UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Strzelec 34.pp & grupa żołnierzy do ID
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 9 razy
Re: Identyfikacja muduru.
Witam
Otrzymałam od rodziny zdjęcie, niestety nie wiem kto na nim jest. Przypuszczam, że może to być brat mojej babci, który zginął podczas II wojny. "Informatorzy" rodzinni mówią że służył w Kazuniu, na skutek odniesionych ran, zmarł w szpitalu (przypuszczalnie w Warszawie) i został pochowany w zbiorowej mogile, nie wiadomo gdzie. Niestety nic więcej o nim nie wiem, a te zdjęcia to wszystko co po nim zostało.
Identyfikacja munduru bardzo pomogłaby mi w rozwikłaniu zagadki.
Może wśród forumowiczów znajdzie się ekspert skory do pomocy

pozdrawiam
Eliza
Otrzymałam od rodziny zdjęcie, niestety nie wiem kto na nim jest. Przypuszczam, że może to być brat mojej babci, który zginął podczas II wojny. "Informatorzy" rodzinni mówią że służył w Kazuniu, na skutek odniesionych ran, zmarł w szpitalu (przypuszczalnie w Warszawie) i został pochowany w zbiorowej mogile, nie wiadomo gdzie. Niestety nic więcej o nim nie wiem, a te zdjęcia to wszystko co po nim zostało.
Identyfikacja munduru bardzo pomogłaby mi w rozwikłaniu zagadki.
Może wśród forumowiczów znajdzie się ekspert skory do pomocy

pozdrawiam
Eliza
Eliza
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 36 razy
Re: Identyfikacja muduru.
Cześć,janolizka pisze:Witam,
[...]Identyfikacja munduru bardzo pomogłaby mi w rozwikłaniu zagadki.
Może wśród forumowiczów znajdzie się ekspert skory do pomocy![]()
Wydaje się, jakoby pierwsze zdjęcie było tak naprawdę późniejszym epizodem w życiu tego strzelca, u którego na naramienniku widać cyfrę ,,34", co sugeruje numer pułku piechoty, w którym wtedy służył zapewne w kompanii karabinów maszynowych.
A czemu tam? Widoczna na przedramieniu naszywka oznaczała, wprowadzoną po 1932 roku, już jako całkowicie wyszywaną : bardzo dobry celowniczy ckm. (belka pod tą odznaką, to właśnie to ,,bdb") Po zdanym egzaminie Twój krewny dostał taki dyplom:

Trochę za jasny jest otok na czapce, ale może to takie przekłamanie.. Strzelec nosi też nieregulaminowy, oficerski(dwubolcowy) pas, który jednak często zakładano u fotografa.
Reasumując: fotka wykonana po 1932 roku, ale być może przed 35-36tym, t.j. przed reformą umundurowania (nowe wzory czapek, owijaczy, bluz mundur.) Chociaż to też nie jest zasada, bo nie od razu w 35-tym jednostki wojskowe dostały nowe mundury, a pułki piechoty z racji ich wielości były traktowane ,,po macoszemu".
Odnośnie drugiego zdjęcia, to widzę Go nad siedzącym w środku - plutonowym. Wydaje się deko młodszy, nie widzę naszywki ckm-isty, o której poczytasz m.in. tutaj: http://cytadela.aplus.pl/forum/viewtopi ... w=previous
Naramienniki po bliższym wpatrzeniu niewiele mi podpowiadają...może to cyfra 21, może 11..?!
Pasy szeregowców,wreszcie regulaminowe, ale może dlatego, że obok siedzi trzech podoficerów

Pozdrawiam,
...Bo miłość nie zna pór dnia, a nadzieja nie ma końca,
tylko wiedza i niewiedza skrępowane są czasem i granicami.
-
Re: Identyfikacja munduru.
Pięknie dziękuję, to ogromnie dużo.
Poprosiłam już rodzinę o zdjęcie w lepszej rozdzielczości, może lepiej będzie widać cyfry na naramienniku.
W międzyczasie napisałam do CAW, w odpowiedzi dostałam krótką informację że teczka personalno-odznaczeniowa i długi wywód o remoncie i zaproszenie w 2015 roku
Ale nie zrażam się, dzięki radom i pomocy takich ekspertów jakich można tu znaleźć, dowiem się gdzie "mój" Feluś jest pochowany. A jestem coraz bliżej
Jeszcze raz stokrotne dzięki i pozdrawiam
Eliza
Poprosiłam już rodzinę o zdjęcie w lepszej rozdzielczości, może lepiej będzie widać cyfry na naramienniku.
W międzyczasie napisałam do CAW, w odpowiedzi dostałam krótką informację że teczka personalno-odznaczeniowa i długi wywód o remoncie i zaproszenie w 2015 roku

Ale nie zrażam się, dzięki radom i pomocy takich ekspertów jakich można tu znaleźć, dowiem się gdzie "mój" Feluś jest pochowany. A jestem coraz bliżej

Jeszcze raz stokrotne dzięki i pozdrawiam
Eliza
Eliza
-
Eliza, zapomniałem dopisać, że na(jego) lewej piersi (fot. 1) widnieje Państwowa Odznaka Sportowa.

Fotka zatem wykonana co najmniej po 1931 roku, ponieważ wtedy tę odznakę ustanowiono:
http://www.cytadela.aplus.pl/pos.htm
I jeszcze informacyjnie: naszywka ,,Bardzo dobry celowniczy ckm" względem ówczesnych przepisów powinna znajdować się na prawym ramieniu, powyżej łokcia. Tutaj na lewym..
Jeśli czegoś się o Nim nowego dowiesz, dopisz w tym wątku.
Historia raz zaczęta, powinna mieć swoją kontynuację
Pozdrawiam,

Fotka zatem wykonana co najmniej po 1931 roku, ponieważ wtedy tę odznakę ustanowiono:
http://www.cytadela.aplus.pl/pos.htm
I jeszcze informacyjnie: naszywka ,,Bardzo dobry celowniczy ckm" względem ówczesnych przepisów powinna znajdować się na prawym ramieniu, powyżej łokcia. Tutaj na lewym..
Jeśli czegoś się o Nim nowego dowiesz, dopisz w tym wątku.
Historia raz zaczęta, powinna mieć swoją kontynuację

Pozdrawiam,
-
Feluś jest dość bliskim przodkiem jednej z naszych medalowych olimpijek w strzelaniu z karabinku pneumatycznego i zawsze wszyscy się zastanawiali po kim ma talent
Nikt nie stawiał na Felusia

Nikt nie stawiał na Felusia

Eliza
-
AUTOR TEMATU - Posty: 239
- Podziękował/a: 50 razy
- Podziękowano: 17 razy
- Kontakt:
Tomku a czy możesz coś powiedzieć o moim zdjęciu które jest wstawione na początku postu ?
Paweł Krzewicki
http://www.krzewicki.com.pl
-
Właśnie szperam po swoich zapiskach, w kwestii Twojej fotki.hexon78 pisze:Tomku a czy możesz coś powiedzieć o moim zdjęciu które jest wstawione na początku postu ?
Wydaje mi się, że zdjęcie pochodzi z okresu wojny polsko-bolszewickiej, żołnierze noszą cały misz-masz umundurowania,
które stosowano wtedy nagminnie. Były więc bluzy mundurowe wzoru francuskiego, amerykańskiego etc.
Na tę chwilę zainteresowały mnie naszywki u niektórych-na lewych ramionach, powyżej łokci.
Jeśli do czegoś dotrę, to dopiszę w tym poscie,
Pozdrawiam,
-
AUTOR TEMATU - Posty: 239
- Podziękował/a: 50 razy
- Podziękowano: 17 razy
- Kontakt:
Dzięki i czekam z niecierpliwością.Tomek_Szut pisze:Właśnie szperam po swoich zapiskach, w kwestii Twojej fotki.hexon78 pisze:Tomku a czy możesz coś powiedzieć o moim zdjęciu które jest wstawione na początku postu ?
Wydaje mi się, że zdjęcie pochodzi z okresu wojny polsko-bolszewickiej, żołnierze noszą cały misz-masz umundurowania,
które stosowano wtedy nagminnie. Były więc bluzy mundurowe wzoru francuskiego, amerykańskiego etc.
Na tę chwilę zainteresowały mnie naszywki u niektórych-na lewych ramionach, powyżej łokci.
Jeśli do czegoś dotrę, to dopiszę w tym poscie,
Pozdrawiam,
Paweł Krzewicki