UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Wlodzimierz Bartkowski - My Heritage

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Re: Wlodzimierz Bartkowski - My Heritage

Post autor: Jurek Plieth » pn lut 24, 2014 10:22 pm

Bozenna pisze:Jurek, mily kolego,
Wybacz, ale nie rozumiem.
Masz racje, pewnie jestem ograniczona.
Jesli jestes taki mocny w te klotce, to najpierw wytlumacz mi, a potem sprobuj wejsc do mojego drzewa na "my heritage" i sam sprawdzisz, ze dostep jest zamkniety. Drzewo jest na nazwisko "Bozenna Derecka".
Serdecznosci,
Bozenna
P.S. Smart Matches dostaje , ale nigdy nie potwierdzam. Prosby o dostep do drzewa tez dostaje i tez ich nie potwierdzam.
Bożenko, wystarczy, że MyHeritage podpowiada jakiemuś iksińskiemu podobieństwa. Tenże klika na owe SmartMatches i wówczas serwis mu je wyświetla, a on je sobie spisuje na boczku bez wchodzenia na całe Twoje drzewo.
Jest to deczko uciążliwe, ale jak ktoś jest cierpliwy, to sobie poradzi.

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn lut 24, 2014 10:25 pm

Jurek Plieth pisze:Bożenko, wystarczy, że MyHeritage podpowiada jakiemuś iksińskiemu podobieństwa. Tenże klika na owe SmartMatches i wówczas serwis mu je wyświetla, a on je sobie spisuje na boczku bez wchodzenia na całe Twoje drzewo.
Ale Smart nigdy nie podaje pełnych danych. Czy podaje co jakiś czas inne i po czasie można sobie uzupełnić? :|
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » pn lut 24, 2014 10:30 pm

wicy pisze:
Jurek Plieth pisze:Bożenko, wystarczy, że MyHeritage podpowiada jakiemuś iksińskiemu podobieństwa. Tenże klika na owe SmartMatches i wówczas serwis mu je wyświetla, a on je sobie spisuje na boczku bez wchodzenia na całe Twoje drzewo.
Ale Smart nigdy nie podaje pełnych danych. Czy podaje co jakiś czas inne i po czasie można sobie uzupełnić? :|
Wystarczy, że podaje "najbliższe" dane, np. daty urodzenia, śmierci, imię współmałżonki. Zainteresowany je uzupełnia, a "zadowolone" SmartMatches natychmiast podają następne dane...

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn lut 24, 2014 10:35 pm

Widzę tylko - tak na szybko, że pełne dane w Smart mam od osób z którymi się "związałem" pozwoleniami, dopuszczeniami, czy jak to tam zwą.
To jeszcze mi/nam wytłumacz jedną rzecz. Żeby Smart w ogóle znalazł jakiekolwiek osoby z innych drzew, muszę mieć choćby najmniejsze z nimi powiązanie.
Myślisz, że ktoś do swojego drzewa wpisze osobę Derecka, żeby zobaczyć wszystkie powiązania? To tak nie działa. Żeby zobaczył cokolwiek z ukrytych danych, nawet kawałek na początek, musi mieć wpisaną tę osobę u siebie, czyli najpierw musiałby wklepać dziadków Bożenny, żeby potem sprawdzić, czy w Smart nie wyskoczą mu jakieś dane.
Nie ogarniam tej kuwety i kupy mi się to nie trzyma.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pn lut 24, 2014 10:51 pm

Witek,
Rok temu, a moze dawniej, znalazlam sie arbitralnie podlaczona do drzewa tego pana. Stalam sie czlonkiem Polskiej Witryny Rodzinnej. Lekko zdziwiona pisalam kilka razy do niego i pytalam "dlaczego ?". Odpowiedzi byly malo przezroczyste. Jak on to zrobil ? Tylko on to wie.
Kiedy wchodzilam na "My Heritage", zamiast trafiac od razu na moje drzewo, wpadalam na wspolna witryne. Stalo sie to malo praktyczne i zaczelo mi przeszkadzac. Napisalam wiec protest do niego i poprosilam, zeby mi zamknal dostep do jego strony, co on zrobil.
Ja jednoczesnie sprawdzilam na mojej stronie czy wszystkie wejscia sa zamkniete.
Poniewaz, jak pisze Jurek, nie obejmuje calosci dzialania tej strony, poprosilam kolege, ktory ma abonament na MH, zeby sprobowal odnalesc, na przyklad mojego praprapradziadka na stronie Wlodzimierza Bartkowskiego.
Dostalam odpowiedz od kolegi, ze dane dotyczace mojego praprapradziadka sa do dyspozycji za oplata 35 dolarow na stronie Polska Witryna Rodzinna.
Dane, ktore zostaly skopiowane, sa niedokladne, czesto tylko schematyczne. Jesli ktos kupi takie informacje, zamiast pomocy, dostanie balagan za ktory zaplaci. Przemilcze juz to, co ja mysle o sprzedawaniu danych naszych przodkow.
Czy teraz rozumiesz choc troche moje oburzenie ?
Cieplutko pozdrawiam,
Bozenna
P.S. Jesli chcesz to zamknij ten temat. Nikt mi nie wytlumaczyl, a dyskusja moze sie zrobic podbramkowa. Nie to mialam na celu.
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » wt lut 25, 2014 11:50 am

wicy pisze:Widzę tylko - tak na szybko, że pełne dane w Smart mam od osób z którymi się "związałem" pozwoleniami, dopuszczeniami, czy jak to tam zwą.
To jeszcze mi/nam wytłumacz jedną rzecz. Żeby Smart w ogóle znalazł jakiekolwiek osoby z innych drzew, muszę mieć choćby najmniejsze z nimi powiązanie.
Myślisz, że ktoś do swojego drzewa wpisze osobę Derecka, żeby zobaczyć wszystkie powiązania? To tak nie działa. Żeby zobaczył cokolwiek z ukrytych danych, nawet kawałek na początek, musi mieć wpisaną tę osobę u siebie, czyli najpierw musiałby wklepać dziadków Bożenny, żeby potem sprawdzić, czy w Smart nie wyskoczą mu jakieś dane.
Nie ogarniam tej kuwety i kupy mi się to nie trzyma.
Poniżej przykładowy zrzut ekranu.

Obrazek

Wystarczyło, że MyHeritage znalazł mi podobieństwo z 5 osobami z mojego drzewa, to natychmiast dopowiedział mi jeszcze jedenaścioro rodzeństwa (sic!) rzeczonego Mikołaja Gęczy *1816, +1887. Gdybym teraz miał ambicje jak niektórzy rozbudować swoje drzewo o powinowatych do monstrualnych rozmiarów, to mógłbym sobie to jedenaścioro rodzeństwa dopisać. A gdybym to zrobił to zapewne serwis Myheritage podpowiedziałby mi jeszcze współmałżonków tychże jedenaścioro, a w następnym kroku ich dzieci i tak w nieskończoność!
Czy teraz to jest zrozumiałe?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » wt lut 25, 2014 12:02 pm

Jurek,
Jasne, wszystko sie zgadza. To jest logiczne.

Moj problem, jesli tak mozna to nazwac, to fakt, ze pewne dane wpisane w moje drzewo genealogiczne na MH, sa znane tylko przeze mnie, a odnajduje je w drzewie wyzej wymienionego pana Wlodzimierza.
Nie ma zadnej szansy, zeby on sam odnalazl slad mojego praprapradziadka. To jest nie do "przeskoczenia".
Stad moje zdziwienie,
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Werska
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: Werska » wt lut 25, 2014 10:08 pm

Wygląda to tak, jakby ktoś znalazł sobie źródło dochodu, niekoniecznie zainteresowany osobiście tematem. Ty chcesz się dzielić, a ktoś inny może chcieć to wykorzystać. Informacja jest w cenie... Trzeba być ostrożnym, jeśli daje się dostęp do takich danych. Zwłaszcza, jeśli chodzi o osoby żyjące.

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » śr lut 26, 2014 9:00 am

Bozenna pisze:Moj problem, jesli tak mozna to nazwac, to fakt, ze pewne dane wpisane w moje drzewo genealogiczne na MH, sa znane tylko przeze mnie, a odnajduje je w drzewie wyzej wymienionego pana Wlodzimierza.
Nie ma zadnej szansy, zeby on sam odnalazl slad mojego praprapradziadka. To jest nie do "przeskoczenia".
Jakie dane? Data i miejsce urodzenia, śmierci? To jest możliwe do "pozyskania" w ten sposób, który wcześniej na obrazku przedstawiłem. A jeśli jeszcze inne dane, to być może ktoś inny z rodziny, dalszej, czy bliższej, oprócz Ciebie, je w swoim drzewie zamieścił. A Ty sobie z tego nie zdajesz sprawy. Nie masz żadnych podejrzeń?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » śr lut 26, 2014 9:52 am

Jurek,
Na pewno masz racje. On poprostu spisal tylko imiona, nazwiska i daty, gdyz nic innego nie mogl uzyskac. Stad jego ciagle prosby do mnie o potwierdzenia i dostep do mojego drzewa.
Czy Ty masz abonament na MH ? Ja nie mam. Jesli masz, to czy zgodzilbys sie sprawdzic dla mnie wlasnie tego mojego praprapradziadka ?
Od niego zaczela sie cala burza.
Nie mam zadnych podejrzen, gdyz metrykalia tej galezi rodziny (przelom XVIII i XIX wieku) sa niedostepne.
Serdecznosci,
Bozenna

Awatar użytkownika

maciejamarkowski
Podziękował/a: 31 razy
Podziękowano: 16 razy
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » śr lut 26, 2014 10:00 am

Bozenna pisze:Witek,
Poniewaz, jak pisze Jurek, nie obejmuje calosci dzialania tej strony, poprosilam kolege, ktory ma abonament na MH, zeby sprobowal odnalesc, na przyklad mojego praprapradziadka na stronie Wlodzimierza Bartkowskiego.
Dostalam odpowiedz od kolegi, ze dane dotyczace mojego praprapradziadka sa do dyspozycji za oplata 35 dolarow na stronie Polska Witryna Rodzinna.
Czy owe 35 USD to płatne na rzecz p. Włodzimierza Bartkowskiego czy też MH?

pozdrawiam
---------------------------------
Maciej Adam Markowski
http://www.kimonibyli.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » śr lut 26, 2014 10:36 am

Maciek,
Kolega, ktory mi dal te informacje nie jest specjalista strony MH. On tez wszystkiego nie rozumie. Napisal mi, ze "aby dostac informacje dotyczacej tej osoby (mojego praprapradziadka) trzeba wplacic 35 dolarow na konto pana Wlodzimierza".
Jesli masz abonament na MH to dam Ci dane praprapradziadka i moglbys zrobic takie samo doswiadczenie. Moze w koncu sprawa sie wyjasni.
Serdecznosci,
Bozenna

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » śr lut 26, 2014 11:14 am

Bozenna pisze:Jurek,
Na pewno masz racje. On poprostu spisal tylko imiona, nazwiska i daty, gdyz nic innego nie mogl uzyskac. Stad jego ciagle prosby do mnie o potwierdzenia i dostep do mojego drzewa.
Czy Ty masz abonament na MH ? Ja nie mam. Jesli masz, to czy zgodzilbys sie sprawdzic dla mnie wlasnie tego mojego praprapradziadka ?
Tak, mam abonament Premium. Proszę napisz do mnie - jerzy@plieth.com ale nie gwarantuję sukcesu, bo możliwość zdobycia różnych danych zależy od stopnia zabezpieczenia drzewa, które nas interesuje.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » śr lut 26, 2014 11:42 am

Jurek,
Pieknie dziekuje, pisze do Ciebie e-mail za kilka minut.
Serdecznosci,
Bozenna

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » śr lut 26, 2014 2:40 pm

Jurku o ile ci skrzynka pocztowa miła nigdy nie wpisuj wprost adresu mail na forach bo staniesz się ofiarą spamu. Można przykładowo tak jerzy(małpa)plieth.com

Pozdrawiam,

Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”