Szanowni Państwo.
Mój pradziadek Wincenty Zwierzchowski (1860-1924) wstąpił do Armii Polskiej w 1919 roku. Wcześniej służył w Rosyjskiej Armii Imperialnej.
Jestem ciekaw czy mundur w jakim jest na zdjęciu to mundur 10 pułku artylerii polowej, a także czy szabla nie jest czasem honorowym dodatkiem do jednego z odznaczeń mu nadanych w Rosji (co najmniej trzykrotnie był odznaczany krzyżem św. Jerzego w tym raz ze srebrnym medalem).
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 9274_n.jpg
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Mundur i szabla mojego pradziadka
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1
Re: Mundur i szabla mojego pradziadka
Te rzędy pętlic to chyba raczej jakaś Austria, regiment huzarów po 1853 ?
Pozdrawiam
Darek
Pozdrawiam
Darek
Poszukuję:Wdowczyk,Goździaszek(szyk),Skiba,Maciejewski z okolic Jarocina (Dębno,Chrzan,Klęka,Pogorzelica) Wdowczyk z okolic Głogowa oraz Sporysek,Lempa z Mysłowic
Szabla u boku Szanownego Przodka to dragońska (oficerska) szaszka wzoru 1881. Raczej nie jest to wersja będąca dodatkiem do orderu św. Jerzego - wówczas powinna mieć temblak w kolorze wstążki orderowej ale bez obejrzenia głowni i głowicy rekojesci nie da się tego stwierdzić na 100%.
Mundur zdecydowanie nie jest "artyleryjski" i raczej nie rosyjski: na mój gust to austriacji półkożuszek kawaleryjski (podobny tutaj: http://images.ioh.pl/artykuly/cud/5.jpg ).
Mundur zdecydowanie nie jest "artyleryjski" i raczej nie rosyjski: na mój gust to austriacji półkożuszek kawaleryjski (podobny tutaj: http://images.ioh.pl/artykuly/cud/5.jpg ).
Witold Stanisław Augustyn Pasek,
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 36 razy
Tutaj raczej mamy przed sobą kawalerzystę. Szaszka, wysokie buty z ostrogami, kożuszek wzoru austro-węgierskiego, widoczne metalowe okucie daszka czapki - to elementy ubioru ówczesnych kawalerzystów z początków II RP, w okolicach reformy umundurowania z listopada 1919 roku.
Szkoda, że nie widać, jak wygląda Pradziadka bluza mundurowa, więc ode mnie tylko tyle.
Pozdrawiam,
T.
Szkoda, że nie widać, jak wygląda Pradziadka bluza mundurowa, więc ode mnie tylko tyle.
Pozdrawiam,
T.
...Bo miłość nie zna pór dnia, a nadzieja nie ma końca,
tylko wiedza i niewiedza skrępowane są czasem i granicami.
tylko wiedza i niewiedza skrępowane są czasem i granicami.