W akcie prababki jest wpisany ojciec Walenty Olejnik, wg jego wieku w akcie urodzenia córki wychodzi że urodził się w 1841 roku. Mam akt urodzenia Walentego ale Olejniczaka z roku 1840. W akcie małżeństwa z pierwszą żoną miejsce urodzenia Walentego się zgadza ale wg wieku musiałby się urodzić w 1836 roku, a nazwisko w akcie to Olejnik. Potem był ślub z drugą żoną a praprababką i wg tego aktu to również Walenty Olejnik ale wg wieku powinien urodzić się w 1844...Ci przodkowie sami nie wiedzieli ile mają w danej chwili lat

W parafii przeszukałam online cały dostępny wiek XIX i występuje tam tylko jedna rodzina o nazwisku Olejnik/Olejniczak. Czy to możliwe że Walenty zmienił sobie nazwisko z Olejniczak na Olejnik? Bo wychodzi na to że to ta sama osoba...
I drugi problem to nazwisko panieńskie matki Walentego - Katarzyna z Cesarzów - rodziny o takim nazwisku nie ma w parafii.. Mam akt ślubu ojca Walentego ale z Katarzyną Biela - nazwisko brzmi zupełnie inaczej ale wiekowo wszystko pasuje, a aktu małżeństwa z żadną Katarzyną Cesarz nie ma. Aktu zgonu Katarzyny Olejnik żeby sprawdzić nazwisko panieńskie jeszcze nie znalazłam ale mogła umrzeć po 1873 roku a tych akt online nie ma