UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Spis ludności diec. krakowskiej Prymasa M. J. Poniatowskiego

Moderator: Moderatorzy

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Re: Spis ludności diec. krakowskiej Prymasa M. J. Poniatowsk

Post autor: Marszycki » wt lut 22, 2011 5:34 pm

Nie wiem.Tu podane sa chyba miejscowości a nie parafie. Mogą to byc np. i 4 miejscowości ale lezące w dwoch parafiach!!
usi Pan zapytac w Krakowie jak to jest.
Stefan

Anna Urgacz-Szczęsna
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

Re: Spis ludności diec. krakowskiej Prymasa M. J. Poniatowsk

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » pn sty 20, 2014 9:59 pm

Arek pisze: Bo np Jędrzejów to raczej nie jest powiat ksiąski... :-|
Oczywiście, że jest, tzn był powiat ksiąski.

Niestety linki już nie działają, chciałam zapytać czy ktoś coś wie w temacie nowego? Wiele parafii z wymienionych w wątku by mnie interesowało. Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania

slawek_krakow
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 9 razy

Re: Spis ludności diec. krakowskiej Prymasa M. J. Poniatowskiego

Post autor: slawek_krakow » wt sty 21, 2014 9:50 am

Witam

Zasadniczo w tym wątku myli się dwie rzeczy:
- Spis ludności Diecezji Krakowskiej prymasa Michała Jerzego Poniatowskiego
- spisy ludności w Aktach Komisji Porządkowej Cywilno-Wojskowej

To pierwsze to pozycja dla pasjonatów statystyki. Nie zawiera żadnych imiennych wykazów.
To drugie to spisy ludności wykonane na polecenie komisji porządkowych cywilno-wojskowych z lat 1790-1792. Zachowały się głownie dla województwa krakowskiego, są przechowywane w AN Kraków i nie wiedzieć czemu pomimo swojej niewątpliwej wartości jako źródło często pomijane i niewykorzystywane przez historyków. Nie wspominając o genealogach. Jakość tych spisów zależy oczywiście od księdza, który je dokonywał. Generalnie wygląda to tak, że spisani są wszyscy zamieszkujący poszczególne domostwa, z tym że główny gospodarz jest wymieniony z imienia i nazwiska (zazwyczaj) natomiast pozostali domownicy już niekoniecznie. Czasem jest to tylko imię i wiek, czasem tylko relacja do gospodarza (syn, czeladnik, służący etc). Przeważnie dodawany jest także status gospodarza (kmieć, zagrodnik itp) czy zawód (ekonom, włodarz, leśniczy itp). Oczywiście spisane są także dwory, wikarie, plebanie, folwarki.

Zasób ten nie jest zdigitalizowany! Nie potrafię odpowiedzieć czy i kiedy będzie. Nie było takich planów w bliżej nieokreślonym czasie, ale zaznaczam, że to informacja mniej więcej sprzed roku i nieoficjalna. Natomiast AN Kraków ma teraz nową zabawkę w postaci skanera A0. Jak jest zabawka to jest i zabawa. Skanują więc mapy katastru nosząc je tam i z powrotem z Lubicz na Sienną. Kto zna topografię Krakowa i konstrukcję Krakusów ten wie, że to musi potrwać :) Dlatego nie spodziewałbym się jakiś nowych projektów digitalizacyjnych.

Jeśli ktoś poszukuje w krakowskiem i chce sprawdzić czy takie spisy zachowały się dla interesujących go obszarów to można to zrobić na kilka sposobów. Najprościej jednak odpalić bazę ELA http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.php i wpisać nazwę interesującej nas parafii (parafii, nie wsi !!!!) po czym kliknąć szukaj. Ponadto warto pytać na forach genealogicznych. ja sam mam sfotografowane kilka parafii a nie jestem odosobniony w tym procederze :)

pozdrawiam
pozdrawiam

sławek

Anna Urgacz-Szczęsna
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » wt sty 21, 2014 10:17 am

Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » wt sty 21, 2014 10:42 am

slawek_krakow pisze:Ponadto warto pytać na forach genealogicznych. ja sam mam sfotografowane kilka parafii a nie jestem odosobniony w tym procederze :)
Sławku z Krakowa. :pa:

Moje parafie małopolskie to Sieciechowice, Wysocice, Czaple Wielkie... :papa:
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

slawek_krakow

Post autor: slawek_krakow » wt sty 21, 2014 3:04 pm

Witam

No niestety. W tamtą stronę mam tylko fotki z Niedźwiedzia w całości i trochę wypisów z Iwanowic i Słomnik.
pozdrawiam

sławek

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » wt sty 21, 2014 3:36 pm

A w Słomnikach nazwisko "Tyrkalski" może odnotowane w tych wypisach zostało?

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

slawek_krakow

Post autor: slawek_krakow » śr sty 22, 2014 9:19 am

Łucjo,

Jak wspomniałem powyżej ze Słomnik mam tylko wypisy dotyczące osób, którymi się bezpośrednio interesowałem i w nich nazwisko Tyrkalski nie występuje. Tyle, że te wypisy to zaledwie kilka domostw z kilkuset Słomnickich.
Natomiast Tyrkalscy/Terkalscy to jak najbardziej słomniccy mieszczanie i na przełomie XVIII/XIX w. oczywiście w Słomnikach mieszkali więc pewnie gdyby się szczegółowo spisom przyjrzeć to się w nich odnajdą:)
pozdrawiam

sławek

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » śr sty 22, 2014 10:19 am

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=57128

Czyli tutaj, dzięki, trzeba się nimi zająć, moja 3xprababcia jest Tyrkalska/Terkalska, czyli to będzie ten okres właśnie.

A Koszyce też są, piękna sprawa:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=57135

Dzięki raz jeszcze.

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

slawek_krakow

Post autor: slawek_krakow » śr sty 22, 2014 10:31 am

Nieśmiało zasugeruje, że pod tym adresem http://metryki.genbaza.pl/ po zalogowaniu są metryki ze Słomnik również z interesującego Cię okresu, a w nich Tyrkalskich/Terkalskich na pęczki. Rzuciłem ledwie okiem i na początku XIX w. przynajmniej trzy rodziny, głównie kunsztem rzeźniczym się zajmujące.
pozdrawiam

sławek

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Marszycki » śr sty 22, 2014 12:01 pm

Spisy prymasa to nie wszystko!
To jest jakie stare spisy ludności ma Kraków. To nie tylko sam Kraków.!!! Sieciechowice sa także.

http://kehilalinks.jewishgen.org/krakow ... enamed.pdf

Stefan

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » śr sty 22, 2014 6:05 pm

Witaj, Slawku! A masz cos moze z parafii Kalina Wielka (interesujace mnie nazwisko to Szafarski/a) lub parafii Slaboszow (Kowalski/a)? Pytam niesmialo.... :)
Pozdrawiam! Grazyna
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam wykazu, publikacji”