UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Górscy
Moderator: Moderatorzy
Re: Górscy
Zdecydowanie urodzona w Odyniach, nie wiem gdzie to jest. Pozostająca na służbie w Zahorowie czyli tam pracująca u jakiegoś gospodarza. Matka to Filonowicz na 90%
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
- Podziękował/a: 62 razy
- Podziękowano: 4 razy
Ten Maciej, hym... raczej nam nieznany i do naszego drzewa nie ma powiązania.
Sporo Górskich w par.Kodeń - 3 gałęzie ale ni jak je powiązać .
Dzięki.
Sporo Górskich w par.Kodeń - 3 gałęzie ale ni jak je powiązać .
Dzięki.
pozdrawiam Sebastian
Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
-
AUTOR TEMATU - Posty: 814
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Sebastian odnalazł akt ślubu wdowy po Karolu, wyszła za Sacewicza strzelca lasów rządowych,
http://szukajwarchiwach.pl/35/1843/0/2. ... uRDNCycMug
Emilia Górska córka Franciszka i Franciszki z Łabęckich Siurów.
W akcie ślubu z Karolem jako matka była podana Franciszka Nowacka.
http://szukajwarchiwach.pl/35/1843/0/2. ... uRDNCycMug
Emilia Górska córka Franciszka i Franciszki z Łabęckich Siurów.
W akcie ślubu z Karolem jako matka była podana Franciszka Nowacka.
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
- Podziękował/a: 90 razy
- Podziękowano: 46 razy
- Kontakt:
Witam !
Paweł Lambach z żoną Karoliną z Górskich mieszkali we wsi Zahorów .Prawdopodobnie pracowali w folwarku Zahorów należacym do Sapiehów , jak wszyskie okoliczne ziemie w okolicach Kodnia.
A Ksiądz Infułat Tytus Zegart , który udzielił im ślubu , w 1875 został zesłany na Syberię.
Paweł Lambach z żoną Karoliną z Górskich mieszkali we wsi Zahorów .Prawdopodobnie pracowali w folwarku Zahorów należacym do Sapiehów , jak wszyskie okoliczne ziemie w okolicach Kodnia.
A Ksiądz Infułat Tytus Zegart , który udzielił im ślubu , w 1875 został zesłany na Syberię.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Tyszka - Ókolice Lomży ,par.Szczepankowo
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Tyszka - Ókolice Lomży ,par.Szczepankowo
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
A czy udalo znalezc sie metryke slubu Franciszek Sury - Franciszka Labecka?
Adam A. Pszczolkowski
-
W Parafii Kodeń znajdujemy 3 linie Górskich obok siebie.
Nasi 1. Górscy od Eliasza not. 1844 w pa. Kodeń
2. Górscy wywodzący się z parafii Korytnica - Piotr i Agnieszka - szlachta
3. Górscy od Szymona i Magdaleny - 1846, Powiązani z rodziną Lembach
4. oraz Jakób Kobyliński i Salomea z Górskich - 1841 ( jest też kilka innych metryk Górskich, ale jeszcze nei opracowałem ich)
Co ciekawe Nasi Górscy (1) oraz (2) Górscy Piotr i Agnieszka pojawiają się obok siebie w metrykach z par. Komarówka. Lembachowie pojawiają się jako chrzestni u dzieci Karola Górskiego ( jego ojciec to Eliasz)
Pojawiła się teoria że Eliasz jest spokrewniony z Górskimi z parafii Korytnica ale brak dowodów namacalnych ...
- Sury to rodzina powiązana z Szenejkami z Łomaz.
Nasi 1. Górscy od Eliasza not. 1844 w pa. Kodeń
2. Górscy wywodzący się z parafii Korytnica - Piotr i Agnieszka - szlachta
3. Górscy od Szymona i Magdaleny - 1846, Powiązani z rodziną Lembach
4. oraz Jakób Kobyliński i Salomea z Górskich - 1841 ( jest też kilka innych metryk Górskich, ale jeszcze nei opracowałem ich)
Co ciekawe Nasi Górscy (1) oraz (2) Górscy Piotr i Agnieszka pojawiają się obok siebie w metrykach z par. Komarówka. Lembachowie pojawiają się jako chrzestni u dzieci Karola Górskiego ( jego ojciec to Eliasz)
Pojawiła się teoria że Eliasz jest spokrewniony z Górskimi z parafii Korytnica ale brak dowodów namacalnych ...
- Sury to rodzina powiązana z Szenejkami z Łomaz.
pozdrawiam Sebastian
-
AUTOR TEMATU - Posty: 814
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Niestety Adamie,
na razie mamy tylko metryke
II ślubu Franciszką Sławińska z 1844 w par. Rossosz (zapisany że wdowiec po Franciszce z Nowackich).
A w akcie ślubu Siurówny z Górskim jako rodzice też są wymienieni Franciszek i Franciszka z Nowackich.
Pozdrawiam
na razie mamy tylko metryke
II ślubu Franciszką Sławińska z 1844 w par. Rossosz (zapisany że wdowiec po Franciszce z Nowackich).
A w akcie ślubu Siurówny z Górskim jako rodzice też są wymienieni Franciszek i Franciszka z Nowackich.
Pozdrawiam

Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
Podłączam mapkę terenów jakie sprawdziliśmy, parafie, miejscowości i data z metryki odnalezionych Górskich. Oraz parafie (zielony kwadracik) do których nie mamy dostępu do metryk. Może jakieś nasuną się pomysły co jeszcze sprawdzić.
MAPA http://www.jasien.eu/metryki/mapa_g.jpg
-- Post scalono 07 lut 2014, 12:48 --
Parafia w Podedwórzu - gdzie księgi z 1805-1850 ?
Kościół drewniany z1634 r. Następny murowany w Podedwórzu, wybudowano w latach 1805-1811. Kościół ten w 1890 r. zamieniony został na cerkiew; rekoncyliowany w 1918 r., służy jako kaplica; styl barokowo-klasycystyczny. Obecny kościół parafialny murowany, wybudowany w 1910 r.
-- Post scalono 07 lut 2014, 13:06 --
i do pełni szczęścia nam potrzeba zobaczyć metryki z :
Parafia Parczew oraz Wisznice 1800-1850 ...
MAPA http://www.jasien.eu/metryki/mapa_g.jpg
-- Post scalono 07 lut 2014, 12:48 --
Parafia w Podedwórzu - gdzie księgi z 1805-1850 ?
Kościół drewniany z1634 r. Następny murowany w Podedwórzu, wybudowano w latach 1805-1811. Kościół ten w 1890 r. zamieniony został na cerkiew; rekoncyliowany w 1918 r., służy jako kaplica; styl barokowo-klasycystyczny. Obecny kościół parafialny murowany, wybudowany w 1910 r.
-- Post scalono 07 lut 2014, 13:06 --
i do pełni szczęścia nam potrzeba zobaczyć metryki z :
Parafia Parczew oraz Wisznice 1800-1850 ...
pozdrawiam Sebastian
-
kolejna znaleziona ciekawostka...
niejaka Karolina Górska ur.ok 1828r w Odyniach (Wodyniach) bierze ślub w par.Kodeń z Pawłem Lembachem ur.ok.1823 w Sosnowicy
a jej brat Wiktor Górski ur ok.1844 w Wisznicach ślub bierze w parafii Opole z Pauliną Żukowską
Czy to rodzina ?
Moi Górscy krążą wokół par. Wisznice i mają jakieś powiązanie z rodziną Lembach która z kolei pojawia się w parafii Włodawa ok. 1853
Wszystkie te rodziny związane sa z okolicznymi dworami pracując jako ogrodnicy - Lembachowie, czy kowale - Górscy
Warto by zerknąć do metryk w Wisznicach ale szanse marne...
niejaka Karolina Górska ur.ok 1828r w Odyniach (Wodyniach) bierze ślub w par.Kodeń z Pawłem Lembachem ur.ok.1823 w Sosnowicy
a jej brat Wiktor Górski ur ok.1844 w Wisznicach ślub bierze w parafii Opole z Pauliną Żukowską
Czy to rodzina ?
Moi Górscy krążą wokół par. Wisznice i mają jakieś powiązanie z rodziną Lembach która z kolei pojawia się w parafii Włodawa ok. 1853
Wszystkie te rodziny związane sa z okolicznymi dworami pracując jako ogrodnicy - Lembachowie, czy kowale - Górscy
Warto by zerknąć do metryk w Wisznicach ale szanse marne...
pozdrawiam Sebastian
-
Tych metryk jeszcze nie odnaleźliśmy, może ktoś przypadkiem trafił i podzieli się znaleziskiem
( podaję rok i miejscowości gdzie ew. może występować akt ):
Eliasz Górski (Gurski) z Franciszka Lachowska (Laskowska) - akt ślubu przed 1825
Karol Górski - akt urodzenia ok 1825 Sosnówka
Emilia Marianna Anna Sacewicz (zd.Siura mąż Grzegorz Sacewicz) - akt zgonu po roku 1866 Kodeń, Łomazy ?
Franciszek Sury (Siura) - akt zgonu po 1848 gdzieś Rossosz, Komarówka, Malowa Góra, Huszcza
Franciszek Górski - akt ur ok.1814-1820 , akt zgonu po 1845 okolice Dubicy
Józefa Gruszecka - zgon po 1852 okolice Polubicze par.Rossosz
Ludwika Kurczyńska (z domu Górska)- zgon po 1849 okolice Komarówki
Apolonia Górska ur 1855 Kostomłoty par.Kodeń - akt ślubu i zagonu
Antoni Górski z Franciszka Makowska - akt ślubu przed 1872 okolice Malowej Góry, Piszczac
Zofia Górska (z d.Rutynowska ) zgon przed 1906r. okolice Warszawa, Biała Podlaska
Adela Berger ( z Górskich) - zgon po1899 okolice Białej Podlaskiej
Leokadia Weronika Górska - ślub i zgon po 1896 okolice Białej Podlaskiej
Karol Górski - ślub i zgon po 1900 okolice Białej Podlaskiej
( podaję rok i miejscowości gdzie ew. może występować akt ):
Eliasz Górski (Gurski) z Franciszka Lachowska (Laskowska) - akt ślubu przed 1825
Karol Górski - akt urodzenia ok 1825 Sosnówka
Emilia Marianna Anna Sacewicz (zd.Siura mąż Grzegorz Sacewicz) - akt zgonu po roku 1866 Kodeń, Łomazy ?
Franciszek Sury (Siura) - akt zgonu po 1848 gdzieś Rossosz, Komarówka, Malowa Góra, Huszcza
Franciszek Górski - akt ur ok.1814-1820 , akt zgonu po 1845 okolice Dubicy
Józefa Gruszecka - zgon po 1852 okolice Polubicze par.Rossosz
Ludwika Kurczyńska (z domu Górska)- zgon po 1849 okolice Komarówki
Apolonia Górska ur 1855 Kostomłoty par.Kodeń - akt ślubu i zagonu
Antoni Górski z Franciszka Makowska - akt ślubu przed 1872 okolice Malowej Góry, Piszczac
Zofia Górska (z d.Rutynowska ) zgon przed 1906r. okolice Warszawa, Biała Podlaska
Adela Berger ( z Górskich) - zgon po1899 okolice Białej Podlaskiej
Leokadia Weronika Górska - ślub i zgon po 1896 okolice Białej Podlaskiej
Karol Górski - ślub i zgon po 1900 okolice Białej Podlaskiej
pozdrawiam Sebastian
-
Witam Wszystkich i pozwolę sobie dodać kilka informacji jakie do dnia dzisiejszego w sprawie Górskich - naszych się ruszyło.
W parafii Kodeń -1866r- odnalazłem II ślub wdowy po Karolu Górskim - Emilii Marianny Siury z Grzegorzem Sacewiczem m oraz ich dzieci w parafii Malowa Góra urodzone -1869r- w Podhorbowie - Marcelina i Marianna Sacewicz. Co ciekawe Grzegorz Sacewicz Strzelec Lasów Rządowych z Dobrynia pojawia się tu jako kolonista. A w ok. 1871 w Podhorbowie pojawia się syn z I małżeństwa E.M.Siury z Karolem Górskim - Antoni Tomasz Górski, którego aktu ślubu z Franciszką Makowską ciągle szukam.
Ciekawi mnie co było rozparcelowane lub jaki był powód pojawiania się kolonistów w parafii Malowa Góra ?
Może gdzieś znajdę dokumenty związane z obejmowaniem ziemi przez kolonistów ? Gdzie szukać ?
A w Akcie urodzenia nr 19/1894 z Białej Janiny Górskiej c.Antoniego i Franciszki Dawidowicz jako świadek wymieniona jest Tekla Górska, którą ostatnio staram się odszukać.
W parafii Kodeń -1866r- odnalazłem II ślub wdowy po Karolu Górskim - Emilii Marianny Siury z Grzegorzem Sacewiczem m oraz ich dzieci w parafii Malowa Góra urodzone -1869r- w Podhorbowie - Marcelina i Marianna Sacewicz. Co ciekawe Grzegorz Sacewicz Strzelec Lasów Rządowych z Dobrynia pojawia się tu jako kolonista. A w ok. 1871 w Podhorbowie pojawia się syn z I małżeństwa E.M.Siury z Karolem Górskim - Antoni Tomasz Górski, którego aktu ślubu z Franciszką Makowską ciągle szukam.
Ciekawi mnie co było rozparcelowane lub jaki był powód pojawiania się kolonistów w parafii Malowa Góra ?
Może gdzieś znajdę dokumenty związane z obejmowaniem ziemi przez kolonistów ? Gdzie szukać ?
A w Akcie urodzenia nr 19/1894 z Białej Janiny Górskiej c.Antoniego i Franciszki Dawidowicz jako świadek wymieniona jest Tekla Górska, którą ostatnio staram się odszukać.
pozdrawiam Sebastian
-
Witam po przerwie.
W ostatnim czasie trafiliśmy na kolejną krewną tj. Zuzannę Górską c.Eliasza , która wyszła za urodzonego Mateusza Śmieciuszewskiego (1842-ogrodnik we dworze Krasówka).
Co oznacza , że dalej kręcimy się w okolicach Wisznic, z których mimo próby uzyskania metryk , nic nie wyszło 8-(.
Obecnie najstarsi z rodu to:
Eliasz Górski + Franciszka
ich dzieci : 1) Karol Górski + Emilia Sura 2) Franciszek Górski 3) Józefa Górska + Feliks Gruszecki 4) Zuzanna Górska + Mateusz Śmieciuszewski 5) Ludwika Górska + Ludwik Kurczyński
Eliasz z uporem nie pojawia się w metrykach nawet jako świadek czy chrzestny.
Pozostaje też otwarte pytanie: Górscy - skąd przyleźli w okolice Wisznic 8-)...
W ostatnim czasie trafiliśmy na kolejną krewną tj. Zuzannę Górską c.Eliasza , która wyszła za urodzonego Mateusza Śmieciuszewskiego (1842-ogrodnik we dworze Krasówka).
Co oznacza , że dalej kręcimy się w okolicach Wisznic, z których mimo próby uzyskania metryk , nic nie wyszło 8-(.
Obecnie najstarsi z rodu to:
Eliasz Górski + Franciszka
ich dzieci : 1) Karol Górski + Emilia Sura 2) Franciszek Górski 3) Józefa Górska + Feliks Gruszecki 4) Zuzanna Górska + Mateusz Śmieciuszewski 5) Ludwika Górska + Ludwik Kurczyński
Eliasz z uporem nie pojawia się w metrykach nawet jako świadek czy chrzestny.
Pozostaje też otwarte pytanie: Górscy - skąd przyleźli w okolice Wisznic 8-)...
pozdrawiam Sebastian
dzień dobry!
wsród moich przodków też są Górscy z Podlasia.
moja praprapraprababka to wspomniana powyżej Karolina Górska ur. ok1828 w Odyniach?, córka Szymona i Magdaleny, żona Pawła Lambacha, ślub w par. Kodeń, 1846; zgon w par. Janów Podlaski 1879.
pozdrawiam,
Mariusz
wsród moich przodków też są Górscy z Podlasia.
moja praprapraprababka to wspomniana powyżej Karolina Górska ur. ok1828 w Odyniach?, córka Szymona i Magdaleny, żona Pawła Lambacha, ślub w par. Kodeń, 1846; zgon w par. Janów Podlaski 1879.
pozdrawiam,
Mariusz
pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
-
Minęło troszkę czasu od ostatnich naszych wpisów na temat Górskich, i choć nie wiele się zmieniło w naszych poszukiwaniach to pozwolę sobie troszkę opisać.
Może ktoś z szanownych Kolegów i Koleżanek – znawców tematu, podpowie lub rozjaśni w sprawie Górskich. Mam dwie osobne linie , ale patrząc na chrzestnych może jednak coś ich łączy.
Jakie sensowne wnioski można wyciągnąć mając takie informacje jak poniżej ? Wszelkie sugestia mile widziane.
Linia I.
Najstarszy znalziony bez zmian:
Eliasz Górski z żoną Franciszką jak dotąd pozostają ukryty przed nami. Odnaleźliśmy ja na razie ich 4 dzieci:
- Ludwika Górska ur. ok.1804-1814r.
1829r. - Zamieszkała Kościeniewicze par.Piszczac
Mąż Ludwik Kurczyński kowal ur. ok.1799-1809 ,1849r - Kowal z wsi Raczczu - obecnie Radcze, 1852 - mieszka w Wiskach
- Zuzanna Górska ur.ok.1807r zgon 30.01.1843r. Krasówka
mąż Urodzony Mateusz Śmieciuszewski ur.ok.1794r. w 1842r. ogrodnik we dworze Krasówka
- Franciszek Górski ur. 1814-1817 nie wiemy gdzie
1841 - mieszka w Antopolu
1845 - mieszka w Dubicy , kamerdyner (Wisznice?) być może na dworze Sapiehów – ale to hipoteza
- Józefa Górska ur. 1821r. Rzeszczynce
1841 - mieszka w Dubicy z rodzicami
Mąż (ślub.1841 Rossosz) Feliks Gruszecki (rodzice sławetny Łukasz i Magdalena z Antonowiczów, zamieszkały w Polubiczach), pisarz prowentowy , w 1849 r. mieszka w Polubiczach jako gorzelniany
- Górski Karol ur ok.1824 w Sosnówce, Sosnowicy czy jak tam się da to odczytać z metryki śłubu 1844-Kowal w Walinie, mieszka w Dubicy
1855-Kowal w Kostomłotach
1858-Szynkarz w Konty
zm.09.01.1858r. Kąty (Konty) par.Kodeń
żona Emilia Maryanna Anna Siura ur. (1825) 1828r. Horodyszcze ( Matka F.Nowacka)
w II ślubie matka podana jako Franciszka z Łabęckich
żyje w 1858 roku w Kątach – Kodniu
w 1866 mieszka w Dobromyślu w obowiązku szafarki – Kodeń
w 1869r mieszka Podhorbowo par.Malowa Góra
Jej II ślub ślub. 05.02.1866 Kodeń z Sacewicz Grzegorz ur.ok1822r. Łomazy
U ich wnuków jako chrzestni występują Lambachowie
Linia II.
Znalazłem też linię Górskich od Szymona Górskiego w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach i jego żony Magdaleny Filanowicz , mieli 3 dzieci:
- Izabela Górska ur 19.04.1831 w Wodyniach (Akt ur Nr 32/1831 Wodynie)
- Górski Wiktor ur ok. 1844 w Wisznicach ślub 16.06.1867 Opole (Akt ślubu Nr 8/1867 Opole ) z Paulina Żukowska
- Karolina Górska ur. 28.01.1828r. Wodynie (Akt ur nr 5/1829 Wodynie), w 1846 mieszka w Zachorowie (Zahorów) na służbie ślub 17.02.1846 Kodeń, zm 06.06.1879 Ciesielnica
Mąż Paweł Lembach (Lambach - prawidłowa forma nazwiska) ogrodnik
ur.ok.1823-1824 Sosnowica (powiat Włodawa par.Sosnowica - brak metryk)
w 1846 mieszka w Zahorowie ogrodnik
w 1847 - ogrodnik w folwarku Dobromyśł
w 1848 we wsi Olszanki par.Kodeń
w 1850 - ogrodnik Grondy
w 1863 - ogrodnik w folwarku Horbów
( rodzice Bazyli Lembach i Katarzyna Bartoszewska )
A u ich dzieci jako chrzestni występują m.in. Zuzanna Górska i Stanisław Gruszecki
A na dodatek pojawia się w tych samych parafiach co moi Górscy ( co może nic nie oznaczać)
Piotr Górski i Agnieszka Taborska w 1844 zam. Kostomłoty, są też w Komarówce szlachta z Górek Grubaki par. Korytnica
Może ktoś z szanownych Kolegów i Koleżanek – znawców tematu, podpowie lub rozjaśni w sprawie Górskich. Mam dwie osobne linie , ale patrząc na chrzestnych może jednak coś ich łączy.
Jakie sensowne wnioski można wyciągnąć mając takie informacje jak poniżej ? Wszelkie sugestia mile widziane.
Linia I.
Najstarszy znalziony bez zmian:
Eliasz Górski z żoną Franciszką jak dotąd pozostają ukryty przed nami. Odnaleźliśmy ja na razie ich 4 dzieci:
- Ludwika Górska ur. ok.1804-1814r.
1829r. - Zamieszkała Kościeniewicze par.Piszczac
Mąż Ludwik Kurczyński kowal ur. ok.1799-1809 ,1849r - Kowal z wsi Raczczu - obecnie Radcze, 1852 - mieszka w Wiskach
- Zuzanna Górska ur.ok.1807r zgon 30.01.1843r. Krasówka
mąż Urodzony Mateusz Śmieciuszewski ur.ok.1794r. w 1842r. ogrodnik we dworze Krasówka
- Franciszek Górski ur. 1814-1817 nie wiemy gdzie
1841 - mieszka w Antopolu
1845 - mieszka w Dubicy , kamerdyner (Wisznice?) być może na dworze Sapiehów – ale to hipoteza
- Józefa Górska ur. 1821r. Rzeszczynce
1841 - mieszka w Dubicy z rodzicami
Mąż (ślub.1841 Rossosz) Feliks Gruszecki (rodzice sławetny Łukasz i Magdalena z Antonowiczów, zamieszkały w Polubiczach), pisarz prowentowy , w 1849 r. mieszka w Polubiczach jako gorzelniany
- Górski Karol ur ok.1824 w Sosnówce, Sosnowicy czy jak tam się da to odczytać z metryki śłubu 1844-Kowal w Walinie, mieszka w Dubicy
1855-Kowal w Kostomłotach
1858-Szynkarz w Konty
zm.09.01.1858r. Kąty (Konty) par.Kodeń
żona Emilia Maryanna Anna Siura ur. (1825) 1828r. Horodyszcze ( Matka F.Nowacka)
w II ślubie matka podana jako Franciszka z Łabęckich
żyje w 1858 roku w Kątach – Kodniu
w 1866 mieszka w Dobromyślu w obowiązku szafarki – Kodeń
w 1869r mieszka Podhorbowo par.Malowa Góra
Jej II ślub ślub. 05.02.1866 Kodeń z Sacewicz Grzegorz ur.ok1822r. Łomazy
U ich wnuków jako chrzestni występują Lambachowie
Linia II.
Znalazłem też linię Górskich od Szymona Górskiego w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach i jego żony Magdaleny Filanowicz , mieli 3 dzieci:
- Izabela Górska ur 19.04.1831 w Wodyniach (Akt ur Nr 32/1831 Wodynie)
- Górski Wiktor ur ok. 1844 w Wisznicach ślub 16.06.1867 Opole (Akt ślubu Nr 8/1867 Opole ) z Paulina Żukowska
- Karolina Górska ur. 28.01.1828r. Wodynie (Akt ur nr 5/1829 Wodynie), w 1846 mieszka w Zachorowie (Zahorów) na służbie ślub 17.02.1846 Kodeń, zm 06.06.1879 Ciesielnica
Mąż Paweł Lembach (Lambach - prawidłowa forma nazwiska) ogrodnik
ur.ok.1823-1824 Sosnowica (powiat Włodawa par.Sosnowica - brak metryk)
w 1846 mieszka w Zahorowie ogrodnik
w 1847 - ogrodnik w folwarku Dobromyśł
w 1848 we wsi Olszanki par.Kodeń
w 1850 - ogrodnik Grondy
w 1863 - ogrodnik w folwarku Horbów
( rodzice Bazyli Lembach i Katarzyna Bartoszewska )
A u ich dzieci jako chrzestni występują m.in. Zuzanna Górska i Stanisław Gruszecki
A na dodatek pojawia się w tych samych parafiach co moi Górscy ( co może nic nie oznaczać)
Piotr Górski i Agnieszka Taborska w 1844 zam. Kostomłoty, są też w Komarówce szlachta z Górek Grubaki par. Korytnica
pozdrawiam Sebastian