzędzie akt odnalazła ale w rozmowie telefonicznej- ze względu na ochronę danych osobowych poinformowała tylko, że akt w tym przedziale czasowym został odnaleziony i jedynie co mogę zrobić to wystąpić o jego skrócony odpis wpłacając 22zł (żadna kopia nie wchodzi w grę, Urząd nawet o czymś takim nie słyszał).
Będąc w pobliżu tego Urzędu, wstąpiłem tam i osobiście zapytałem o datę i miejsce zgonu tej osoby. Oczywiście Pani znowu powołała się na ustawę o ochronie danych osobowych i żadnych informacji mi nie udzieliła (miałem nawet ze sobą akty wykazujące pokrewieństwo). Powiedziała, że jedyne co mogę zrobić to złożyć wniosek o odpis skrócony aktu zgonu i wpłacić 22 zł i tam znajdę wszystkie informację, bo Urząd też na czymś musi zarabiać. :x Pozostaje jeszcze parafia bo płacić póki co za jedną informację nie zamierzam.
Wiadomym jest, że ustawa o ochronie danych osobowych nie dotyczy osób zmarłych ale w niektórych urzędach chyba o tym nie wiedzą bądź udają, żeby człowiek dał spokój i nie szukał.

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » śr gru 04, 2013 8:24 pm

Najwięcej zależy oczywiście od samego urzędnika (a w głównej mierze - kierownika). To, że on udostępni coś wbrew prawu, niesie za sobą pewne konsekwencje. Mówię tu o danych osób żyjących (np. dane z aktu chrztu). Jednak wiedząc o tym, robią tak samo w przypadku małżeństw i zgonów. Zawsze można wysłać pismo z wnioskiem, a w razie odmowy, odwoływać się "wyżej".

Czasami urzędnicy idą nam na rękę, chociaż znowu łamią prawo. Nie każde pomieszczenie Urzędu Stanu Cywilnego jest zaopatrzone w urządzenie do kopiowania. I co zrobić w przypadku proszącego? Złamać prawo, wynieść księgę z USC i zrobić ksero w pomieszczeniu, gdzie jest to możliwe? Czy może postępować zgodnie z prawem i zaproponować odpis?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

anykey
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Post autor: anykey » śr gru 04, 2013 9:02 pm

lukas_07 pisze: Wiadomym jest, że ustawa o ochronie danych osobowych nie dotyczy osób zmarłych ale w niektórych urzędach chyba o tym nie wiedzą bądź udają, żeby człowiek dał spokój i nie szukał.
Z tym, że ustawa o ochronie danych osobowych nie jest jedyną która wiąże ręce urzędnikom i nie ona miała decydujące znaczenie. W tym przypadku zadecydowały zapisy rozporządzenia wykonawczego do ustawy o aktach stanu cywilnego które dość jasno opisują jakie wymagania muszą być spełnione aby uzyskać informacje z ksiąg USC - jednym z podstawowych warunków jest złożenie wniosku (i to pisemnego). :(
Stanisław

Awatar użytkownika

TomekD
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: TomekD » śr gru 04, 2013 9:08 pm

Temat był przywoływany wielokrotnie.
Tak co do możliwości uzyskania odpisów czy kopii oryginalnych aktów.

Podstawą prawną pozostaje:
USTAWA z dnia 29 września 1986 r. Prawo o aktach stanu cywilnego
obowiązujący, ujednolicony tekst aktu jest tutaj:
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 264&type=3

Artykuł 83 jednoznacznie określa kto może uzyskać odpis.
Przekłada się to też na prawo do uzyskania kopii oryginału aktu.
Fakt że osoba której akt dotyczy nie żyje nie ma tutaj żadnego znaczenia.

Fakt podpierania w opisanych powyżej sytuacjach Ustawą o ochronie danych osobowych świadczy (niestety) tylko o braku kompetencji urzędnika...
pozdrawiam, Tomek
Odoliński, Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”