wolhynien pisze:
- w księgach nie uwzględniano dzieci, które nie skończyły roku (ale te pojawiają się – o ile dożyły – w kolejnych rocznikach)
Podczas spisu spowiadających się w 1902r. ujęta została moja 1-miesięczna prababcia

Faktycznie urodziła się ona w 1902r., ale nie znam ani daty urodzenia, ani (na razie) daty spisu, chociaż tą drugą mam nadzieję niedługo poznać.
Co ciekawe - w następnym spisie (1903r.) zapisano, że prababcia miała ... 2 miesiące!
Albo spisy były w grudniu 1902 i styczniu 1903 albo po prostu ktoś nie wiedział ile prababcia żyje na tym świecie. W 1905r. zapisano jej 2 lata, a 2 lata później - 4.
Jeszcze małe PS do Julii - tak się składa, że spisy, o których piszę pochodzą z łuckiego Archiwum Państwowego. Moi przodkowie zamieszkiwali parafie Torczyn i Łokacze, a wcześniej inne, których na razie nie potrafię zidentyfikować (w aktach małżeństw brak informacji o miejscu urodzenia, tylko o miejscu zamieszkania, które rzadko pokrywa się z miejscem narodzin

).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona