UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Gdzie jeszcze szukać?

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Cecilia
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 7 razy

Gdzie jeszcze szukać?

Post autor: Cecilia » sob gru 14, 2013 2:46 pm

Witam,

Od pewnego czasu, gdy mam trochę wolnego, szukam czegokolwiek o moich przodkach. Przeszukuję internetowe bazy danych, USC, archiwum (choć to tylko mailowo ze względu na brak czasu by dojechać do Łodzi). Teraz pytanie do Was, drodzy użytkownicy: z jakich źródeł jeszcze korzystacie by zdobyć jakiekolwiek informacje o przodkach?

Pozdrawiam, Cecilia
Szukam nazwisk: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy, Woszczak.
Zduńska Wola i okolice oraz zabór austriacki, Łódź.

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Gdzie jeszcze szukać?

Post autor: Bea » sob gru 14, 2013 5:51 pm

"internetowe bazy danych" to pojęcie bardzo ogólne, co dokładnie przez to rozumiesz ?

Oprócz dokumentów zgromadzonych w Archiwach Państwowych, warto zainteresować się jeszcze:
1. Archiwami Diecezjalnymi - choć to dla osób mających sporo wolnego czasu, bo chyba w większości trzeba stawić się osobiście;
2. Archiwami ZUS - znajdują się tam dokumenty, które były sporządzane przy składaniu wniosku o emeryturę, czasem trafi się np. własnoręcznie pisany życiorys pisany przez dziadka,
3. Dokumentami zgromadzonymi przez ZKRPiBWP (Związek Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych), dawniej ZBoWiD - co ciekawe, jeśli dziadek starał się o emeryturę w czasach PRL, to chciał czy nie zapisali go do ZBoWiDu, jeśli we wniosku podał, że brał udział w działaniach militarnych II wojny światowej, bądź w czasie okupacji należał np. do partyzantki;
4. Teczek wojskowych szukamy w CAW - ostatnio tylko via email, bo się remontują (o czym pisano w innym wątku tegoż forum),
5. Część bliższych lub dalszych krewnych zaginęła w czasie zawirowań historycznych. Tych z czasów II-wojny światowej (nie tylko wojskowych, ale również cywilów) można szukać za pomocą ITS Bad Arolsen bądź PCK. Warto też niezależnie przeszukać bazy danych zgromadzone w licznych publikacjach oraz na stronie straty.pl.
6. Warto też zainteresować się grobami bliższej i dalszej rodziny, bo może się okazać, że za parę lat z nagrobka nic nie będzie można już odczytać. Nawet jak grób znajduje się na drugim końcu Polski, to przecież znajdzie się osoba, która mieszka gdzieś w pobliżu.
7. W każdej rodzinie chyba występują emigranci, którzy zbudowali za Wielką Wodą Nowy Świat. Ciekawie jest się dowiedzieć, czy im się powiodło, tym bardziej, że materiały w dużej mierze są zeskanowane (i ukryte w płatnych serwerach).

A poza tym czytać forum i dowiadywać się nowych rzeczy.
Jakiś czas temu był wątek o pozametrykalnych źródłach w badaniach: http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?p=112718#p112718
Beata

Bea

Post autor: Bea » sob gru 14, 2013 6:18 pm

paien pisze:To ja podłączę się do tematu z takim pytaniem: czy w archiwach IPN znajdują się tylko teczki tajnych współpracowników SB i funkcjonariuszy, czy także członków partii? Wiem, że przodek należał do PPR jeszcze przed zjednoczeniem z PPS, był też ławnikiem sądowym. Czy ktos wie, gdzie mogę jakieś teczki personalne znaleźć?

paien
jak ci odpowiem, to i tak wykasujesz swój post, tak jak zrobiłeś to z poprzednimi, traktując swoich rozmówców jak śmieci....
nie chce mi się z tobą gadać
Beata

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » sob gru 14, 2013 6:58 pm

paien pisze:Pani ma coś głową?

do Bea -> to cytuj posty...

do Paien -> Znajdują się. Pisz do IPN, powinni coś mieć, z tego co Ci przyślą wyciągniesz wnioski co robić dalej.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

MICHAŁ61
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: MICHAŁ61 » sob gru 14, 2013 7:18 pm

Paien , takie pytanie do Bea jest chyba nie na miejscu, ja tak uważam - Michał
Pozdrawiam, Michał Kalinowski

AUTOR TEMATU
Cecilia

Post autor: Cecilia » sob gru 14, 2013 7:47 pm

Internetowe bazy danych, czyli przeszukałam genealodzy.pl, metryki.genealodzy.pl, straty.pl - gdzie dowiedziałam się, że brat babci był prawie całą wojnę na robotach w Niemczech. Piszę regularnie do AP Łódź i na ogół znajdują to, czego szukam. Nie sprawdzałam kilku miejsc, które Bea które spisała.

Jeszcze trochę szukania przede mną.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Krystian
Podziękował/a: 56 razy
Podziękowano: 34 razy
Kontakt:

Post autor: Krystian » sob gru 14, 2013 8:13 pm

paien pisze:Pani ma coś głową?
Dyskusja całkowicie OT, ale zaglądając w historię Pana postów można tylko stwierdzić, że Bea ma całkowitą rację - http://forgen.pl/forum/search.php?autho ... 7&sr=posts. Takich użytkowników jak Pan należy omijać. Szerokim łukiem.
Pozdrowienia
Krystian

AUTOR TEMATU
Cecilia

Post autor: Cecilia » sob gru 14, 2013 10:09 pm

Michał61, do ludzi należy odnosić się z szacunkiem. A do kobiet tym bardziej.

Co do mojego tematu, to szukam w różnych bazach. Głównie teraz muszę USC przeszukać i AP Łódź.

Pozdrawiam.

Bea

Post autor: Bea » ndz gru 15, 2013 3:59 pm

Cecilia pisze:Internetowe bazy danych, czyli przeszukałam genealodzy.pl, metryki.genealodzy.pl, straty.pl (...)
Internetowe bazy to nie tylko geneteka i metryki (tudzież genbaza).
Trudno wszystko wymienić w jednym wątku, tym bardziej, że jest na to cały dział: http://forgen.pl/forum/viewforum.php?f=32 oraz http://forgen.pl/forum/viewforum.php?f=51 ale warto zajrzeć na:
http://www.ksiegi-parafialne.pl/ gdzie znajdują się wy-listowane źródła do badań metrykalnych dla każdej parafii, czyli oprócz powyższych są odnośniki np.
* ZOSI
* familysearch
* do baz poszczególnych Towarzystw Genealogicznych, że skrótowo wymienię tylko wielkopolski Projekt Poznań czy Basię.
Wiele prywatnych inicjatyw genealogicznych, których wyniki możemy zobaczyć na stronach prywatnych, nie związanych z żadnym Towarzystwem, przykładowo lubgens czy strona pana Stankiewicza.
Wymieniam akurat te, bo z tych korzystałam, ale jest wiele innych.
Oprócz samych "metrykowych" dokumentów, są bazy poległych czy pochowanych, przykładowo podam księgi katyńskie: http://www.radaopwim.gov.pl/static_arti ... -katynska/
oraz bazy żołnierzy walczących w II wojnie światowej w różnorakich dywizjach.
Są też żołnierze I-wojny światowej, czyli Lista Strat Legionów Polskich, jak również http://www.polegli.forgen.pl/
Są jeszcze biblioteki cyfrowe, w których skany w dziale: gazety i czasopisma :> A w nich choćby nekrologi (ale także informacje o rozprawach w sprawie podziału majątku).
No i oczywiście bazy dany zagraniczne: rosyjskie, czeskie czy choćby wcześniej wspomniane amerykańskie.
Czasu nie wystarczy, żeby to wszystko przejrzeć.... 8)

Oprócz wyszukiwania stricte internetowego i instytucjonalnego (np. AP, USC) polecam korzystanie z pracy innych w różnego rodzaju książkowych opracowaniach. Część pozycji można znaleźć w dziale http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=16332 a reszta w bibliotekach i księgarniach :peace:
Beata

AUTOR TEMATU
Cecilia

Post autor: Cecilia » ndz gru 15, 2013 4:31 pm

Beata, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Jutro w wolnej chwili postaram się to przejrzeć. Choćby na początek z grubsza.
Bardzo pomocne jest MyHeritage. Niestety nie mam konta premium.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”