UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
majster kunsztu szewskiego
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 209
- Podziękowano: 1 raz
majster kunsztu szewskiego
Ojciec mego pra-pradziada zapisany jest w akcie chrztu jako majster kunsztu szewskiego. Był to rok 1811, a działo się to w Dąbrowicach powiat kutnowski. Cech szewski tegoż miasteczka miał przywilej nadany przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego w roku 1796. Interesuje mnie sposób zdobywania świadectwa zawodu, pobierania nauki . Wśród moich przodków zawód ten przechodził z ojca na syna. Po utracie praw miejskich Dąbrowic, moi przodkowie stali sie rolnikami - tak wynika z ksiąg. Pozdrawiam serdecznie Danuta
-
- Podziękował/a: 278 razy
- Podziękowano: 128 razy
Re: majster kunsztu szewskiego
Witaj,
dużo by o tym pisać , lepiej jak sama przeczytasz:wrzuć w Google hasło;cech rzemiosł różnych i wybierz Toruń ,najlepiej to opisuje w okienku historia. Przyjemnego czytania. Pozdrawiam, Helena
dużo by o tym pisać , lepiej jak sama przeczytasz:wrzuć w Google hasło;cech rzemiosł różnych i wybierz Toruń ,najlepiej to opisuje w okienku historia. Przyjemnego czytania. Pozdrawiam, Helena

-
AUTOR TEMATU - Posty: 209
- Podziękowano: 1 raz
Dziękuję Helenko za podpowiedż. Już sprawdziłam toruńskie namiary. Bardzo ciekawie opisane, pytanie czy zasady obowiązujące Cechy toruńskie dotyczyły też w innych częściach Polski. Dąbrowice to w opisanym przeze mnie czasie Księstwo Warszawskie. Pozdrawiam Danuta
-
Nie wiem Danuto, czy zdołałaś uzyskać informacje na temat cechu szewców w Księstwie Warszawskim więc podpowiadam zainteresowanie się tym zawodem w Głownie k/Łodzi. Tam cech szewców ma swoją księgę od XVI wieku i tam moi Janiszewscy byli szewcami od pokoleń. Mój praprapradziad Grzegorz Janusz vel Janus jako wdowiec poślubił w 1804 wdowę po szewcu Dolacińskim i przejął jego warsztat oraz prawo wykonywania zawodu szewca. Potem jego dzieci i on zmienili nazwisko na Janiszewski i zawód ten przechodził z pokolenia na pokolenie aż do mego dziadka. Dziadek jako szewc dorobił się własnego domu w centrum Głowna i kształcił mego tatę na pisarza gminnego. Mój tata w 1912 r był pomocnikiem pisarza, potem pisarzem gminnym i urzędnikiem (sekretarzem w gminie) po wojnie. Jego bracia także nie zostali szewcami i tak ten zawód zaginął w naszej rodzinie.
Pozdrawiam
Janina Tomczyk zd.Janiszewska
Pozdrawiam
Janina Tomczyk zd.Janiszewska
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 2 razy
Mój prapradziadek także był szewcem, w Warszawie. Wybrałam się dzisiaj do Muzeum Cechu Szewców:
http://www.cechjanakilinskiego.waw.pl/i ... age=muzeum
ale niestety dzisiaj nie było czynne. Mam nadzieję, że uda mi się tam czegoś dowiedzieć o przodkach.
Na stronie podany jest adres mailowy i telefon.
http://www.cechjanakilinskiego.waw.pl/i ... age=muzeum
ale niestety dzisiaj nie było czynne. Mam nadzieję, że uda mi się tam czegoś dowiedzieć o przodkach.
Na stronie podany jest adres mailowy i telefon.
Pozdrawiam,
Ewa
Poszukuję nazwisk: Brack vel Brach, Czerkawski (Cyrkaski, Cerkaski), Kiełkiewicz, Nowakowski z Warszawy i Mazowsza
Janino,
wspominasz o księdze cechu szewców w Głownie. Gdzie można namierzyć taką pozycję? W Łódzkim Archiwum? Mnie co prawda interesują okolice Wielunia, ale może idąc Twoim tropem... Dopiero niedawno ruszyłam linię, w której jest prapradziadek Piotr Wrześniewski, szewc właśnie, pochodzący z Wielunia, mieszkający także w Niechmierowie. Do tej pory "siedziałam" w Wielkopolsce "śledząc" przede wszystkim Kierejewskich, w okolicach łódzkich jestem na razie trochę "zagubiona".
Kasia z Kierejewskich
wspominasz o księdze cechu szewców w Głownie. Gdzie można namierzyć taką pozycję? W Łódzkim Archiwum? Mnie co prawda interesują okolice Wielunia, ale może idąc Twoim tropem... Dopiero niedawno ruszyłam linię, w której jest prapradziadek Piotr Wrześniewski, szewc właśnie, pochodzący z Wielunia, mieszkający także w Niechmierowie. Do tej pory "siedziałam" w Wielkopolsce "śledząc" przede wszystkim Kierejewskich, w okolicach łódzkich jestem na razie trochę "zagubiona".
Kasia z Kierejewskich
ROZPACZLIWIE POSZUKUJĘ AKTÓW CHRZTU:
JAKUB WESOŁEK 1804, Wielkopolska
WALENTY KIEREJEWSKI 1779/84, Wielkopolska
JAKUB WESOŁEK 1804, Wielkopolska
WALENTY KIEREJEWSKI 1779/84, Wielkopolska
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 2 razy
Na portalu genealodzy utworzyłam listę przedwojennych szewców Warszawy:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-29614.phtml
i Łodzi:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-29844.phtml
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-29614.phtml
i Łodzi:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-29844.phtml
Pozdrawiam,
Ewa
Poszukuję nazwisk: Brack vel Brach, Czerkawski (Cyrkaski, Cerkaski), Kiełkiewicz, Nowakowski z Warszawy i Mazowsza
Witam!
Ja z kolei poszukuję informacji dotyczących cechu szewców z miasteczka Bieżuń, w diecezji płockiej. W mojej najbliższej rodzinie tez było wielu szewców, w związku z tym chciałabym się czegoś więcej na ten temat dowiedzieć. Nie wiem tylko, gdzie takich informacji szukać ? Od czego zacząć?
Pozdrawiam, Wanda
Ja z kolei poszukuję informacji dotyczących cechu szewców z miasteczka Bieżuń, w diecezji płockiej. W mojej najbliższej rodzinie tez było wielu szewców, w związku z tym chciałabym się czegoś więcej na ten temat dowiedzieć. Nie wiem tylko, gdzie takich informacji szukać ? Od czego zacząć?
Pozdrawiam, Wanda