UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Lewirat u masonów?

Kącik klasy średniej

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
eczerka
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 2 razy

Lewirat u masonów?

Post autor: eczerka » pn lut 24, 2014 6:42 pm

Nie znalazłam tematu o masonerii, więc pociągnę wątek tutaj. Mam pytanie do osób zainteresowanych historią wolnomularstwa w Polsce. Czy masoni mieli obowiązek żenienia się z wdowami po zmarłych masonach ? Dla genealogów to istotna informacja. Znam biografie kilku masonów i wiem, że taka była sytuacja, nie wiem tylko, czy to przypadek, czy reguła.

Jaka jest sytuacja, jeżeli chodzi o informacje dotyczące XIX wiecznej masonerii w Polsce, czy są dostępne źródła historyczne i gdzie je można znaleźć ?

Kilka lat temu byłam w Irlandii Płn. i w jednej z miejscowości na przeciwko kościoła katolickiego stał budynek z napisem, że mieści się tam siedziba loży masońskiej.

Notatka administratora
Wydzieliłem ten wątek w osobny temat i nadałem nowy tytuł. Warto poczytać Ludwika Hassa. W.F.
Pozdrawiam,

Ewa

Poszukuję nazwisk: Brack vel Brach, Czerkawski (Cyrkaski, Cerkaski), Kiełkiewicz, Nowakowski z Warszawy i Mazowsza

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mieszczanie, rzemieślnicy”