UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Przekręcone nazwisko czy to inne osoby??

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
izai24
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 1 raz

Przekręcone nazwisko czy to inne osoby??

Post autor: izai24 » wt lut 11, 2014 12:39 pm

Mam problem....
W akcie prababki jest wpisany ojciec Walenty Olejnik, wg jego wieku w akcie urodzenia córki wychodzi że urodził się w 1841 roku. Mam akt urodzenia Walentego ale Olejniczaka z roku 1840. W akcie małżeństwa z pierwszą żoną miejsce urodzenia Walentego się zgadza ale wg wieku musiałby się urodzić w 1836 roku, a nazwisko w akcie to Olejnik. Potem był ślub z drugą żoną a praprababką i wg tego aktu to również Walenty Olejnik ale wg wieku powinien urodzić się w 1844...Ci przodkowie sami nie wiedzieli ile mają w danej chwili lat ;)
W parafii przeszukałam online cały dostępny wiek XIX i występuje tam tylko jedna rodzina o nazwisku Olejnik/Olejniczak. Czy to możliwe że Walenty zmienił sobie nazwisko z Olejniczak na Olejnik? Bo wychodzi na to że to ta sama osoba...

I drugi problem to nazwisko panieńskie matki Walentego - Katarzyna z Cesarzów - rodziny o takim nazwisku nie ma w parafii.. Mam akt ślubu ojca Walentego ale z Katarzyną Biela - nazwisko brzmi zupełnie inaczej ale wiekowo wszystko pasuje, a aktu małżeństwa z żadną Katarzyną Cesarz nie ma. Aktu zgonu Katarzyny Olejnik żeby sprawdzić nazwisko panieńskie jeszcze nie znalazłam ale mogła umrzeć po 1873 roku a tych akt online nie ma :(....Macie jakieś pomysły o co może chodzić??
Pozdrawiam Iza

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Przekręcone nazwisko czy to inne osoby??

Post autor: Ynicz » wt lut 11, 2014 1:27 pm

Witaj,
ze zmianą nazwiska Olejnik-Olejniczak, to jeszcze żaden problem, bo mają wspólną część "Olejni" i tylko końcówki różne.
Ogólnie wiekiem z aktu chrztu nie powinno się szczególnie kierować, bo ten podawany był przez stawiających, a ci niekoniecznie musieli go znać. Jednak jeżeli w aktach małżeństw jedna osoba ma podany wiek, który różni się aż o 8 lat, to trzeba mieć pretensje do księdza, co liczyć nie umie :D Dziwne, że jeden 4 lata do przodu, a drugi 4 do tyłu. Jeżeli dane rodziców się zgadzają, to śmiało można przyjąć, że to ta sama osoba :)

Co do nazwisk rodowych matek.. Tutaj też stawiający (najczęściej ojciec) miał szerokie pole do popisu. Mimo, że najczęściej podawał prawidłowo, to zdarzały się przypadki, kiedy robił to źle. Powodów mogło być wiele. Podam przykład z własnych przodków. Moja 4xprababcia Franciszka Lisowska urodziła się ok. 1792r. W 1800r. umiera jej 40-letni ojciec Michał Lisowski, a rok później za mąż wychodzi matka Franciszki - Cecylia zd. Boruń. Jej mężem zostaje Wawrzyniec Trzebiński, z którym ma jednego syna - Walentego (dzisiaj przypada 212. rocznica narodzin). I tak Franciszka wychowuje się przy matce i ojczymie. W końcu nastaje czas na wyjście za mąż. Jej mężem zostaje Jan Lisowski. Pierwsze dziecko pary przychodzi na świat w 1810r. i ogółem było 11 dzieci. Prawie na zmiane nazwisko Franciszki było zapisywane Lisowska lub Trzebińska. Wszystko zapewne za sprawą, że mąż Franciszki poznał jej "rodziców" jako Trzebińskich, a przecież prawidzwym rodzicem była tylko matka, bo ojciec nie żył. Stąd też Jan przy zgłaszaniu dziecka mógł sobie kojarzyć, że ona z Trzebińskich.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Szarak
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 14 razy
Kontakt:

Post autor: Szarak » wt lut 11, 2014 2:13 pm

Co do wieku podanego w metrykach, to na bazie własnych doświadczeń wydaje mi się, że ksiądz czasami nie pytał wcale stawiających o wiek tylko sam na oko oceniał i wpisywał :)

Mam podobny przypadek z występowaniem dwóch różnych podobnie brzmiących nazwisk u jednej i tej samej osoby, czyli pewien Wojciech, przodek mojej Żony raz jest pisany jako Piotrowski, a raz jako Pietrzak.

Spotkałem się również niedawno z tym drugim problemem, czyli z różnymi nazwiskami panieńskimi matki. W akcie ślubu 2xprababci mojej Żony jej rodzice są podani jako Jan Garczyński i Agnieszka Skobel. Cofając się kilka lat do tyłu znalazłem w parafii akt ślubu Jana Garczyńskiego z Agnieszką Kamińską. Potem Jan ma 6 dzieci za każdym razem z Agnieszką, tylko że jej nazwisko panieńskie jest zawsze inne :| Chronologicznie są to Pitulak, Skobel, Skoblak, Kowalczyk, Nowak i na końcu Kamińska (tak jak w akcie ślubu). Na podstawie podawanego wieku Agnieszki wnioskuję, że to zawsze jest jedna i ta sama, ale przez tą rozbieżność cały czas mam wątpliwości.
Pozdrawiam,
Marcin
http://szarak.jcom.pl/

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » wt lut 11, 2014 3:52 pm

Szarak, a może miał kilka żon? Sprawdź akty zgonów z tej parafii, bo śluby mogły być w innych parafiach. Co do pomyłek księdza to zdarzyło się że pomylił nazwiska świadków i rodziców narzeczonej. Wracając do pierwotnego tematu. Olejnik i Olejniczak są tak blisko siebie że pomyłka mogła nastąpić choćby w wyniku odpowiedzi na pytanie "czyim jesteś synem? - Olejniczaka" i masz z Olejnika Olejniczaka szczególnie jak ksiądz nie był obyty z rodzinami w parafii i pisał co usłyszał od niewyraźnie mówiącego chłopa swoim niedosłyszącym uchem.
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Anna Urgacz-Szczęsna
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » wt lut 11, 2014 10:16 pm

Witam,

z różnym brzmieniem nazwisk spotykam się często, oto kilka przykładów z mojego wywodu:

Piwowar - syn to Piwowarczyk (analogicznie Olejnik - Olejniczak)
Więcek-Więckiewicz-Więckowska
Dobrek - Dobrzańska - Dobrzecka chyba też było...
Gębasiewicz-Gębusiewicz
Musiorska-Mąsiorska-Moziorska-Mysiorska

Powodzenia :)
Pozdrawiam
Ania

AUTOR TEMATU
izai24

Post autor: izai24 » czw lut 13, 2014 10:03 am

Dzięki za pomoc :)
teraz jeszcze muszę rozgryźć dlaczego brakuje w parafii aktu zgonu ojca Walentego...jego siostra urodziła się w 1843 roku w kwietniu i w akcie jest wpisane że matka wdowa więc ojciec musiał umrzeć gdzieś pomiędzy kwietniem 1843 a sierpniem 1842 a aktu zgonu w parafii ani w tamtym okresie ani innym nie ma...
Jakieś pomysły? Wyjechał do rodziny i tam zmarł? Zaginął i go nie odnaleziono? Co może być przyczyną?
Pozdrawiam Iza

Awatar użytkownika

Elpa
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Elpa » czw lut 13, 2014 4:59 pm

Sprawdź parafie sąsiednie.
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: klw » czw lut 13, 2014 5:19 pm

izai24 pisze: ... teraz jeszcze muszę rozgryźć dlaczego brakuje w parafii aktu zgonu ojca Walentego...jego siostra urodziła się w 1843 roku w kwietniu i w akcie jest wpisane że matka wdowa więc ojciec musiał umrzeć gdzieś pomiędzy kwietniem 1843 a sierpniem 1842 a aktu zgonu w parafii ani w tamtym okresie ani innym nie ma...
Co może być przyczyną?
A co wskazuje, że to on był ojcem siostry Walentego? Matka była wdową i nosiła takie nazwisko od ślubu, więc i dziecko jest z tym nazwiskiem. Może jest pogrobowcem, ale niekoniecznie.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

AUTOR TEMATU
izai24

Post autor: izai24 » pt lut 14, 2014 12:06 pm

Zaczęłam drążyć temat i dokopałam się do informacji że wdowa po Macieju wyszła jeszcze potem dwukrotnie za mąż - drugi raz w parafii sąsiedniej (ale tam też nie ma aktu zgonu Macieja) a po raz trzeci ślub brała w tej samej parafii co z Maciejem.
Krzysztofie wygląda na to, że masz rację, że siostra niekoniecznie była porgobowcem ... w akcie małżeństwa z drugim mężem jest data śmierci Macieja 14.02.1842 - ciąża musiałaby być więc wyjątkowo długa ;)
Nie zmienia to jednak faktu że aktu zgonu nie widzę....
Pozdrawiam Iza

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » pt lut 14, 2014 12:38 pm

A może są do tego ślubu z drugim mężem jakieś alegata z aktem zgonu tegoż Macieja?
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”