Ostatnio znalazłam fajną mapę http://rzeczpospolita.mapowy.pl/
z zaznaczonymi granicami (na współczesnej on-line mapie) I-szej i II-giej Rzeczpospolitej.
Żeby zobaczyć granice zróbcie zoom-oddal (-).
Klikając na napis "LEGENDA" w dolnym prawym rogu, możemy odczytać która linia, to jaka granica.
Oczywiście są też granice współczesne.
Można też włączyć (po prawej stronie ikona symbolizująca warstwy) dodatkowo granice powiatów i siedziby tychże. Granice te są widoczne przy powiększeniu, czyli zróbcie zoom-zbliż (+).
Myślę, że to interesujący projekt, zwłaszcza dla poszukujących przodków na pograniczach Rzeczpospolitej.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Mapa Rzeczpospolitej (I-szej i II-giej)
Moderator: Moderatorzy
Re: Mapa Rzeczpospolitej (I-szej i II-giej)
Rzeczywiście interesująca od strony technicznej. Pokazuje możliwości warstw.
Choć już metody implementacji nie do podejrzenia. Ja na warstwach się jeszcze nie znam, a chciałbym.
Choć już metody implementacji nie do podejrzenia. Ja na warstwach się jeszcze nie znam, a chciałbym.
-
- Podziękował/a: 60 razy
- Podziękowano: 14 razy
swietna mapa, dziekuje:)
pozdrawiam
Sylwia Dudek (Belkot)
Sylwia Dudek (Belkot)
-
- Podziękował/a: 7 razy
Witam.Rzeczywiście interesująca od strony technicznej. Pokazuje możliwości warstw.
Ta strona chyba korzysta z jakiegoś MapBox. Źródło można podejrzeć wyłączając wcześniej Javascript w przeglądarce. Chyba, że chodzi o coś innego. Ja korzystam z OpenLayers i do tego jako podkład OpenStreetMap.
Pozdrawiam,
Wojtek