UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

USC - pierwsze kroki

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
squrcz
Podziękował/a: 13 razy

USC - pierwsze kroki

Post autor: squrcz » śr kwie 17, 2013 1:56 pm

Witajcie.
Od kilku tygodni zajmuje się amatorko genealogią. Po uzyskaniu informacji od rodziny przyszedł czas na pozyskiwanie dokumentów potwierdzających te dane. Otóż moje kroki postanowiłem skierować do USC jednakże naczytawszy się trochę na forum o problemach z tą instytucją mam kilka pytań a mianowicie, które dokumenty będą dla mnie najcenniejsze i zawierały jak najwięcej informacji oraz jakie poniosę koszty przy pozyskiwaniu poszczególnych dokumentów:
Fotokopia aktu urodzenia
Fotokopia aktu małżeństwa
Fotokopia aktu zgonu
Odpis skrócony aktu urodzenia
Odpis skrócony aktu małżeństwa
Odpis skrócony aktu zgonu
Odpis zupełny aktu urodzenia
Odpis zupełny aktu małżeństwa
Odpis zupełny aktu zgonu
Ciekawi mnie również czy w przypadku jednego z dziadków (inne województwo urodzenia, inne ślubu i jeszcze inne zgonu) muszę się kierować do każdego z trzech USC osobno czy załatwię wszystko w jednym.
Proszę również o podesłanie wzorów pism których używacie oraz jakie załączniki dołączacie oraz w jakiej formie (osobiście, listem poleconym, pocztą elektroniczną)?
Z góry dziękuję za wszelaką pomoc.

Pozdrawiam
Łukasz

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: USC - pierwsze kroki

Post autor: Ynicz » śr kwie 17, 2013 2:12 pm

Witaj,
najlepszym rozwiązaniem jest kserokopia, która w pełni oddaje treść aktu. Jest to połączenie przyjemnego z pożytecznym - masz wszystko za niższą cenę (5zł). Dzisiaj odbierałem w USC dwie kserokopie i na pewno są tam dane, których brak jest w odpisie. Jeśli przodkowie byli piśmienni, to z pewnością dzięki kserokopii go zobaczysz.

W 100% polecam kserokopię, która jednak nie jest zawsze dostępna (niektórzy urzędnicy zasłaniają się przepisami.

Powodzenia !
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ofski » śr kwie 17, 2013 7:13 pm

squrcz pisze: Proszę również o podesłanie wzorów pism których używacie oraz jakie załączniki dołączacie oraz w jakiej formie (osobiście, listem poleconym, pocztą elektroniczną)?
Z góry dziękuję za wszelaką pomoc.
Pozdrawiam
Łukasz
np.

Podanie o wydanie nie mającej mocy dokumentu urzędowego kserokopii

Swoje dane z adresem

Urząd Stanu Cywilnego
w Podbipiętach

Zwracam się z prośbą o wydanie nie mającej mocy dokumentu urzędowego kserokopii

1.aktu zgonu Magdalena K…… (z domu K…..) zmarła prawdopodobnie w latach
1905-1930 urodzona w roku 1839.
Jej mężem był Marcin K….., a rodzicami Antoni i Kazimiera.

2.aktu zgonu Marcin K….. zmarł prawdopodobnie w latach 1905-1930 urodzony w
roku 1840 w Wólce parafii Kowalowo, żoną jego była Magdalena K……,
rodzicami byli Jerzy K…… i Magdalena ze S…….

Kserokopia żądanego aktu potrzebna jest w celu uzupełnienia naszych rodzinnych dokumentów - min. potrzebna do badań genealogicznych.
Wymienieni to odpowiednio nasi - babcia i dziadek/prababcia i pradziadek.
W załącznikach skany dokumentów potwierdzające nasze powiązania rodzinne

Podpis/ sy

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » czw kwie 18, 2013 10:48 am

Witaj, Lukaszu! Ja szukam "na odleglosc" i w zwiazku z tym posilkuje sie mocno poczta elektroniczna. Podobnie jak przedmowcy, prosze o fotokopie: mnie to wystarczy, a koszty rozsadne. Wchodze na strone USC, szukam "archiwum" i pytam czy posiadaja szukane przeze mnie dokumenty (podaje mozliwie duzo danych o osobie: daty, ostatni adres..), oraz o warunki uzyskania fotokopii tych dokumentow. Potem juz "z gorki". Zeby ulatwic sobie dzialania pros bezposrednich zstepnych o wystapienie o dokumenty (np. Twoja mama prosi o dokumenty dotyczace jej rodzicow). W USC odpowiednim do ostatniego miejsca zamieszkania osob zmarlych mozesz prosic o tzw."teczki dowodow osobistych". Kopalnia wiedzy! Zycze powodzenia w poszukiwaniach!
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

Cecilia
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Cecilia » wt gru 10, 2013 10:07 pm

Chciałabym podpiąć się pod temat. Czy USC przekazuje do archiwów akty 100 lat od daty urodzenia czy zgonu danej osoby? I czy tak samo jest z archiwami diecezjalnymi?
Szukam nazwisk: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy, Woszczak.
Zduńska Wola i okolice oraz zabór austriacki, Łódź.

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt gru 10, 2013 10:16 pm

USC przekazują (a raczej powinny) księgi po 100 latach od ich zamknięcia. Jeżeli więc jakiś USC ma powiedzmy księgę narodzin za lata 1900-1920, to do odpowiedniego terenowo Archiwum Państwowego trafić powinna po 2020r.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Sylwia Dudek
Podziękował/a: 60 razy
Podziękowano: 14 razy

Post autor: Sylwia Dudek » wt gru 10, 2013 10:22 pm

Witaj Moniko
USC przekazuje po 100 latach do Archiwum Panstwowego cala ksiege dotyczaca rocznika, Wiec w tym roku zostaly przekazane do Archiwum roczniki urodzen, malzenstw i zgonow z 1912 roku. Jednak warto sie pytac bezposrednio w danym USC, dlatego, ze jezeli dany obszar byl maly i w jednej ksiedze znajduje sie wiecej niz jeden rok, to do Archiwum ksiega jest przekazywana, kiedy najmlodszy rok tej ksiegi osiagnie 100 lat, wiec czasem pozostaje w USC np rocznik 1909, bo dana ksiega np urodzen obejmuje lata 1908-1913 i taka ksiega dopiero w pierwszym kwartale 2014 zostanie przekazana do Archiwum. Sama juz sie z tym spotkalam. Co do Archiwum Diecezjalnym to nie wiem
Pozdrawiam Sylwia
pozdrawiam
Sylwia Dudek (Belkot)

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt gru 10, 2013 10:31 pm

W Archiwach Diecezjalnych obowiązuje inna zasada względem lat od zamknięcia księgi.
Przy chrztach nadal obowiązuje 100 lat, przy małżeństwach bodajże 75, a przy zgonach jest to coś w granicach 60 (na familysearch spotkałem się ze zgonami z lat 50. XX wieku, a z kolei na początku tego roku w drodze korespondencji dowiedziałem się, że oddali do AD księgę zgonów z 1948r., czyli 64 lata).
Pozdrawiam,

Cecilia
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Cecilia » wt gru 10, 2013 10:54 pm

Sylwia Dudek i Ynicz, serdecznie wam dziękuję za pomoc. :)
Szukam nazwisk: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy, Woszczak.
Zduńska Wola i okolice oraz zabór austriacki, Łódź.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”