UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Księgi Metrykalne Niemcy

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gabrysiowata
Podziękował/a: 10 razy

Księgi Metrykalne Niemcy

Post autor: Gabrysiowata » wt mar 04, 2014 9:54 am

Witam!!

Można gdzieś przeglądać księgi metrykalne z Niemiec? Konkretnie szukam z miejscowości Baden.
A może ktoś korespondował z USC w Niemczech? jak to tam wygląda jeśli chodzi o współpracę?:)

Pozdrawiam

Gabrysia
„Każdy przecież początek to tylko ciąg dalszy, a księga zdarzeń zawsze otwarta w połowie.”
~ Wisława Szymborska

Awatar użytkownika

Queenmagic
Podziękowano: 8 razy

Re: Księgi Metrykalne Niemcy

Post autor: Queenmagic » wt mar 04, 2014 1:38 pm

Gabrysiu!

U Mormonów znalazłam to:
https://familysearch.org/search/collection/1395660

Spis adresów USC w Niemczech jest tu (trzeba sobie rozwinąć listę po lewej stronie)
https://www.standesamt.com/

Ja osobiście pisałam do Standesamt we Frankfurcie, gdzie Pani urzędniczka bezinteresownie przeglądnęła dla mnie 15 lat (podawałam dane dziadka i jego siostry). Dziadek nie został znaleziony, siostra owszem i skan jej aktu urodzenia otrzymałam pocztą bez żadnych kosztów, po uprzedniej wymianie informacji drogą meilową.

pozdrawiam
Daria
Pozdrawiam :)
Daria Wilczyńska-Zięba
http://dariagen.blogspot.com/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gabrysiowata

Post autor: Gabrysiowata » wt mar 04, 2014 7:25 pm

Dziękuję bardzo:)

Gabrysia
„Każdy przecież początek to tylko ciąg dalszy, a księga zdarzeń zawsze otwarta w połowie.”
~ Wisława Szymborska

Jarosław Świdurski
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: Jarosław Świdurski » sob maja 31, 2014 8:33 pm

Witam
do którego urzędu mogę złożyć zapytanie w sprawie odpisu aktu zgonu osoby zmarłej w 1905 roku w Marxloh koło Duisburg.
Pozdrawiam
Jarosław Świdurski

szukam potomków Józefa Świdurskiego ur.24-02-1891 Gola, powiat Jaraczewo, syna Stanisława Świdurskiego i Agnieszki Mieloszyk, prawdopodobnie w okresie międzywojennym osiedlił się w Bydgoszczy

Sylwia Dudek
Podziękował/a: 60 razy
Podziękowano: 14 razy

Post autor: Sylwia Dudek » sob maja 31, 2014 10:12 pm

Jarosław Świdurski pisze:Witam
do którego urzędu mogę złożyć zapytanie w sprawie odpisu aktu zgonu osoby zmarłej w 1905 roku w Marxloh koło Duisburg.
Witaj
dzis Marxloh jest dzielnica Duisburga. Do 1929 Marxloh nalezal urzedowo do Hamborn, ktory jest rowniez przylaczony do Duisburga, to polnocna czesc miasta, wiec wlasciwy urzad to Standesamt Duisburg Nord
pozdrawiam Sylwia

Tez mialam przyjemnosc mailowania z USC w Wanzleben-Börde, bardzo milo i sprawnie odszukano mi akt slubu, z tym, ze placilam za to chyba w sumie 10 czy 15 euro, juz dobrze nie pamietam
pozdrawiam
Sylwia Dudek (Belkot)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”