Witam, szukam jakichś wskazówek etymologii nazwiska DEREMOWA(kobieta, Katazyna). Myślę, że to nazwisko jest jakąś formą żeńską, a męska to pewnie DEREM lub DEREMOW. proszę o pomoc o nie wiem już gdzie mam szukac. Na początku myślałem, że to pewnie wschodnie nazwisko, ale może to też być nazwisko niemieckie... proszę o pomoc, dzięki
irek5513
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Deremow
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Deremow
Witam 
Nazwisko to nie występuje w "Słowniku" Rymuta - z pewnością jest bardzo rzadkie lub już u nas nie noszone. Deremow to forma męska nazwiska. Forma żeńska to Deremowa. W każdym razie tak byłoby za wschodnią granicą naszego kraju. Może pochodzić od dera ‘grube okrycie’, od niemieckich nazw osobowych Dähre, Därr.

Nazwisko to nie występuje w "Słowniku" Rymuta - z pewnością jest bardzo rzadkie lub już u nas nie noszone. Deremow to forma męska nazwiska. Forma żeńska to Deremowa. W każdym razie tak byłoby za wschodnią granicą naszego kraju. Może pochodzić od dera ‘grube okrycie’, od niemieckich nazw osobowych Dähre, Därr.
Re: Deremow
więc gdzie powinienem szukać o co chodzi z tym nazwiskiem? jakieś może rosyjskojęzyczne strony?