UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Archiwum ZUS
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 5 razy
Re: Archiwum ZUS
Witajcie, jak długo czekaliście na odpowiedź z ZUSu? Ja wysłałem do nich pismo z prośbą 30 stycznia i do dzisiaj nie mam żadnej odpowiedzi. 

Pozdrawiam!
Jakub
Jakub
-
- Podziękował/a: 117 razy
Właściwie moment! Od momentu wysłania do telefonu z ZUZu upłynęło chyba 2tyg, a do otrzymania dokumentów miesiąc. Ale według mnie to zasługa tylko i wyłącznie Pani Kierownik.
Pozdrawiam Sylwia
-
- Podziękował/a: 117 razy
Napisałam zwyczajny list z prośbą dokumenty babci i dziadka (to do zusu) i do krusu podobny! W zusie Pani była pod wrażeniem, że kogos takie rzeczy interesują i zaraz oddzwaniała, że wysyła stażystę do archiwum na poszukiwania. Po ok. miesiącu miałam dokumenty. W krusie tylko zdawkowa odpowiedź, że nie maja nic co by mnie interesowało. Napisałam o dokumenty kogo (szczegółowe dane) i dlaczego proszę. Tak zwyczajnie od serca:)
Pozdrawiam Sylwia
-
Witam ponownie, doczekałem się odpowiedzi od ZUS. W liście piszą, że z godnie z art.79 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych indywidualne dane zawarte na konkretach ubezpieczeniowych i kontach płatników składek, a także w rejestrach prowadzonych przez ZUS oraz dane źródłowe będące podstawą zapisów na tych kontach i w rejestrach stanowią tajemnicę prawnie chronioną Zakładu.. I później piszą jeszcze że takie informacje mogą być udostępniane tylko sądom, prokuratorom, organom kontroli skarbowej, organom podatkowym, komornikom sądowym, ośrodkom pomocy społecznej, powiatowym centrum pomocy rodzinie oraz Komisji Nadzoru Finansowego, z uwzględnieniem przepisów dotyczących ochrony danych osobowych. I na końcu wniosek: "Wobec powyższego ZUS nie może udostępniać danych osobowych o które Pan wnioskuje z uwagi na fakt iż znajdują (nie chce się czepiać ale powinno być "znajduje") się Pan w kręgu podmiotów uprawnionych do pozyskania w/w danych.
Możecie mi poradzić co mam zrobić??
Możecie mi poradzić co mam zrobić??
Pozdrawiam!
Jakub
Jakub
Zależy o co pytałeś. W treści odpowiedzi wynika, że o dane finansowe - nic dziwnego, że są tajne. Ja napisałam list tak jak to mówi @s_szpilska - od serca, z prośbą o nieformalne kopie, które nie będą wykorzystywane w żadnych publikacjach. Oczywiście jeśli zamierzasz coś publikować, czy udostępniać osobom trzecim (lub w internecie) to nie możesz tak napisać.
Załączyłam również dokumenty potwierdzające moje spokrewnienie z dziadkiem.
Beata
Załączyłam również dokumenty potwierdzające moje spokrewnienie z dziadkiem.
Beata
Beata
-
Nie. Zwróciłem się z prośbą o udostępnienie dokumentów o moich przodkach, których nie zamierzałem udostępniać. Nie chodziło, o żadne finansowe dane...
Pozdrawiam!
Jakub
Jakub
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Kuba,
a skontaktuj się może z Maciejem Głowiakiem z WTG.
Opisał swoje doświadczenia z ZUSem w naszym poprzednim "Roczniku" (str. 15) i nie była to raczej droga przez mękę.
http://wtg-gniazdo.org/upload/rocznik/w ... k_2010.pdf
Mam nadzieję, że coś Ci to pomoże.
a skontaktuj się może z Maciejem Głowiakiem z WTG.
Opisał swoje doświadczenia z ZUSem w naszym poprzednim "Roczniku" (str. 15) i nie była to raczej droga przez mękę.
http://wtg-gniazdo.org/upload/rocznik/w ... k_2010.pdf
Mam nadzieję, że coś Ci to pomoże.
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
Witam
Ja natomiast mam taki problem. Mój wujek w 1974 r. zdał gospodarstwo wraz z ziemią na rzecz skarbu państwa za ta zwaną rentę starczą i otrzymywał rentę ,dzisiaj będąc w oddziale ZUS i pytając o dokumenty, które były potrzebne do otrzymania takiej renty otrzymałem informacje , że taką rentę wypłacał Urząd Gminy i prawdopodobnie żadnych dokumentów ZUS nie posiada .Czy ktoś może mi napisać jak było z tymi rentami starczymi lub renty za zdanie gospodarstwa na rzecz skarbu państwa . Rysiu .
Ja natomiast mam taki problem. Mój wujek w 1974 r. zdał gospodarstwo wraz z ziemią na rzecz skarbu państwa za ta zwaną rentę starczą i otrzymywał rentę ,dzisiaj będąc w oddziale ZUS i pytając o dokumenty, które były potrzebne do otrzymania takiej renty otrzymałem informacje , że taką rentę wypłacał Urząd Gminy i prawdopodobnie żadnych dokumentów ZUS nie posiada .Czy ktoś może mi napisać jak było z tymi rentami starczymi lub renty za zdanie gospodarstwa na rzecz skarbu państwa . Rysiu .
-
- Podziękowano: 3 razy
Witaj Rysiu,
W tej sprawie zapytaj KRUS, który wypłaca renty rolnicze.
Więcej informacji znajdziesz na str.: http://ho.haslo.pl/article.php?id=993
W tej sprawie zapytaj KRUS, który wypłaca renty rolnicze.
Więcej informacji znajdziesz na str.: http://ho.haslo.pl/article.php?id=993
Pozdrawiam. Bożena
-
- Podziękowano: 3 razy
Witaj,
Myślę, że warto skontaktować się z KRUS - em w tej sprawie.
Powinni przejąć wcześniejszych świadczeniobiorców
a przynajmniej mają wiedzę na ten temat.
Myślę, że warto skontaktować się z KRUS - em w tej sprawie.
Powinni przejąć wcześniejszych świadczeniobiorców
a przynajmniej mają wiedzę na ten temat.
Pozdrawiam. Bożena