UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Jak znaleźć niezindeksowane metryki...

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Mateusz_Gotowiec
Podziękował/a: 3 razy

Jak znaleźć niezindeksowane metryki...

Post autor: Mateusz_Gotowiec » pn sty 20, 2014 8:48 pm

Witam!
Mam pytanie: czy jeśli jakieś metryki są niezindeksowane to jedynym sposobem jest pójście do archiwum i szukanie danego aktu rok po roku, i akt po akcie... Czy istnieje jakiś inny sposób?
Z góry dziękuje,
Mateusz

Anna Urgacz-Szczęsna
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

Re: Jak znaleźć niezindeksowane metryki...

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » pn sty 20, 2014 9:12 pm

Witam,
alternatywą jest wizyta w parafii ;) choć pewnie nie to chciałeś usłyszeć :)
Czasem bliżej i wygodniej nam do parafii, czasem do archiwum.
Niestety ja nie znam innej odpowiedzi.
Powodzenia
Ania
Pozdrawiam
Ania

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » pn sty 20, 2014 9:35 pm

Metryki "zindeksowane" - to znaczy spisane lub przepisane do komputerowej bazy danych, takiej jak np. geneteka.
Oprócz tego są zasoby "zdigitalizowane", czyli takie dla których została wykonana kopia cyfrowa. Zasoby zdigitalizowane udostępniane są on-line, np. przez Narodowe Archiwum Cyfrowe (genealogom bardziej znane jako "szwa", bo strona internetowa na której prezentowane są skany akt m.in. metrykalnych nazywa się: szukaj w archiwach), przez Mormonów, przez Towarzystwa Genealogiczne (m.in. http://metryki.genealodzy.pl/index.php ) albo przez same Archiwa Państwowe czy Biblioteki Cyfrowe.
Możesz szukać spokojnie w materiałach zdigitalizowanych, które jeszcze nie zostały zindeksowane.

Nie wiem jaki obszar Polski Cię interesuje, ale jest kilka pomocników w znajdowaniu materiałów udostępnionych za darmo w internecie:
1. strona http://www.ksiegi-parafialne.pl/ na której autorzy projektu wpisują, które lata są zindeksowane i wykazują również (na zielono) gdzie są skany on-line.
2. Katalog metryk: http://genealodzy.pl/books-index-req-vi ... d-28.phtml
3. i siostrzany do powyższego katalog linków http://genealodzy.pl/name-Web_Links.phtml na genealogach, ciągle uzupełniany. Niesamowita baza danych.

powodzenia
Beata

Anna Urgacz-Szczęsna
Kontakt:

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » pn sty 20, 2014 9:44 pm

Bea ma rację, ja uznałam, że bierzesz pod uwagę zindeksowane i zdigitalizowane.
Ps. w księgi-parafialne niestety nie jest wszystko aktualne, warto zajrzeć do źródła, czasem chodzi nam o troszke inny zakres lat, i on rzeczywiście już jest, nie można się więc sztywno sugerować. To samo na FamilySearch, bywa że jest napisane, że są metryki do np 1826, a okzauje się, że jest jeszcze 1827. Warto próbować i "grzebać".

Ania
Pozdrawiam
Ania

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » pn sty 20, 2014 10:56 pm

Anna Urgacz-Szczęsna pisze:(...) w księgi-parafialne niestety nie jest wszystko aktualne (...)
Trudno zapanować nad całym światem :D
zwłaszcza, że ciągle pojawia się coś nowego i to na kilkunastu projektach jednocześnie.
Dlatego wszelkie uwagi i informacje o zasobach dobrze jest zgłaszać autorom projektu (wraz z linkami - gdzie co można znaleźć) - wtedy oni to uzupełnią i baza będzie aktualna.
To dla naszego wspólnego dobra.
Na stronie jest formularz, który można wypełnić i tą drogą powiadomić o nowych skanach czy indeksach nie ujętych w opracowaniu. Ja tak zrobiłam.
Beata

Anna Urgacz-Szczęsna
Kontakt:

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » wt sty 21, 2014 9:19 am

Racja Beato :)

Pozdrawiam serdecznie
Ania
Pozdrawiam
Ania

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”