UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ellis Island - baza danych emigrujących przez New York
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Re: Ellis Island - baza danych emigrujących przez New York
Dziękuję
Ostatnio zmieniony sob sie 24, 2013 2:09 pm przez chrystian_orpel, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 12 razy
- Kontakt:
Dzięki elgra, już pisząc to coś mi nie grało, a zawsze bardzo zwracam uwagę na pisownię.
A zwrot ten znaczy, że coś mu się w głowie troszkę pomieszało, może zwariował, ale nie wiem, czy to nie za ostre słowo.
Pozdrawiam i dzień dobry wszystkim, dopiero się tu rozglądam, a już mi się podoba.
Ania
A zwrot ten znaczy, że coś mu się w głowie troszkę pomieszało, może zwariował, ale nie wiem, czy to nie za ostre słowo.
Pozdrawiam i dzień dobry wszystkim, dopiero się tu rozglądam, a już mi się podoba.
Ania
Pozdrawiam
Ania
Ania
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
zanim uruchomiono EllisIsland wszystkie imigracje obsługiwało Baltimore, wprawdzie od 1892 roku ellis było centralnym ośrodkiem ale inne chyba tez nadal działały (jeśli jestem w błędzie proszę mnie poprawić). Spróbuj poszukać przodka na ancestry.com tam są też listy z np.Baltimore.
Odnośnie wcześniejszego tematu Marysi to obawiam się że wyszukiwanie po miejscowości pochodzenia niewiele może ci dać gdyż kilka razy widywałem wpisy typu "galicyjskie zadupie" lub tylko "galicja", ot imigrant mówił co mu się podobało a nie obyty z językiem urzędnik wpisywał fonetycznie co usłyszał. Podobnie jak z nazwiskami, fonetyczne wpisy i błędy z tego wynikłe były powszednie.
Powodzenia
Andrzej Zieliński
Odnośnie wcześniejszego tematu Marysi to obawiam się że wyszukiwanie po miejscowości pochodzenia niewiele może ci dać gdyż kilka razy widywałem wpisy typu "galicyjskie zadupie" lub tylko "galicja", ot imigrant mówił co mu się podobało a nie obyty z językiem urzędnik wpisywał fonetycznie co usłyszał. Podobnie jak z nazwiskami, fonetyczne wpisy i błędy z tego wynikłe były powszednie.
Powodzenia
Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
Witam,
Wychodźctwo i osadnictwo polskie przed wojną światową, Okołowicz J.,Warszawa 1920
http://rcin.org.pl/dlibra/docmetadata?id=17366
przodków swoich nie znajdziecie, ale cały proceder emigracyjny, w części przestępczy i poniżajcy, jak na dłoni.
Tadeusz
Wychodźctwo i osadnictwo polskie przed wojną światową, Okołowicz J.,Warszawa 1920
http://rcin.org.pl/dlibra/docmetadata?id=17366
przodków swoich nie znajdziecie, ale cały proceder emigracyjny, w części przestępczy i poniżajcy, jak na dłoni.
Tadeusz
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Witam,
Andrzej..."zanim uruchomiono EllisIsland wszystkie imigracje obsługiwało Baltimore, wprawdzie od 1892 roku ellis było centralnym ośrodkiem..."
Masz może wiedzę czy obecne dane na Ellis I. obejmują również okres działania Baltimor ? czy może trzeba szukać, gdzie indziej?
Pozdrawiam
Darek
Andrzej..."zanim uruchomiono EllisIsland wszystkie imigracje obsługiwało Baltimore, wprawdzie od 1892 roku ellis było centralnym ośrodkiem..."
Masz może wiedzę czy obecne dane na Ellis I. obejmują również okres działania Baltimor ? czy może trzeba szukać, gdzie indziej?
Pozdrawiam
Darek
***MORTUI VIVENTES OBLIGANT***
<zmarli zobowiązują żyjących >
to powinno rozświetlić Ci sytuację: http://www.ellisisland.org/genealogy/el ... istory.asp
Beata
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Witam Beato,
mi nie chodziło o Historię, lecz konkretnie, czy listy z Baltimor są obecnie umieszczone na Ellis...no chyba, że nie doczytałem ;o)
Jeżeli natomiast chodzi o wyszukiwarkę...niestety nie mam już linku - ale nie jestem pewien czy nie ma takiej opcji również na /ellis-swego czasu natrafiłem na wyszukiwarkę, która uwzględniała "przekręcone miejscowości"...dzięki temu dopiero po kilku latach dowiedziałem się, że mój pradziadek nie płynął tam sam...kilka innych osób również z tej samej miejscowości podróżowało do US i każda z nich miała raz, oczywiście przekręcone nazwisko
dwa, i "inną" nazwę miejscowości...a pradziadek płynął min. z siostrzenicą...był dużo młodszy od swojej siostry i nie miał kto zawieźć jej córki na ślub do US...więc padło na pradziadka :o)
Pozdrawiam
mi nie chodziło o Historię, lecz konkretnie, czy listy z Baltimor są obecnie umieszczone na Ellis...no chyba, że nie doczytałem ;o)
Jeżeli natomiast chodzi o wyszukiwarkę...niestety nie mam już linku - ale nie jestem pewien czy nie ma takiej opcji również na /ellis-swego czasu natrafiłem na wyszukiwarkę, która uwzględniała "przekręcone miejscowości"...dzięki temu dopiero po kilku latach dowiedziałem się, że mój pradziadek nie płynął tam sam...kilka innych osób również z tej samej miejscowości podróżowało do US i każda z nich miała raz, oczywiście przekręcone nazwisko

Pozdrawiam
***MORTUI VIVENTES OBLIGANT***
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Nie, osobno są listy z ellis osiągalne na stronie ellisislland.com a osobno są listy z Baltimore kilka z nich widziałem na stronie ancestry.com ale dostęp do samego manifestu był płatny, choć sama wyszukiwarka pasażerów działała.
Pozdrawiam,
Andrzej
Pozdrawiam,
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
To już było:Lilla pisze:Statek Andaluzja,data 05.05.1907
Nazwisko: Josef Karasiewicz
Może mi ktoś więcej odczytać?
Pozdrawiam Lilla
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=44&t=749&start=0
Pozdrawiam,
Jurek
Faktycznie było, skleroza !!!
Ten mój Józef M Karasiewicz to jakaś zagadkowa postać, dużo o nim wiem, ale wciąż za mało !
Pozdrawiam Lilla
Ten mój Józef M Karasiewicz to jakaś zagadkowa postać, dużo o nim wiem, ale wciąż za mało !
Pozdrawiam Lilla