UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » pn sty 06, 2014 5:42 pm

Dopiero przeskoczyłem na wersję 1.5.1 z 1.3.0 i już mi się nie podoba.
1) Komunikat o zmianach do zaakceptowania pojawia się tylko u dołu strony.
2) Lista osób zawiera litery nazwiska, ale nie zawiera już liter do wyboru imienia.
Czy da się to jakoś zmienić w ustawieniach? Gdzie?
3) Dodaję pierwszego męża kobiecie. Podaję dane, zapisuję. Wyskakuje tym razem wiersz akceptacji zmian nad nazwiskiem żony. Akceptuję. Wchodzę w nowododanego męża i .... znów mam pasek wiadomości ze zmianami do zaakceptowania.
To jakoś błąd?
4) Mam już zdefiniowane jedno źródło: Geneteka. Przy dodawaniu nowej osoby, chcąc podać dane źródła w polu zaczynam pisać: gene. Pojawia się podpowiedź z "Geneteką". Klikam. W polu źródła wyskakuje nazwa źródła: "S1"
Znów błąd?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » czw sty 23, 2014 3:32 pm

wicy pisze:1) Komunikat o zmianach do zaakceptowania pojawia się tylko u dołu strony.
Jako administrator możesz ustawić by Twoje zmiany były automatycznie akceptowane
wicy pisze:2) Lista osób zawiera litery nazwiska, ale nie zawiera już liter do wyboru imienia.
Czy da się to jakoś zmienić w ustawieniach? Gdzie?
Mając listę wszystkich nazwisk klikasz na "Pokaż listę osób" i wtedy masz możliwość wyboru pierwszej litery imienia.
wicy pisze:3) Dodaję pierwszego męża kobiecie. Podaję dane, zapisuję. Wyskakuje tym razem wiersz akceptacji zmian nad nazwiskiem żony. Akceptuję. Wchodzę w nowododanego męża i .... znów mam pasek wiadomości ze zmianami do zaakceptowania.
To jakoś błąd?
Za każdym razem gdy są nie zatwierdzone zmiany to wyświetla się pasek. Aby Twoje zmiany były automatycznie akceptowane należy w profilu użytkownika zmienić aby system automatycznie akceptował zmiany danego użytkownika.
wicy pisze:4) Mam już zdefiniowane jedno źródło: Geneteka. Przy dodawaniu nowej osoby, chcąc podać dane źródła w polu zaczynam pisać: gene. Pojawia się podpowiedź z "Geneteką". Klikam. W polu źródła wyskakuje nazwa źródła: "S1"
Znów błąd?
Zawsze tak było. Poza tym S1 to nie nazwa źródła tylko identyfikator.

W niedługim czasie ma się ukazać wersja 1.5.2
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw sty 23, 2014 4:02 pm

wooc pisze:Jako administrator możesz ustawić by Twoje zmiany były automatycznie akceptowane
To wiem, co nie zmienia faktu, że komunikat akceptacji nie zawsze pojawia się tam gdzie powinien.
wooc pisze:Mając listę wszystkich nazwisk klikasz na "Pokaż listę osób" i wtedy masz możliwość wyboru pierwszej litery imienia.
Gdzie Ty to widzisz? Bo chyba jestem ślepy. Po wybraniu "Pokaż listę osób" mam właśnie taką tabelę. Bez wyboru liter imienia.

Obrazek
wooc pisze:Za każdym razem gdy są nie zatwierdzone zmiany to wyświetla się pasek. Aby Twoje zmiany były automatycznie akceptowane należy w profilu użytkownika zmienić aby system automatycznie akceptował zmiany danego użytkownika.
Sęk w tym, że po każdej zmianie danych dokonuję akceptacji wszystkich zmian, a mimo to pojawiają się tego typu kwiatki.
wicy pisze:3) Dodaję pierwszego męża kobiecie. Podaję dane, zapisuję. Wyskakuje tym razem wiersz akceptacji zmian nad nazwiskiem żony. Akceptuję. Wchodzę w nowododanego męża i .... znów mam pasek wiadomości ze zmianami do zaakceptowania.
To jakoś błąd?
wooc pisze:Zawsze tak było. Poza tym S1 to nie nazwa źródła tylko identyfikator.
OK. potem sprawdziłem, że tak było i nie jest to żaden błąd.

andrzejg
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Post autor: andrzejg » czw sty 23, 2014 4:54 pm

Gdzie Ty to widzisz? Bo chyba jestem ślepy. Po wybraniu "Pokaż listę osób" mam właśnie taką tabelę. Bez wyboru liter imienia.
OSOBY - WSZYSTKIE -POKAŻ LISTĘ OSÓB

pojawia się alfabet - wybierasz literę imienia
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw sty 23, 2014 4:58 pm

Dzięki.

Ale ale.... nie tak szybko.... "wszystkie" wybiera wszystkie osoby o imieniu na literę. Nadal nie widzę możliwości wybrania z osób o nazwisku Mazuchowski osób o imieniu na W :(

andrzejg
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Post autor: andrzejg » czw sty 23, 2014 5:05 pm

Jak masz wszystkie osoby z takim samym imieniem to wpisz w "szukaj" pierwsze litery nazwiska.
Innej opcji chyba nie ma.

Jest chyba ustawiony jakiś limit. Kiedy wybiorę wszystkie i nazwisko z największą liczbą osób to mam wybór imienia.
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw sty 23, 2014 6:24 pm

Jest to jakieś uwstecznienie w stosunku do poprzednich wersji, gdzie dwoma klikami sprawa była załatwiona.
Z grubsza jest jak piszesz, z małym ale... wpiszując w pole szukaj "maz", teoretycznie wybiera mi pożadany zakres osób, ale na wykazie są też osoby zupełnie z czapy wyjęte. Nie działa to więc jak należy. Poza tym, w starej wersji mogłem wylistować mężczyzn (np. wg nazwisk na *ski) osobno i kobiety osobno (*ska), teraz mam to wszystko wymieszane. :(

Obrazek

hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Post autor: hexon78 » wt lut 04, 2014 8:33 pm

Mam pytanko co powinno być wpisane w: "Strona WWW i ustawienia znacznika META"
1. Dodaj do znacznika nagłówka TITLE domyślnie jest wpisane webtrees.
2.Znacznik META opisu.

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt lut 04, 2014 8:59 pm

"Strona www" = "TITLE" - Ten tekst będzie dołączany do tytułu każdej strony. Będzie widoczny w pasku tytułowym przeglądarki, zakładkach itp.
Czyli Twoja spersonalizowana nazwa strony

"META" - Wartość znacznika META opisu (Description) w nagłówku HTML strony. Pozostaw to pole puste, jeśli chcesz użyć tytułu aktualnej bazy danych.
Czyli krótki opis strony. Pole to razem w polem TITLE może (ale podobno nie musi) pokazywać się w wynikach wyszukiwarek. Brak META tworzy opis strony z lilku pierwszych liniejk zawartości strony i czasem może to wyglądać nieciekawie.

hexon78
Kontakt:

Post autor: hexon78 » wt lut 04, 2014 9:11 pm

wicy pisze:"Strona www" = "TITLE" - Ten tekst będzie dołączany do tytułu każdej strony. Będzie widoczny w pasku tytułowym przeglądarki, zakładkach itp.
Czyli Twoja spersonalizowana nazwa strony

"META" - Wartość znacznika META opisu (Description) w nagłówku HTML strony. Pozostaw to pole puste, jeśli chcesz użyć tytułu aktualnej bazy danych.
Czyli krótki opis strony. Pole to razem w polem TITLE może (ale podobno nie musi) pokazywać się w wynikach wyszukiwarek. Brak META tworzy opis strony z lilku pierwszych liniejk zawartości strony i czasem może to wyglądać nieciekawie.

Faktycznie w moim wypadku META Wygląda bardzo nieciekawie.
"Najwięcej dzieci w rodzinie, 12, Wincenty Ferreriusz Krzewicki + Helena Kielian Ślub 19 maja 1885 - Czaple Wielkie, Polska. Średnia liczba dzieci w rodzinie ..."
Rozumiem że lepiej tam umieścić krótki opis strony ?
TITLE Na dzień dzisiejszy wygląda tak: "Krzewicki moje poszukiwanie przodków - webtrees "
Kasując webtrees powinno być ok jak domniemywam?

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt lut 04, 2014 9:14 pm

Tak, możesz z tym dowolnie sobie poeksperymentować. Pamiętać jednak trzeba, że wyszukiwarki mają pewną latencję w indeksowaniu witryn.

hexon78
Kontakt:

Post autor: hexon78 » wt lut 04, 2014 9:19 pm

Ok wielkie dzięki pobawię się tym.

dobrusia_d

Post autor: dobrusia_d » czw lut 06, 2014 4:29 pm

Witam wszystkich, chciałam poprosić o pomoc. Jak skopiować daną gałąz i przenieść do innej w ramach tego samego drzewa. Będę wdzięczna za pomoc bo już zaczęłam przepisywać.
Pozdrawiam Dobrusia

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » czw lut 06, 2014 6:32 pm

dobrusia_d pisze:Witam wszystkich, chciałam poprosić o pomoc. Jak skopiować daną gałąz i przenieść do innej w ramach tego samego drzewa. Będę wdzięczna za pomoc bo już zaczęłam przepisywać.
Pozdrawiam Dobrusia
Nie do końca rozumiem.
Ale jeśli masz daną osobę przypisaną jako dziecko do jakiejś rodziny A a chcesz ją przenieść do rodziny B to wchodzisz na rodzinę A -> Edytuj -> Zmień członków rodziny i usuwasz daną osobę z tej rodziny (osoba nie zostanie usunięta z drzewa, tylko nie będzie przypisana do tej rodziny). Następnie wchodzisz na rodzinę B -> Edytuj -> Zmień członków rodziny i klikasz dodaj, wyszukujesz daną osobę i dodajesz.

A jeśli jakaś gałąź powtarza się w Twoim drzewie to robisz tylko krok 2 z rodziną B.

-- Post scalono 06 lut 2014, 18:37 --
wicy pisze:Jest to jakieś uwstecznienie w stosunku do poprzednich wersji, gdzie dwoma klikami sprawa była załatwiona.
Z grubsza jest jak piszesz, z małym ale... wpiszując w pole szukaj "maz", teoretycznie wybiera mi pożadany zakres osób, ale na wykazie są też osoby zupełnie z czapy wyjęte. Nie działa to więc jak należy. Poza tym, w starej wersji mogłem wylistować mężczyzn (np. wg nazwisk na *ski) osobno i kobiety osobno (*ska), teraz mam to wszystko wymieszane. :(
Wylistować mężczyzn możesz za pomocą ikony reprezentującej płeć męską a kobiety za pomocą żeńskiej. Nazwiska kończące się na -ski i -ska traktowane są jako to samo nazwisko (pod warunkiem, że masz ustawioną polską tradycję nazwiska w ustawieniach).

Jeśli wpiszesz w pole szukaj jakiś ciąg znaków to wyświetlone zostaną osoby, które w imieniu lub nazwisku mają taki ciąg znaków, lub miejsce urodzenia i śmierci ma dany ciąg znaków, lub imiona i nazwiska rodziców danej osoby zawierają dany ciąg znaków.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

dobrusia_d

Post autor: dobrusia_d » czw lut 06, 2014 8:21 pm

Dziękuje Łukaszu za odpowiedz, ale kopiowanie to tak samo karkołomna praca, bo wychodzi, że muszę przekopiować połowe drzewa jakies 300 osob..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”