UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Strzelec 34.pp & grupa żołnierzy do ID

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Strzelec 34.pp & grupa żołnierzy do ID

Post autor: hexon78 » sob lis 02, 2013 5:30 pm

Witam,
Mam prośbę o identyfikację munduru.
https://www.dropbox.com/s/9p5wskkaproy1on/11b.jpg

Paweł,

janolizka
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 9 razy

Re: Identyfikacja muduru.

Post autor: janolizka » wt gru 03, 2013 2:07 pm

Witam

Otrzymałam od rodziny zdjęcie, niestety nie wiem kto na nim jest. Przypuszczam, że może to być brat mojej babci, który zginął podczas II wojny. "Informatorzy" rodzinni mówią że służył w Kazuniu, na skutek odniesionych ran, zmarł w szpitalu (przypuszczalnie w Warszawie) i został pochowany w zbiorowej mogile, nie wiadomo gdzie. Niestety nic więcej o nim nie wiem, a te zdjęcia to wszystko co po nim zostało.
Identyfikacja munduru bardzo pomogłaby mi w rozwikłaniu zagadki.
Może wśród forumowiczów znajdzie się ekspert skory do pomocy :)

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam
Eliza
Eliza

Awatar użytkownika

TomekSz
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 36 razy

Re: Identyfikacja muduru.

Post autor: TomekSz » ndz gru 15, 2013 7:21 pm

janolizka pisze:Witam,
[...]Identyfikacja munduru bardzo pomogłaby mi w rozwikłaniu zagadki.
Może wśród forumowiczów znajdzie się ekspert skory do pomocy :)
Cześć,
Wydaje się, jakoby pierwsze zdjęcie było tak naprawdę późniejszym epizodem w życiu tego strzelca, u którego na naramienniku widać cyfrę ,,34", co sugeruje numer pułku piechoty, w którym wtedy służył zapewne w kompanii karabinów maszynowych.
A czemu tam? Widoczna na przedramieniu naszywka oznaczała, wprowadzoną po 1932 roku, już jako całkowicie wyszywaną : bardzo dobry celowniczy ckm. (belka pod tą odznaką, to właśnie to ,,bdb") Po zdanym egzaminie Twój krewny dostał taki dyplom:
Obrazek
Trochę za jasny jest otok na czapce, ale może to takie przekłamanie.. Strzelec nosi też nieregulaminowy, oficerski(dwubolcowy) pas, który jednak często zakładano u fotografa.
Reasumując: fotka wykonana po 1932 roku, ale być może przed 35-36tym, t.j. przed reformą umundurowania (nowe wzory czapek, owijaczy, bluz mundur.) Chociaż to też nie jest zasada, bo nie od razu w 35-tym jednostki wojskowe dostały nowe mundury, a pułki piechoty z racji ich wielości były traktowane ,,po macoszemu".

Odnośnie drugiego zdjęcia, to widzę Go nad siedzącym w środku - plutonowym. Wydaje się deko młodszy, nie widzę naszywki ckm-isty, o której poczytasz m.in. tutaj: http://cytadela.aplus.pl/forum/viewtopi ... w=previous
Naramienniki po bliższym wpatrzeniu niewiele mi podpowiadają...może to cyfra 21, może 11..?!
Pasy szeregowców,wreszcie regulaminowe, ale może dlatego, że obok siedzi trzech podoficerów :D Przytroczone u niektórych bagnety, owijki...słowem - piechota.

Pozdrawiam,
...Bo miłość nie zna pór dnia, a nadzieja nie ma końca,
tylko wiedza i niewiedza skrępowane są czasem i granicami.

janolizka

Re: Identyfikacja munduru.

Post autor: janolizka » pn gru 16, 2013 8:57 am

Pięknie dziękuję, to ogromnie dużo.
Poprosiłam już rodzinę o zdjęcie w lepszej rozdzielczości, może lepiej będzie widać cyfry na naramienniku.
W międzyczasie napisałam do CAW, w odpowiedzi dostałam krótką informację że teczka personalno-odznaczeniowa i długi wywód o remoncie i zaproszenie w 2015 roku :)
Ale nie zrażam się, dzięki radom i pomocy takich ekspertów jakich można tu znaleźć, dowiem się gdzie "mój" Feluś jest pochowany. A jestem coraz bliżej :)

Jeszcze raz stokrotne dzięki i pozdrawiam
Eliza
Eliza

Awatar użytkownika

TomekSz

Post autor: TomekSz » pn gru 16, 2013 6:53 pm

Eliza, zapomniałem dopisać, że na(jego) lewej piersi (fot. 1) widnieje Państwowa Odznaka Sportowa.
Obrazek
Fotka zatem wykonana co najmniej po 1931 roku, ponieważ wtedy tę odznakę ustanowiono:
http://www.cytadela.aplus.pl/pos.htm
I jeszcze informacyjnie: naszywka ,,Bardzo dobry celowniczy ckm" względem ówczesnych przepisów powinna znajdować się na prawym ramieniu, powyżej łokcia. Tutaj na lewym..

Jeśli czegoś się o Nim nowego dowiesz, dopisz w tym wątku.
Historia raz zaczęta, powinna mieć swoją kontynuację ;)

Pozdrawiam,

janolizka

Post autor: janolizka » pn gru 16, 2013 7:18 pm

Feluś jest dość bliskim przodkiem jednej z naszych medalowych olimpijek w strzelaniu z karabinku pneumatycznego i zawsze wszyscy się zastanawiali po kim ma talent :lol:
Nikt nie stawiał na Felusia ;)
Eliza

AUTOR TEMATU
hexon78
Kontakt:

Post autor: hexon78 » pn gru 16, 2013 7:29 pm

Tomku a czy możesz coś powiedzieć o moim zdjęciu które jest wstawione na początku postu ?

Awatar użytkownika

TomekSz

Post autor: TomekSz » pn gru 16, 2013 7:35 pm

hexon78 pisze:Tomku a czy możesz coś powiedzieć o moim zdjęciu które jest wstawione na początku postu ?
Właśnie szperam po swoich zapiskach, w kwestii Twojej fotki.
Wydaje mi się, że zdjęcie pochodzi z okresu wojny polsko-bolszewickiej, żołnierze noszą cały misz-masz umundurowania,
które stosowano wtedy nagminnie. Były więc bluzy mundurowe wzoru francuskiego, amerykańskiego etc.
Na tę chwilę zainteresowały mnie naszywki u niektórych-na lewych ramionach, powyżej łokci.
Jeśli do czegoś dotrę, to dopiszę w tym poscie,

Pozdrawiam,

AUTOR TEMATU
hexon78
Kontakt:

Post autor: hexon78 » pn gru 16, 2013 7:42 pm

Tomek_Szut pisze:
hexon78 pisze:Tomku a czy możesz coś powiedzieć o moim zdjęciu które jest wstawione na początku postu ?
Właśnie szperam po swoich zapiskach, w kwestii Twojej fotki.
Wydaje mi się, że zdjęcie pochodzi z okresu wojny polsko-bolszewickiej, żołnierze noszą cały misz-masz umundurowania,
które stosowano wtedy nagminnie. Były więc bluzy mundurowe wzoru francuskiego, amerykańskiego etc.
Na tę chwilę zainteresowały mnie naszywki u niektórych-na lewych ramionach, powyżej łokci.
Jeśli do czegoś dotrę, to dopiszę w tym poscie,

Pozdrawiam,
Dzięki i czekam z niecierpliwością.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”