UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Doliwowie h.Doliwa oraz historia Czarnej wsi woj Podlaskie
Moderator: Moderatorzy
Re: Doliwowie h.Doliwa oraz historia Czarnej wsi woj Podlaskie
Pełna zgoda. Tyle że w kontekście ksiąg sądowych to powinna nas chyba interesować przynależność administracyjna i o takiej pisałem. Nie wiem jaki klucz przyjęło wydawnictwo, jeśli wedle krain historycznych, to jest tak jak piszesz. Jeśli wedle granic administracyjnych, to powinny być księgi z wszystkich województw prowincji małopolskiej, o ile tylko się zachowały i były autorom dostępne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prowincja_ma%C5%82opolska
Ot używamy jednej nazwy w dwu znaczeniach.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prowincja_ma%C5%82opolska
Ot używamy jednej nazwy w dwu znaczeniach.
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 15 razy
Tylko ze ja nigdy nie pisalem o Prowincji Malopolskiej tylko o Małopolsce tak samo jak się pisze o Mazowszu, Wielkopolsce etc. Granice historyczne tych dzielnic jak i wynikające z nich różnice są na tyle wyraźne że większość badaczy używa tych bardziej precyzyjnych terminów zamiast wielkich administracyjnych konglomeratów.
Proszę porównać Wielkopolskę, Mazowsze i Prusy Królewskie- i potraktować je jako jeden twór nazwany Prowincją Wielkopolską. Jak wówczas będzie wyglądało rozumienie struktury społecznej Prowincji Wielkopolskiej?
Proszę porównać Wielkopolskę, Mazowsze i Prusy Królewskie- i potraktować je jako jeden twór nazwany Prowincją Wielkopolską. Jak wówczas będzie wyglądało rozumienie struktury społecznej Prowincji Wielkopolskiej?
Poszukiwane rodziny: Pawłowski - Skrzętla, Tęgoborze- i powiat sądecki
Bednarek- Michalczowa, Łososina Dolna (Jakubkowice) i powiat sądecki
Kalata- Zaskale, Szaflary - i powiat nowotarski
Strama - Maruszyna - i powiat nowotarski
Obaj Panowie mają rację.
Podany na wikipedii podział Polski przedrozbiorowej na prowincje nie precyzuje właściwie jego genezy, znaczenia i skutków (polityczno-administracyjnych).
Najlepiej pisze o tym ksiądz Jan Bielski, więc go przytoczę.
Otóż o tym podziale Polski na trzy prowincje (Wielkopolska, Małopolska i Litwa) pisze ksiądz jezuita Jan Bielski w swojej monografii "Widok Królestwa Polskiego", jest to starodruk wyd. w 1763 (* który pełnił też rolę ówczesnego podręcznika geografii i historii Polski).
"Trzeciego rodzaju podział Polski jest na prowincje: a to względem Sejmów, na których obierany był marszałek, raz z Wielkopolski, drugi raz z Małopolski, a trzeci raz z Litwy". Dalej pisze, że starano się na Sejmach, powołując różne komisje, zawsze po równą liczbę mianować komisarzy z tych 3 prowincji.
I faktycznie Podlaskie podlegało pod prowincję małopolską (a to de facto oznacza tylko tyle, że poseł podlaski na Sejm mógł starć się o laskę marszałkowską na Sejmie, gdy akurat kadencyjnie wypadało na Małopolskę).
Jednakże w administracji obowiązywał podział tzw. "krajopisarski" (gdzie Rzeczpospolita była podzielona na 9 części, a te na województwa i ziemie), i w tym podziale województwo podlaskie należało do Mazowsza.
Roman KK
Podany na wikipedii podział Polski przedrozbiorowej na prowincje nie precyzuje właściwie jego genezy, znaczenia i skutków (polityczno-administracyjnych).
Najlepiej pisze o tym ksiądz Jan Bielski, więc go przytoczę.
Otóż o tym podziale Polski na trzy prowincje (Wielkopolska, Małopolska i Litwa) pisze ksiądz jezuita Jan Bielski w swojej monografii "Widok Królestwa Polskiego", jest to starodruk wyd. w 1763 (* który pełnił też rolę ówczesnego podręcznika geografii i historii Polski).
"Trzeciego rodzaju podział Polski jest na prowincje: a to względem Sejmów, na których obierany był marszałek, raz z Wielkopolski, drugi raz z Małopolski, a trzeci raz z Litwy". Dalej pisze, że starano się na Sejmach, powołując różne komisje, zawsze po równą liczbę mianować komisarzy z tych 3 prowincji.
I faktycznie Podlaskie podlegało pod prowincję małopolską (a to de facto oznacza tylko tyle, że poseł podlaski na Sejm mógł starć się o laskę marszałkowską na Sejmie, gdy akurat kadencyjnie wypadało na Małopolskę).
Jednakże w administracji obowiązywał podział tzw. "krajopisarski" (gdzie Rzeczpospolita była podzielona na 9 części, a te na województwa i ziemie), i w tym podziale województwo podlaskie należało do Mazowsza.
Roman KK
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 15 razy
sam zastanawiałem się skąd wzięły się te Prowincje wiec panie Romanie dzięki za post. znów czegoś się wszyscy nauczylismy 
sprawdziłem to opracowanie ksiąg wiejskich i tak jak myślałem: obejmuje Małopolskę czyli województwa krakowskie, sandomierskie lubelskie i uwaga województwo ruskie ale tylko te ziemie które pozostały z niego w obecnej Rzeczpospolitej czyli ziemia sanocka, chełmska i przemyska

sprawdziłem to opracowanie ksiąg wiejskich i tak jak myślałem: obejmuje Małopolskę czyli województwa krakowskie, sandomierskie lubelskie i uwaga województwo ruskie ale tylko te ziemie które pozostały z niego w obecnej Rzeczpospolitej czyli ziemia sanocka, chełmska i przemyska
Poszukiwane rodziny: Pawłowski - Skrzętla, Tęgoborze- i powiat sądecki
Nie tylko o sejm chodziło.RomanK pisze:"Trzeciego rodzaju podział Polski jest na prowincje: a to względem Sejmów, na których obierany był marszałek, raz z Wielkopolski, drugi raz z Małopolski, a trzeci raz z Litwy".
Owszem podział na Wielkopolskę i Małopolskę oprócz czysto historycznego pochodzącego z czasów rozbicia dzielnicowego, to również osobne prawo, czyli wzmiankowane w linkach statuty Kazimierza Wielkiego osobne dla Małopolski i Wielkopolski. Prawo co prawda unifikowało się z biegiem lat, bo obie prowincje były w ramach jednego organizmu - Korony.
Jednak ślady podziału prawnego pozostały. Trybunał Koronny, najwyższa instancja apelacyjna sądownicza obradował na osobnych sesjach dla Prowincji Małopolskiej w Lublinie, a na osobnych dla Prowincji Wielkopolskiej w Piotrkowie przez to Trybunalskim zwanym. Dla osobnej prowincji Litewskiej powstał Trybunał Litewski. Nie od dziś wiadomo, że prawo na Litwie różniło się od prawa w Koronie.
Podział na prowincje był więc istotny z punktu widzenia prawodawstwa, prawa i sądów. To, że był wykorzystywany również w sprawach sejmowych, czy administracji królewskiej, to swoją drogą ale ja się trzymam kontekstu sądowniczego, skoro o księgach sądowych piszemy.
Ziemie, gdy powstawały też były okręgami sądowniczymi dla sądów ziemskich ale oprócz tego spełniały i inne funkcje administracyjne, a podział taki, a nie inny, wynikał z przesłanek historycznych i geograficznych. To samo z prowincjami.
Czy ma się to jakoś do kontekstu ksiąg sądowych?województwo podlaskie należało do Mazowsza.
Co jasno pokazuje, że kluczem nie była kraina historyczna nazywana Małopolską.Pawłowski_Henryk pisze:sprawdziłem to opracowanie ksiąg wiejskich i tak jak myślałem: obejmuje Małopolskę czyli województwa krakowskie, sandomierskie lubelskie i uwaga województwo ruskie ale tylko te ziemie które pozostały z niego w obecnej Rzeczpospolitej czyli ziemia sanocka, chełmska i przemyska
Tak jak pisałem może nie ma źródeł dla całej Prowincji Małopolskiej, albo nie zostały jeszcze opracowane lub opracowano wyłącznie, te które są w dzisiejszych granicach Polski. Może losy tych dokumentów z Podlasia są inne niż pozostałych z prowincji Małopolskiej? Skoro jednak są niektóre ziemie Ruskie, nie widzę powodu, by nie miało tam być w przyszłości województwa Podlaskiego, a przynajmniej tych jego ziem, które są dziś w granicach Polski.
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 8 razy
Przeglądałem dzisiaj grodzkie łęczyckie, wpadł mi w oko zapis Joannes in Doliwy Doliwa, więc wykonałem foto:
http://postimg.org/image/69rqsxcc3/
Libri Inscriptionum 1787 karta księgi 142.
Paweł
http://postimg.org/image/69rqsxcc3/
Libri Inscriptionum 1787 karta księgi 142.
Paweł
Genealog - amator
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Wypadalo by jeszcze podac sygnature ksiegi!
Jan Doliwa, wojski wiekszy bielski, kwituje Julianne Wysocka, wdowe po +Bogumile Dambrowskim,
lowczycu brzezinskim, z wszelkich spraw toczonych w sadzie grodzkim rawskim.
Jan Doliwa, wojski wiekszy bielski, kwituje Julianne Wysocka, wdowe po +Bogumile Dambrowskim,
lowczycu brzezinskim, z wszelkich spraw toczonych w sadzie grodzkim rawskim.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
Syg. 392 - 394 mikrofilm 8583 - 8585 rocznik 1787. Czy istnieją jakieś sciagawki z łaciny do grodzkich? Paweł
Genealog - amator
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
1. Czyli chodzi o sygnature 392.Syg. 392 - 394 mikrofilm 8583 - 8585 rocznik 1787. Czy istnieją jakieś sciagawki z łaciny do grodzkich? Paweł
2. Nie istnieja. To zmudna samodzielna nauka.
Adam A. Pszczolkowski
-
Tak 392. Szukałem swoich Lukomskich poszukiwania zakończone sukcesem, było wiele ciekawych rodów np. Dolegowie pisali się jeszcze Grabia. Następne przeglądam w styczniu to służe pomocą. Paweł
Genealog - amator