UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Kapral z 4.PSK - gdzie szukać info?

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
qufel
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Kapral z 4.PSK - gdzie szukać info?

Post autor: qufel » śr gru 18, 2013 11:56 am

Witam,
Proszę o identyfikację munduru mojego pradziadka Kazimierza Brzezińskiego.
Chciałbym ustalić przebieg jego służby, jednak poza tym że walczył w obronie twierdzy Modlin - nic o nim nie wiem.
Pisałem do CAW ale tam nic nie ma na jego temat. Może na podstawie munduru uda się ustalić coś więcej?
Pozdrawiam
Darek

Obrazek
Darek Klepka - Busko Zdrój

Awatar użytkownika

TomekSz
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 36 razy

Re: Kapral z 2.PSK

Post autor: TomekSz » śr gru 18, 2013 1:45 pm

Wg mnie to kapral służący w 2. Pułku Strzelców Konnych w Hrubieszowie. Na naramienniku widoczna cyfra ,,2".
Proporczyk na łapce kołnierzowej miał taki:
Obrazek
Otok na czapce wz. 36 w kolorze amarantowym:
Obrazek

Twój pradziadek zrobił to zdjęcie po roku 1936 t.j po reformie umundurowania. Widzimy tu nowy wzór bluzy mund. oraz czapki.
Dodatkowo :
- był niezłym strzelcem, widzę Odznakę Strzelecką,
- był sprawny fizycznie - powyżej przypiętą ma Państwową Odznakę Sportową.

Pułk rzeczywiście...
...w nocy z 9 na 10 września [...] osiągnął Puszczę Kampinoską, a następnie wyruszył w kierunku Modlina
Jako ciekawostka, Twój pradziadek 13 września w składzie 2.PSK zapewne brał udział w akcji zaczepnej na moje obecne miasto: Mińsk Maz.
Historia potrafi być wciągająca, prawda? ;)

Sugestia ode mnie:
Napisać mejla do jakiejś GRH (Grupy Rekonstrukcji Historycznej) któregoś z Pułków Strzelców Konnych II RP( GRH 2.PSK nie znalazłem) i dopytać, gdzie dalej szukać masz info o pradziadku.
http://grh.cba.pl/iiwojnaswiatowa.html

Powodzenia i dopisz historię Pradziadka, gdy znajdziesz jej ciąg dalszy.

Tomek,
...Bo miłość nie zna pór dnia, a nadzieja nie ma końca,
tylko wiedza i niewiedza skrępowane są czasem i granicami.

AUTOR TEMATU
qufel
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Re: Kapral z 2.PSK

Post autor: qufel » śr gru 18, 2013 1:53 pm

Pięknie dziękuję :) Oj zebyś wiedział jak bardzo historia wciąga, a to wszystko, w moim przypadku, dzięki genealogi :)

-- Post scalono 18 gru 2013, 16:19 --

Tomku, trochę mi sie to wszystko pomieszało.
Na stronie www.straty.pl znalazłem takie informację dotycząca pradziadka
przydział wojskowy:4 Schützen Rgt. Płock (4 pułk kawaleri Płock?), wzięty do niewoli 1 X 1939 w Karczewie.
Czy to możliwe że wcześniej był w 2 pułku Strzelców Konnych w Hrubieszowie, a potem był w Płocku?
A może jednak to mundur z Płocka?
Darek Klepka - Busko Zdrój

Awatar użytkownika

TomekSz
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 36 razy

Re: Kapral z 2.PSK - gdzie szukać info?

Post autor: TomekSz » śr gru 18, 2013 5:01 pm

Darku,

Pierwsza moja myśl, patrząc na cyfrę naramiennika to ,,2", ale drugą, co do której miałem jednak trochę wątpliwości, była właśnie ,,4".
To, co przeważyło u mnie za cyfrą ,,2" to kolor poziomej kreski oddzielającej dwa kolory proporczyka kołnierzowego.
Mi się wydawało, że jest ciemna, a tu zdziwienie, że jest jasna. No cóż-co dwie głowy to nie jedna ;)
Mowa tu zatem o 4. Pułku Strzelców Konnych z Płocka, a dokładna nazwa pułku w niemieckiej terminologii, to 4. Schützen Regiment Pferde.
Gdyby Pradziadek służył w jakimś pułku strzeleckim( czytaj: piechocie), nie nosiłby proporczyków na kołnierzu.
Wyłącznie kawaleria i pochodne miały prawo nosić takowe.
Przestudiowałem pokrótce cały szlak bojowy 4. Pułku i w książce p. Henryka Smacznego p.t. ,, Księga Kawalerii Polskiej" na str. 214 napisał:
[....]w dniach 5-7 września, pułk bronił podejścia do Płocka. Następnie forsownym marszem pułk dotarł do rejonu Modlin - Nowy Dwór
I stąd być może rodzinne podania o walkach Pradziadka pod Modlinem.
W dniu 23. września Pułk został rozbity przez Niemców i zakończył istnienie w rejonie Krasnobrod-Jacnia.
http://www.zumi.pl/jacnia,namapie.html# ... 3.212927/6
Domyślam się, że niedobitki żołnierzy, którzy przeżyli - podjęli próbę przebicia się do Warszawy, stąd Pradziadka pojmano w jej okolicach, niedaleko Otwocka...

Tyle ode mnie,

Pozdrawiam,

T.
...Bo miłość nie zna pór dnia, a nadzieja nie ma końca,
tylko wiedza i niewiedza skrępowane są czasem i granicami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”