UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Austria, cmentarze
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 272
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 19 razy
- Kontakt:
Austria, cmentarze
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z jakimiś internetowymi bazami zmarłych i pochowanych po II wojnie na terenie Austrii?
Interesuje mnie nazwisko Vößner.
Interesuje mnie nazwisko Vößner.
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 30 razy
Re: Austria, cmentarze
Hallo,
Josef Vößner ur.1921, polegl w 1942, spoczywa w Bad Aussee, Bezirk Liezen, Steiermark, Österreich
http://www.google.de/imgres?start=108&s ... EK0DMC84ZA
Teresa
Josef Vößner ur.1921, polegl w 1942, spoczywa w Bad Aussee, Bezirk Liezen, Steiermark, Österreich
http://www.google.de/imgres?start=108&s ... EK0DMC84ZA
Teresa
Pozdrawiam, Therese Swiatkowski
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 3 razy
Witaj Tereniu,
Mój kuzyn Ziółkowski Bonifacy,Karol ur. 04.11.1917r. został wywieziony na roboty przymusowe
w dniu 2 września 1940r. transportem nr 165 z Urzędu Pracy Warszawa
do docelowego Urzędu Pracy Graz/Steiermark, Austria, po kilku miesiącach zmarł.
Czy mogłabyś poświęcić dla mnie chwilkę i odszukać jego grób? Może się zachował?
Próbowałam sama odszukać, bez powodzenia.
Z góry dziękuję za poświęcony dla mnie czas.
Mój kuzyn Ziółkowski Bonifacy,Karol ur. 04.11.1917r. został wywieziony na roboty przymusowe
w dniu 2 września 1940r. transportem nr 165 z Urzędu Pracy Warszawa
do docelowego Urzędu Pracy Graz/Steiermark, Austria, po kilku miesiącach zmarł.
Czy mogłabyś poświęcić dla mnie chwilkę i odszukać jego grób? Może się zachował?
Próbowałam sama odszukać, bez powodzenia.
Z góry dziękuję za poświęcony dla mnie czas.
Pozdrawiam. Bożena
-
- Kontakt:
Dziękuję Tereso, ale to nie ten.Therese pisze:Hallo,
Mój dziadek cioteczny Anastazy Woźny *9 września 1893 przed II wojną światową poczuł się Niemcem i wyprowadził się wraz z żoną i dwójką dzieci Paulem i Hedvig z Grudziądza do Kwidzyna. Tamże zmienił nazwisko na Albert Vößner. Ta jego inicjatywa nie spotkała się z entuzjazmem pozostałego rodzeństwa delikatnie mówiąc i wszelkie kontakty zostały zerwane. Wiadomo mi tylko z opowiesci rodzinnych, że przeżył wojnę i znalazł sobie miejsce w Austrii.
To wszystko co mi o nim i o nich wiadomo

-
Do bozenac
przeszukałam znane mi strony, ale niestety Ziółkowskiego Bonifacego, Karola nie znalazlam
Do Jurka Plieth
w internecie austriackim nie znalazłam poza wcześniej podanym wpisem żadnego Alberta Vößner, ani Paula ani Hedwigi
Teresa
przeszukałam znane mi strony, ale niestety Ziółkowskiego Bonifacego, Karola nie znalazlam

Do Jurka Plieth
w internecie austriackim nie znalazłam poza wcześniej podanym wpisem żadnego Alberta Vößner, ani Paula ani Hedwigi

Teresa
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 3 razy
Witaj Tereniu,
Serdecznie Ci dziękuję za informację.
Szukałam jak w Lotku na chybił trafił, nie znam języka niemieckiego.
Były różne imiona, ale Bonifacego też nie znalazłam.
Informacje o deportacji są pewne z Bad Arolsen.
O dalsze jego losy napisałam do Austriackiego
Czerwonego Krzyża, czekam na odpowiedź.
Serdecznie Ci dziękuję za informację.
Szukałam jak w Lotku na chybił trafił, nie znam języka niemieckiego.
Były różne imiona, ale Bonifacego też nie znalazłam.
Informacje o deportacji są pewne z Bad Arolsen.
O dalsze jego losy napisałam do Austriackiego
Czerwonego Krzyża, czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam. Bożena
-
- Kontakt:
Co do Jadwigi (Hedvig) to normalka, bo wyszła za mąż.Therese pisze: Do Jurka Plieth
w internecie austriackim nie znalazłam poza wcześniej podanym wpisem żadnego Alberta Vößner, ani Paula ani Hedwigi![]()
Guglownica jest tu bezsilna, sam wiele czasu strawiłem na poszukiwaniach. Jedynym ratunkiem byłyby bazy cmentarne, gdyż one nie poddają się regułom typowym dla wyszukiwarek.
Dziękuję Ci bardzo za chęć pomocy.
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 1 raz
Witaj Tereso!
Ja poszukuję informacji o Neusserach,którzy emigrowali z Austrii przez Czechy do Polski prawdopodobnie na przełomie XVIII i XIX w.Może ich przodkowie leżą na cmentarzu?Był zwyczaj,że nadawano imię potomka płci męskiej po dziadku,ojcu itd.Jeśli byś mogła poszukać mogiły o imieniu Antoni Neusser,ale będzie to bardzo stara mogiła,gdzieś z XVIII w.Bardzo dziękuję
Ja poszukuję informacji o Neusserach,którzy emigrowali z Austrii przez Czechy do Polski prawdopodobnie na przełomie XVIII i XIX w.Może ich przodkowie leżą na cmentarzu?Był zwyczaj,że nadawano imię potomka płci męskiej po dziadku,ojcu itd.Jeśli byś mogła poszukać mogiły o imieniu Antoni Neusser,ale będzie to bardzo stara mogiła,gdzieś z XVIII w.Bardzo dziękuję
Roman Przybyłowicz
-
Hallo,
okazuje sie ze Neusser to w Austrii bardzo popularne nazwisko. Wyszukiwarka grobow na cmentarzach w Wiedniu pokazala osoby o tym nazwisku na pieciu stronach. Jest tez Antoni, ale niestety najstarszy zmarl w 1888.
A oto link http://www.friedhoefewien.at/eportal/fh ... itDaten.do
nalezy wpisac nazwisko w okienko "Familienname" i kliknac "Suchen"
Po kliknieciu w wybrane nazwisko otworzy sie strona z polozeniem grobu i wykazem osob tam spoczywajacych.
Teresa
okazuje sie ze Neusser to w Austrii bardzo popularne nazwisko. Wyszukiwarka grobow na cmentarzach w Wiedniu pokazala osoby o tym nazwisku na pieciu stronach. Jest tez Antoni, ale niestety najstarszy zmarl w 1888.
A oto link http://www.friedhoefewien.at/eportal/fh ... itDaten.do
nalezy wpisac nazwisko w okienko "Familienname" i kliknac "Suchen"
Po kliknieciu w wybrane nazwisko otworzy sie strona z polozeniem grobu i wykazem osob tam spoczywajacych.
Teresa