UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

prążki na kserokopii zdjęcia

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
kufferka
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

prążki na kserokopii zdjęcia

Post autor: kufferka » wt sty 28, 2014 8:02 pm

Mam ogromną prośbę do bardziej doświadczonych w temacie retuszu.
Dostałam niedawno kserokopię zdjęcia, całkiem dobrą, jednak widoczne są na niej prążki - tłoczenie na papierze fotograficznym. Czy znacie jakiś sposób, aby się tego pozbyć? Od razu dopowiem, że nie mam szans na zdobycie oryginału zdjęcia ani jego skanu.
Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i pomysły.
pozdrawiam
Magda Koffnyt

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: prążki na kserokopii zdjęcia

Post autor: Ynicz » wt sty 28, 2014 9:27 pm

Ja proponuję jakiś prosty program do obróbki graficznej (może być nawet zwykły paint).
Powoli, kawałek po kawałku za pomocą gumki pozbyć się niechcianych prążków :)
Może nie jest to szybkie, ale efektowne. Sam kilka razy "czyściłem" niektóre metryki, aby na druku był tylko tekst i białe tło.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
kufferka
Kontakt:

Post autor: kufferka » wt sty 28, 2014 10:14 pm

Dzięki :-)
Sprobuję gumki. A czy ta operacja nie powoduje dużych strat w wielkości zdjęcia?

-- Post scalono 28 sty 2014, 22:15 --

Dzięki :-)
Sprobuję gumki. A czy ta operacja nie powoduje dużych strat w wielkości zdjęcia?
pozdrawiam
Magda Koffnyt

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt sty 28, 2014 10:21 pm

Rozmiar zostanie ten sam, a waga pliku z pewnością się zmieni, ale to nie ma wpływu na samo zdjęcie :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
kufferka
Kontakt:

Post autor: kufferka » wt sty 28, 2014 10:31 pm

Ok, jeszcze raz dziękuję. Jutro sprobuję pobawić się w korektora.

-- Post scalono 28 sty 2014, 22:31 --

Ok, jeszcze raz dziękuję. Jutro sprobuję pobawić się w korektora.
pozdrawiam
Magda Koffnyt

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt sty 28, 2014 10:37 pm

Jeszcze przykład metryk, które poddałem zabiegowi korekcji :)

Przed:
Obrazek
Po:
Obrazek

W sumie nie jest to najlepszy przykład, ale zaraz spróbuję wstawić jeszcze jeden akt :)

Tutaj obiecywany drugi przykład:
- przed: Obrazek
- po: Obrazek

Ten drugi trochę niewyraźny, bo to zdjęcie fragmentu listu, w który drukiem wplotłem metryki :) Niestety nie mogę znaleźć na żadnym z komputerów tego przerobionego zdjęcia, ale myślę, że wszystko jest widoczne :)
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

progalina
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: progalina » śr sty 29, 2014 12:47 pm

Witaj.
Wrzuć to zdjęcie na forum z prośbą o retusz, ktoś życzliwy powinien pomóc (jeśli nie masz elektronicznej wersji:
- wykonaj zdjęcie tej kserokopii w jak największej rozdzielczości i tak aby wszystko było jak najlepiej widoczne,
- następnie zamieść na jakimś darmowym portalu np google, fotosik itd aby można było je pobrać do obróbki;
- w poście o pomoc podaj link do tego portalu i zdjęcia)
Dodam jeszcze, że mimo wielu starań z dwóch skanów nic mi nie wyszło, nie dało się usunąć tych "kropek, pasków czy prążków" bez straty ostrości zdjęcia lub daleko idącej zmiany rysów twarzy postaci na zdjęciach.
Inaczej sprawa wygląda z drukami, tu można praktycznie zrobić wszystko nawet na nowo napisać tekst, ale to wymaga wielu godzin mrówczej pracy.
Na moje potrzeby używam "starego" (bezpłatny do użytku prywatnego, z jakiej płytki dołączonej do gazety) programu Corel Photo-Paint 11 - obrobiłem nim moje archiwum zdjęć ok 300 szt, wspomagam się również bezpłatnym IrfanView.
A tak swoją drogą, najgorsze są zdjęcia z okresu PRL, masakra pod każdym względem. Najlepsze moim zdaniem tak technicznie jak i artystycznie są fotografie z początku XXw i okresu międzywojennego. Z nimi jest najmniej problemu, nawet ksero wychodzi doskonałe.
Pozdrawiam
Jan Ciereszko syn Zofii z Żywnów c. Michała s. Tomasza s. Wincentego s. Adama s. Sebastiana
- szukam wszystkiego co jest związane z nazwiskiem Żywno oraz Moniuszko

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady techniczne...”