UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Górscy
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Re: Górscy
Na stronie parafii Tuczna jest taka informacja:"W zamian za zniesioną w 1875 r. parafię Kodeń, rząd rosyjski pozwolił wybudować kościół w Tucznej. Obecny kościół parafialny murowany, wybudowany w latach 1879-1882 r., kosztem Krasińskich i tegoż roku erygowana została parafia."
Czy szukaliście aktu ich ślubu w Kodniu? Może tam udali się ślubować przed cudowną Matką Boską?
Czy szukaliście aktu ich ślubu w Kodniu? Może tam udali się ślubować przed cudowną Matką Boską?
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
-
- Podziękował/a: 62 razy
- Podziękowano: 4 razy
niestety sprawdzałem
Kodeń RZ 1840-1848 brak Górskich
Kodeń RZ 1865-1875 brak Górskich

Kodeń RZ 1840-1848 brak Górskich
Kodeń RZ 1865-1875 brak Górskich
pozdrawiam Sebastian
Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 2 razy
Poszukuje Gorskich z Piecewa-Kuj.Pom
Joanna Cywinska z domu Gorska to moja praprababcia miala brata Franciszka,wiem ze miala kilkoro rodzenstwa ale nie znam ich imion.
Poszukuje rowniez Gorskich z okolic Chelst gmina Goworowo.Albert Gorski byl ojcem chrzestnym mojej babci.
We wsi Gory gmina Goworowo byl kiedys dworek ktory nalezal do Gorskich i zastanawiam sie wlasnie czy Albert Gorski z metryki mojej babci to ktos zwiazany z tym dworkiem.Mam podstawy by twierdzic ze z Albertem oraz z tym dworkiem wiaze sie pewna tajemnica rodzinna ktora spedza mi sen z powiek
Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy Gorskich.
Agnieszka
Joanna Cywinska z domu Gorska to moja praprababcia miala brata Franciszka,wiem ze miala kilkoro rodzenstwa ale nie znam ich imion.
Poszukuje rowniez Gorskich z okolic Chelst gmina Goworowo.Albert Gorski byl ojcem chrzestnym mojej babci.
We wsi Gory gmina Goworowo byl kiedys dworek ktory nalezal do Gorskich i zastanawiam sie wlasnie czy Albert Gorski z metryki mojej babci to ktos zwiazany z tym dworkiem.Mam podstawy by twierdzic ze z Albertem oraz z tym dworkiem wiaze sie pewna tajemnica rodzinna ktora spedza mi sen z powiek

Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy Gorskich.
Agnieszka
Agnieszka Nowak
-
Zamieszczam w tym wątku bo dotyczy krewnych Górskich, a nie wypada ciągnąc dyskusji przy tłumaczeniu metryk.
dotyczy : http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... ko#p108059
Otrzymałem właśnie skany intercyzy przedślubnej z 1871roku, dotyczącej Onufrego Szenejki i Marianny Siury w intercyzie zapisanej jako Siuryn.
Onufry w akcie ślubu występuje jako młynarz,ale jakie było jego pochodzenie ?, z intercyzy wynika, że był majętny.
Marianna to córka kamerdynerów z dworu w Horodyszczu , być może drobna szlachta, pochodzenie z Francji.
Skoro w akcie ślubu zapowiedzi były w Łomaskim Greko- Unickim kościele, a Panna Marianna jest wyznania rzymskokatolickiego, zakładałem, że w intercyzie będą informacje o dzieciach, posagu.
A tu niespodzianka (dla mnie), w intercyzie Onufry Szenejko zapisał przyszłej żonie połowę swojego majątku m.in.
- połowę domu z placem, zagonem, ogrodem - wartość 150 rubli srebrem
- część zagonów i łąk - 600 rubli srebrem
- 1 krowę - 50 rybli srebrem wartą
żona nic nie nie wnosi, słowem nic o dzieciach i o pannie młodej. Tak jakby to Onufry w zamian za rękę musiał sporo zapłacić, a raczej zabezpieczyć przyszłą żonę.
Co ciekawe Panna Marianna Siura okazała się u notariusza sporządzającego intercyzę Książeczką Legitymacyjna wystawioną w 1869 roku w Wisznicach, co ponownie kieruje nasze ślady do tej parafii.
dotyczy : http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... ko#p108059
Otrzymałem właśnie skany intercyzy przedślubnej z 1871roku, dotyczącej Onufrego Szenejki i Marianny Siury w intercyzie zapisanej jako Siuryn.
Onufry w akcie ślubu występuje jako młynarz,ale jakie było jego pochodzenie ?, z intercyzy wynika, że był majętny.
Marianna to córka kamerdynerów z dworu w Horodyszczu , być może drobna szlachta, pochodzenie z Francji.
Skoro w akcie ślubu zapowiedzi były w Łomaskim Greko- Unickim kościele, a Panna Marianna jest wyznania rzymskokatolickiego, zakładałem, że w intercyzie będą informacje o dzieciach, posagu.
A tu niespodzianka (dla mnie), w intercyzie Onufry Szenejko zapisał przyszłej żonie połowę swojego majątku m.in.
- połowę domu z placem, zagonem, ogrodem - wartość 150 rubli srebrem
- część zagonów i łąk - 600 rubli srebrem
- 1 krowę - 50 rybli srebrem wartą
żona nic nie nie wnosi, słowem nic o dzieciach i o pannie młodej. Tak jakby to Onufry w zamian za rękę musiał sporo zapłacić, a raczej zabezpieczyć przyszłą żonę.
Co ciekawe Panna Marianna Siura okazała się u notariusza sporządzającego intercyzę Książeczką Legitymacyjna wystawioną w 1869 roku w Wisznicach, co ponownie kieruje nasze ślady do tej parafii.
pozdrawiam Sebastian
-
AUTOR TEMATU - Posty: 814
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Mam pytanie odnośnie Sosnówki;
przyjeliśmy że Karol Gurski urodził się ok. 1825 orku w Sosnówce par. Wisznice/Motwica,
jednak ostatnio spostrzegłem taką o Sosnówkę'

położona bliżej Kościeniewicze gdzie rodzi się siostra Karola,
posiadacie jakieś informacje odnośnie tej wsi?
Obecnie chyba nie istnieje, w Słowniku Geogr. (...) jest Sosnówka ale ta z par. Wisznice.
Może to obecna Czosnówka?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
przyjeliśmy że Karol Gurski urodził się ok. 1825 orku w Sosnówce par. Wisznice/Motwica,
jednak ostatnio spostrzegłem taką o Sosnówkę'

położona bliżej Kościeniewicze gdzie rodzi się siostra Karola,
posiadacie jakieś informacje odnośnie tej wsi?
Obecnie chyba nie istnieje, w Słowniku Geogr. (...) jest Sosnówka ale ta z par. Wisznice.
Może to obecna Czosnówka?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
Czosnówka wówczas istniała, trzeba byłoby porównać położenie. Ta mapka to fragment powiatu bialskiego z mapek iPGS - wiele nazw na tych mapkach jest pisanych inaczej, niż w jakichkolwiek dokumentach z czasów guberni siedleckiej.
P.S. Sprawdziłem na przedwojennej sztabówce - Czosnówka.
P.S. Sprawdziłem na przedwojennej sztabówce - Czosnówka.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
Co do położenia to się zgadza (tak na oko względem lini kolejowej
i Perkowic.
Podobno wcześniej się pisała Szczosnówka.
O naszej Sosnówce wiemy z dokumentu z 1844 roku (choć niektórzy tam widzieli i Siemień
).
Sosnówka/Czosnówka by bardziej odpowiadała ponieważ wiemy że;
1) w 1825 roku rodzi się Karol z Sosnówce
2) w 1829 Eliasz ojciec powyższego mieszka w Kościeniewiczach
i dopiero potem wędruje na południe
ku Dubicy.
3) wszystko fajnie pięknie ale ok 1821 w Żeszczynce (par. Wisznice) rodzi się kolejna nasza Gurska... ;/
Reasumując wędrówka była taka;
ok 1821 Żeszczynka
ok 1825 Sosnówka
1829 Kościeniewicze
1841 Dubica
1844 Dubica
i bądźmy tu mądrzy
Pozdrawiam
i Perkowic.
Podobno wcześniej się pisała Szczosnówka.
O naszej Sosnówce wiemy z dokumentu z 1844 roku (choć niektórzy tam widzieli i Siemień

Sosnówka/Czosnówka by bardziej odpowiadała ponieważ wiemy że;
1) w 1825 roku rodzi się Karol z Sosnówce
2) w 1829 Eliasz ojciec powyższego mieszka w Kościeniewiczach
i dopiero potem wędruje na południe
ku Dubicy.
3) wszystko fajnie pięknie ale ok 1821 w Żeszczynce (par. Wisznice) rodzi się kolejna nasza Gurska... ;/
Reasumując wędrówka była taka;
ok 1821 Żeszczynka
ok 1825 Sosnówka
1829 Kościeniewicze
1841 Dubica
1844 Dubica
i bądźmy tu mądrzy

Pozdrawiam
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
Tyle, że "Tabella miast, wsi, osad, Królestwa Polskiego 1827" nie podaje innej Sosnówki niż ta z parafii Mutwica. Natomiast uwidocznioną na mapce czyli w okolicach Białej wymienia Czosnówkę. Jedyne co mi przychodzi do głowy, aby to była jednak ta wieś, to błąd w zapisie w akcie, albo popełniony przez podającego, albo zapisującego dane, w końcu obie nazwy są zbliżone.
-
Witam
podzielę się, dwoma kolejnymi znaleziskami:
1) parafia Piszczac (na szukajwarchiwach) rok 1829 - ślub nr 4 Ludwik Kurczyński z Ludwiką Górską c. Eliasza http://szukajwarchiwach.pl/35/1897/0/2. ... H0rQrJHRig znów nie podano informacji o pochodzeniu Górskich,
2) parafia Malowa Góra - Jan Marcin Górski ur. 11.11.1871r. Podhorbowo i zapewne zgon 10.06.1873 (akt nr 14/1873 zapis Jan Górski)
- nasza bieda ...
podzielę się, dwoma kolejnymi znaleziskami:
1) parafia Piszczac (na szukajwarchiwach) rok 1829 - ślub nr 4 Ludwik Kurczyński z Ludwiką Górską c. Eliasza http://szukajwarchiwach.pl/35/1897/0/2. ... H0rQrJHRig znów nie podano informacji o pochodzeniu Górskich,

2) parafia Malowa Góra - Jan Marcin Górski ur. 11.11.1871r. Podhorbowo i zapewne zgon 10.06.1873 (akt nr 14/1873 zapis Jan Górski)
- nasza bieda ...
pozdrawiam Sebastian
-
- Podziękował/a: 90 razy
- Podziękowano: 46 razy
- Kontakt:
Witam !
Szukając aktu zgonu mojej pra-prababki natknęłam się na 2 akty zgonu Górskich w rz.kat. parafii Koden :
Może to już macie , a może nie.
akt nr.1 z 9 stycznia 1858 r - wieś Konty ( w innych metrykach Kąty)
zmał Karol Górski , s z y k a r z ( ? chyba szynkarz ?),lat 33 ,syn Eliasza i Franciszki Górskich , mąż Emilii z Siórkowskich Górskiej
akt nr. 14 z 8 września 1858 r - wieś Konty
zmarła Marianna Górska , lat 8 ,córka Karola i Emilii Górskiej .
A wogóle to co nowego w poszukiwaniu Górskich ? Ostatnie wieści prawie rok temu.
Szukając aktu zgonu mojej pra-prababki natknęłam się na 2 akty zgonu Górskich w rz.kat. parafii Koden :
Może to już macie , a może nie.
akt nr.1 z 9 stycznia 1858 r - wieś Konty ( w innych metrykach Kąty)
zmał Karol Górski , s z y k a r z ( ? chyba szynkarz ?),lat 33 ,syn Eliasza i Franciszki Górskich , mąż Emilii z Siórkowskich Górskiej
akt nr. 14 z 8 września 1858 r - wieś Konty
zmarła Marianna Górska , lat 8 ,córka Karola i Emilii Górskiej .
A wogóle to co nowego w poszukiwaniu Górskich ? Ostatnie wieści prawie rok temu.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Tyszka - Ókolice Lomży ,par.Szczepankowo
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
-
O matko i córko to nasi!!! 
Sebastianie Kaline to my bedziemy musieli okwiecić!

Sebastianie Kaline to my bedziemy musieli okwiecić!

Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-

Tych metryk nie mieliśmy. Pa analizie napiszemy co tam ustaliliśmy.

pozdrawiam Sebastian
-
- Podziękował/a: 90 razy
- Podziękowano: 46 razy
- Kontakt:
Bardzo sie cieszę.Dzięki za ukwiecenie.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
-
Bardzo fajnie widać ewolucje nazwiska żony Eliasza;
wpierw Sury, potem Siury a teraz Siórkowska
wpierw Sury, potem Siury a teraz Siórkowska

Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
Parafia Kodeń jest ciekawa dla Górskich , pojawiają się tam 3 linie Górskich.
Nasza od Eliasza Górskiego i inna od Szymona Górskiego.
Ta druga jest spokrewniona z Lembachami , a co ciekawe u naszych Górskich Lembachowie występują jako chrzestni.
Można założyć wstępnie, że obie linie Górskich są jakoś spokrewnione:
Co ciekawe: syn Eliasza - Karol Górski urodził się w ok 1825r. Sosnówce jak odczytaliśmy
a córka Szymona - Karolina Górska ur. w Odyniach? wyszła za Pawła Lembacha ur. ok. 1923 w Sosnowicy.
Zbieżność nazw czy ta sama miejscowość ?
bo: Sosnowica - wieś i dobra nad rz. Piwoń powiat.Włodawski , gmina Turna, parafia Sosnowica
Tu mam pytanie oto akt ślubu Nr 1 wspomnianej Karoliny http://szukajwarchiwach.pl/35/1843/0/2. ... 9I5ziBet-g
proszę o informacje o miejscu urodzenia Karoliny Górskiej gdzie to jest ? I co można wywnioskować z faktu że pozostawała na służbie ?
Jak brzmi nazwisko matki Panny Młodej : Tulanowicz?
Jak brzmi miejsce urodzenia Karoliny Górskiej :Odynie? (Okczynie?)
i jest 3 linia od Piotra Górskiego i Agnieszki Taborskiej z Kostomłotów, ale jeszcze nic nie wiem o pokrewieństwie.
Ale 3 rodziny Górskich w jednym okresie obok siebie .
Nasza od Eliasza Górskiego i inna od Szymona Górskiego.
Ta druga jest spokrewniona z Lembachami , a co ciekawe u naszych Górskich Lembachowie występują jako chrzestni.
Można założyć wstępnie, że obie linie Górskich są jakoś spokrewnione:
Co ciekawe: syn Eliasza - Karol Górski urodził się w ok 1825r. Sosnówce jak odczytaliśmy
a córka Szymona - Karolina Górska ur. w Odyniach? wyszła za Pawła Lembacha ur. ok. 1923 w Sosnowicy.
Zbieżność nazw czy ta sama miejscowość ?
bo: Sosnowica - wieś i dobra nad rz. Piwoń powiat.Włodawski , gmina Turna, parafia Sosnowica
Tu mam pytanie oto akt ślubu Nr 1 wspomnianej Karoliny http://szukajwarchiwach.pl/35/1843/0/2. ... 9I5ziBet-g
proszę o informacje o miejscu urodzenia Karoliny Górskiej gdzie to jest ? I co można wywnioskować z faktu że pozostawała na służbie ?
Jak brzmi nazwisko matki Panny Młodej : Tulanowicz?
Jak brzmi miejsce urodzenia Karoliny Górskiej :Odynie? (Okczynie?)
i jest 3 linia od Piotra Górskiego i Agnieszki Taborskiej z Kostomłotów, ale jeszcze nic nie wiem o pokrewieństwie.
Ale 3 rodziny Górskich w jednym okresie obok siebie .
pozdrawiam Sebastian