Witam,
chciałbym się zwrócić ze swoim pierwszym zapytaniem do AP Lublin odnośnie kwerendy danych oraz przesłania skanów znalezionych dokumentów. W innych postach widzę że aby uniknąć problemów należy odpowiednio ("urzędniczo") sformułować wniosek. Czy mógłbym prosić o przesłanie przykładu "prawidłowego" zapytania, co pozwoliłoby mi uniknąć wszelkich faux pas w komunikacji?
Przeszukałem forum i są rady odnośnie komunikacji z AP, natomiast nigdzie nie mogłem znaleźć kompletnego przykładu
Czy lepiej takie zapytanie wysłać mailem czy zwykłą pocztą?
Z góry dziękuję za pomoc!
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Zapytanie do AP Lublin
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: Zapytanie do AP Lublin
Piotrze,
Jaka parafia, jaki typ aktow i ktore lata ?
Pytam, gdyz zbiory AP Lublin sa dosc bogato zaprezentowane w sieci.
Wiele parafii jest na stronie internetowej AP (szukajwarchiwach), wiele parafii na stronie Mormonow (familysearch.org) i milion wpisow aktow na stronie "lubgens.eu". Jest tez "Geneteka" na stronie "genealodzy.pl"
Czy Ty to sprawdziles ?
Jesli Twoja kwerenda dotyczy innego typu poszukiwan, napisz e-mail do AP Lublin ze wstepnym pytaniem. To jest przyjazne archiwum. Pracownicy czytelni naukowej odpowiadaja na e-mail'e i na pytania telefoniczne.
Pozniej w kwerendzie, ktora moze byc w formie prostego e-mail'a, wymieniasz szczegolowo Twoje poszukiwania. Podajesz Twoje dane osobowe + Twoj dokladny adres pocztowy, oraz e-mail.
Pozdrowienia,
Bozenna
Jaka parafia, jaki typ aktow i ktore lata ?
Pytam, gdyz zbiory AP Lublin sa dosc bogato zaprezentowane w sieci.
Wiele parafii jest na stronie internetowej AP (szukajwarchiwach), wiele parafii na stronie Mormonow (familysearch.org) i milion wpisow aktow na stronie "lubgens.eu". Jest tez "Geneteka" na stronie "genealodzy.pl"
Czy Ty to sprawdziles ?
Jesli Twoja kwerenda dotyczy innego typu poszukiwan, napisz e-mail do AP Lublin ze wstepnym pytaniem. To jest przyjazne archiwum. Pracownicy czytelni naukowej odpowiadaja na e-mail'e i na pytania telefoniczne.
Pozniej w kwerendzie, ktora moze byc w formie prostego e-mail'a, wymieniasz szczegolowo Twoje poszukiwania. Podajesz Twoje dane osobowe + Twoj dokladny adres pocztowy, oraz e-mail.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
Bożenno,
Dziękuję za szybką odpowiedź. Przeszukuję zasoby które wymieniłaś i czasami brakuje mi tam informacji. Przykładowo na lubgens.eu mam wpis o zgonie szukanej przeze mnie osoby, jest też odniesienie się do dokumentu (Wąwolnica, 1829 rok, AKT 33) ale nie ma tam skanu. Oprócz zgonu nie ma też tam żadnej informacji o ślubie tej osoby i tej informacji bym poszukiwał - gdyż z niej wydobył bym rodziców. Z drugiej strony ten ślub w przybliżeniu był w okolicach 1780 roku - więc możliwe że nie ma na to już akt
Pozdrawiam
Dziękuję za szybką odpowiedź. Przeszukuję zasoby które wymieniłaś i czasami brakuje mi tam informacji. Przykładowo na lubgens.eu mam wpis o zgonie szukanej przeze mnie osoby, jest też odniesienie się do dokumentu (Wąwolnica, 1829 rok, AKT 33) ale nie ma tam skanu. Oprócz zgonu nie ma też tam żadnej informacji o ślubie tej osoby i tej informacji bym poszukiwał - gdyż z niej wydobył bym rodziców. Z drugiej strony ten ślub w przybliżeniu był w okolicach 1780 roku - więc możliwe że nie ma na to już akt
Pozdrawiam
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Salut Obelix ici Asterix !
Rzeczywiscie nie widze parafii Wawolnica z lat 1820-1850 w sieci.
U Mormonow sa zbiory od 1856 roku.
Ten akt zgonu mozesz zamowic e-mail'em w AP Lublin.
Wystarczy podac dane aktu, ktore znasz + Twoje dane z adresem pocztowym i e-mail'em (jak Ci pisalam wyzej).
Dostaniesz skan aktu na Twoj e-mail. Koszt okolo 6 zloty.
Ksiegi Wawolnicy z XVIII wieku ? Nie wiem, moze w parafii ?
Serdecznosci,
Bozenna
Rzeczywiscie nie widze parafii Wawolnica z lat 1820-1850 w sieci.
U Mormonow sa zbiory od 1856 roku.
Ten akt zgonu mozesz zamowic e-mail'em w AP Lublin.
Wystarczy podac dane aktu, ktore znasz + Twoje dane z adresem pocztowym i e-mail'em (jak Ci pisalam wyzej).
Dostaniesz skan aktu na Twoj e-mail. Koszt okolo 6 zloty.
Ksiegi Wawolnicy z XVIII wieku ? Nie wiem, moze w parafii ?
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?