UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

mapa parafii - II RP - kresy wschodnie - woj. tarnopolskie

Pomoc dla szukających miejscowości, miejsca, lokalizacji

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
tomasith
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 2 razy

mapa parafii - II RP - kresy wschodnie - woj. tarnopolskie

Post autor: tomasith » pn gru 09, 2013 4:29 pm

witam,
czy ma ktoś może w posiadaniu mapę parafii z tamtego okresu i miejsca? poszukuję info o urodzeniu pradziadków, w okolicy, w której ponoć się urodzili nie ma o nich wzmianki (par. Skałat). ich rodzice pobrali się tam co prawda (Panasówka), ale po ślubie następuje 17-letnia luka, po tym pojawiają się wpisy o kolejnych dzieciach pra-pradziadków. podejrzewam, że mogli zamieszkać w domu panny młodej i wrócili dopiero potem, gdy ktoś z rodziny pana młodego zmarł i pozostawił dom. podejrzewam, że mogło to być w sąsiedniej parafii i tam powinienem szukać jakichś wpisów. problem polega na tym, że nie wiem jakie parafie leżały obok, a wpisów z tamtych rejonów jest naprawdę wiele.

Awatar użytkownika

wojciechz
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 67 razy

Re: mapa parafii - II RP - kresy wschodnie - woj. tarnopolskie

Post autor: wojciechz » pn gru 09, 2013 6:29 pm

Zajrzyj na http://www.kami.net.pl/kresy/
Znajdziesz parafię i odpowiednią mapę topograficzną.
pozdrawiam
Wojtek

– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.

AUTOR TEMATU
tomasith

Post autor: tomasith » wt gru 10, 2013 11:08 am

dzięki za stronkę. sprawdzam dalej.

interesuje mnie jeszcze jedna sprawa. może ktoś poszukiwał swoich przodków w tamtych okolicach i natknął się na coś podobnego...

mianowicie na mapie po kliknięciu w miejscowość Panasówka wyświetla się informacja:

Parafie rzymskokatolickie:
Kołodziejówka św. Stanisława Kostki
Parafie unickie:
Kołodziejówka św. Dymitra

posiadam dokument potwierdzający chrzest mojego dziadka. wystawiony on został w 1941 roku, dziadek urodził się w 1913. jest to blankiet podobny do szablonu księgi chrztów: w 1 kolumnie mamy imię dziecka, w kolejnych wyznanie, imiona rodziców (i ich rodziców) itp. wystawiony on został w kościele św. Dymitra Męczennika, a w kolumnie "wyznanie" wpisane jest "greko-catholic"... była to dla mnie mała zagwozdka, ponieważ jak rozumiałem dziadkowie dziadka pobrali się w kościele rzymskokatolickim. myślałem, że może w czasie wojny (1941) kościół rzymskokatolicki został na tych terenach zlikwidowany (?; wiadomo, że dochodziło tam do różnych konfliktów na tle narodowościowym, więc i pewnie do konfliktów prawosławni-katolicy) i wystawiono to zaświadczenie w jedynym kościele jaki został w Kołodziejówce - unickim/grekokatolickim? wpis o ślubie dziadków dziadka znalazłem w księgach udostępnionych przez AGAD pt. "Księgi metrykalne parafii wyznania rzymskokatolickiego archidiecezji lwowskiej". później jednak jak już pisałem brak jest wpisów o rodzicach dziadka. po ok. 15 latach pojawiają się inne wpisy o dalszych dzieciach dziadków dziadka. jednak brak info o rodzicach dziadka.
zastanawiam się, czy może dziadkowie dziadka przeszli na grekokatolicyzm? tylko co po 15 latach robiłyby kolejne wpisy o ich dzieciach w księdze rzymskokatolickiej? nawrócili się ponownie na wiarę rzymskokatolicką?? dziwne...
chyba że od samego początku byli grekokatolikami...
szczególnie, że teraz odnalazłem info, że

"4. PARAFIE GREKOKATOLICKIE (UNICKIE)

Księgi parafii unickich w Archiwum Zabużańskim przechowywane były do początku lat 80. Ze względu na nikłe zainteresowanie tymi dokumentami zdecydowano, że całość tego zasobu przejęta zostanie przez Państwowe Archiwum Główne Akt Dawnych w Warszawie. Aktualnie w zbiorach zabużańskich znajduje się kilkanaście roczników ksiąg z 2 parafii (Krasne i Nowosiółka w pow.skałackim woj.tarnopolskiego), które przez przypadek zostały włączone do ksiąg parafii rzymskokatolickich."

pytanie: gdzie mam w końcu teraz ich szukać? w księgach rzymskokatolickich? księgi grekokatolickie udostępnione przez AGAD dotyczą jedynie dla terenów Wołynia i Polesia, czyli nic z okolic Tarnopola.

dpawlak

Post autor: dpawlak » wt gru 10, 2013 12:42 pm

Dokument wystawiony, nieważne przez jaką parafię tudzież urząd stanu cywilnego (przed wojną to to samo w 1941 pewnie też), cytuje oryginalny zapis z 1913 więc jeśli tam było grekokatolik to tak wpisano na odpisie, chyba że o jakieś wojenne sprawy chodziło i potrzebne było fałszerstwo.
Nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie twierdzisz, że dziadkowie dziadka pobrali się w kościele rzymskokatolickim chyba nie ma tego w dokumencie z 1941. Po drugie nie rozumiem jaki tok myśli doprowadził cię do tego że dziadkowie musieli zmieniać wyznanie aby wnuka ochrzcić, czyż dziecka nie chrzczą rodzice? Po za tym którzy dziadkowie, ze strony ojca czy matki? O małzeństwach mieszanych słyszałeś? Jeśli rodzice dziadka byli takim małżeństwem, to jedni dziadkowie mogą być rzymskimi a inni greckimi katolikami i żadni nie zmienili wiary. Ba dziadek mógł być ochrzczony w cerkwii unickiej, a jego rodzeństwo w kościele rzymskokatolickim.
Nie tylko AGAD ma dokumenty:
mormoni - Kołodziejówka
W linkach opisane gdzie mormoni fotografowali zbiory.
W przypadku 1913 to nawet archiwum akt zabużańskich w USC Warszawa coś może mieć,
to w końcu mniej niż 100 lat jeszcze i dopiero w przyszłym roku przekażą do AGAD, o ile to roczna księga.

AUTOR TEMATU
tomasith

Post autor: tomasith » wt gru 10, 2013 1:23 pm

co do mormonów to z Gdańska trochę nie po drodze mi do Wawy (jedynie tam udostępniają dane - no lub Wrocław) - wyprawa koleją przy obecnych remontach i prędkościach rozwijanych na tej trasie dzięki temu to chyba wyprawa na conajmniej 2 dni... więc póki co szukam w ogólnodostępnych archiwach: wertuje księgi AGADu i napisałem prośbę do USC o przesłanie aktu ur. dziadka i aktu ślubu pradziadków.

trochę wyjaśnień, żeby wytłumaczyć o co dokładnie mi chodzi, bo można było się z poprzedniego opisu trochę zakręcić (idę "po mieczu"):
dziadek: Mateusz, ur. 1913, Panasówka

pradziadek (ojciec Mateusza): Mikołaj, ur. 1877 (?) + Helena - TO JEGO AKTU/WPISU O URODZENIU SZUKAM

tu zatrzymam się na chwilę: pobrali się ponoć w Kołodziejówce w 1902 (więc juz niestety poza udostępnionymi wolumenami AGAD, a aktu ślubu nie otrzymałem jeszcze z USC). jednak wpisu o urodzeniu się Heleny w 1885 (ani w okolicy +/- 3 lat) znaleźć w parafii Kołodziejówka (bo chyba zwyczajowo pobierano się w parafii panny młodej?) znaleźć nie mogę. nawet nikt o takim nazwisku nie przewija się w okolicach Mikołaja. dlatego myślę, że albo skądś "przyszła" w te okolice, lub też była innego wyznania?

pra-pradziadek (dziadek Mateusza): Paweł + Magdalena - pobrali się w 1875 w Panasówce ---> ten wpis znalazłem w księgach rzymskokat. udostępnionych przez AGAD; natomiast w tej samej księdze brak wpisu o urodzeniu się Mikołaja - w ogóle brak jakichkolwiek wpisów dot. "wyników" małżeństwa Pawła i Magdaleny aż po rok 1892, kiedy to jest info o narodzeniu się ich córki, i 1894 - również córka

grzebiąc wstecz w księgach rzymskokat. odszukałem również (dalej "po mieczu"): Antonii + Eudozja (rodzice Pawła) i Piotr + Maria (dziadkowie Pawła)

stąd moje zdziwienie: dlaczego nie mogę się absolutnie niczego dokopać o Mikołaju (a miał też 2 braci - o nich również nic)? zastanawiam się czy może Paweł i Magdalena nie "wyemigrowali" do panny młodej i powrócili w rodzinne strony pana młodego po tych 15-17 latach, kiedy ktoś z rodziny umarł i pozostawił dom? lub też w jakiś sposób zmienili wyznanie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdzie to jest...”