UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Metryki parafii w Wietrzychowicach
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 7 razy
Re: Metryki parafii w Wietrzychowicach
Witam,
do Wietrzychowic i Sikorzyc jeszcze nie dotarłem, jednak zapraszam na swój blog rodzinno-genealogiczny:
http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/html
a przede wszystkim na rozdział:
http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/201 ... wieku.html
znajdzie tam Pan nazwiska z rodzin skoligaconych:
- Chmurów/Chmurzewskich
- Ćwieklińskich/Ćwiklińskich
- Sikorskich
- Wciślińskich/Wcieślińskich
Pozwalam sobie na zwrócenie uwagi pana na te nazwiska, bo najprawdopodobniej /jak wydaje mi się że można założyć/ we wcześniejszych latach przodkowie tych postaci rodzinnych i z rodzin skoligaconych z Sikorskimi przybyły do Proszowic z okolicznych mniejszych miejscowości i wiosek.
Pozdrawiam.
Stefan.
do Wietrzychowic i Sikorzyc jeszcze nie dotarłem, jednak zapraszam na swój blog rodzinno-genealogiczny:
http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/html
a przede wszystkim na rozdział:
http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/201 ... wieku.html
znajdzie tam Pan nazwiska z rodzin skoligaconych:
- Chmurów/Chmurzewskich
- Ćwieklińskich/Ćwiklińskich
- Sikorskich
- Wciślińskich/Wcieślińskich
Pozwalam sobie na zwrócenie uwagi pana na te nazwiska, bo najprawdopodobniej /jak wydaje mi się że można założyć/ we wcześniejszych latach przodkowie tych postaci rodzinnych i z rodzin skoligaconych z Sikorskimi przybyły do Proszowic z okolicznych mniejszych miejscowości i wiosek.
Pozdrawiam.
Stefan.
Proszę o pomoc:
szukam dalszych przodków Tułacz z Miechowic i Kozłowskich z Sikorzyc
czy ktoś pomoże
Zdzkab
czy ktoś pomoże
Zdzkab
-
AUTOR TEMATU - Posty: 448
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 30 razy
A jakiej pomocy konkretnie potrzebujesz?zdzkab pisze:Proszę o pomoc:
czy ktoś pomoże
Zdzkab
Napisz.
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Szukam przodków:
1/Mieczysława Tułacz s.Franciszka i Katarzyny z d.Galus- zam Sikorzyce - ur. 08-09/1896 r. zm.1956 r - pochowany na cmentarzu w Wietrzychowicach,żonaty z Marianną Mackiewicz
W/W Franciszek Tułacz był synem Jakuba i Marianny z d.Kryca
2/ Onufrego i Anny Kozłowskich zam Sikorzyce - Onufry zmarł 19.04.1904 r. i jest pochowany prawdopodobnie w Wietrzychowicach.
ew.info proszę na :zdzkab@interia.pl
pozdrawiam serdecznie
1/Mieczysława Tułacz s.Franciszka i Katarzyny z d.Galus- zam Sikorzyce - ur. 08-09/1896 r. zm.1956 r - pochowany na cmentarzu w Wietrzychowicach,żonaty z Marianną Mackiewicz
W/W Franciszek Tułacz był synem Jakuba i Marianny z d.Kryca
2/ Onufrego i Anny Kozłowskich zam Sikorzyce - Onufry zmarł 19.04.1904 r. i jest pochowany prawdopodobnie w Wietrzychowicach.
ew.info proszę na :zdzkab@interia.pl
pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
Na jednej ze stron znalazłem informację, że parafia w Wietrzychowicach prowadziła metryki chrztów/urodzin od roku 1672, metryki małżeństw od roku 1654 (!) oraz zgonów od 1734. Czy jest jakikolwiek sposób, żeby się "dobrać" do tych najwcześniejszych metryk? Pytam, ponieważ udało mi się także przy pomocy osób z tego wątku (KrzychB oraz mika_tomasz -> wielkie dzięki dla Was) skompletować ładny kawałek drzewa genealogicznego, niestety "oparłem" się na roku 1740... Niby super, ale zawsze jest nadzieja, że może jeszcze jakiegoś przodka uda się znaleźć, zwłaszcza, że w 7-pokoleniu przodków mam zidentyfikowane aż (a może tylko) 10 osób z tamtejszej parafii.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie,
Bartosz W.
Na jednej ze stron znalazłem informację, że parafia w Wietrzychowicach prowadziła metryki chrztów/urodzin od roku 1672, metryki małżeństw od roku 1654 (!) oraz zgonów od 1734. Czy jest jakikolwiek sposób, żeby się "dobrać" do tych najwcześniejszych metryk? Pytam, ponieważ udało mi się także przy pomocy osób z tego wątku (KrzychB oraz mika_tomasz -> wielkie dzięki dla Was) skompletować ładny kawałek drzewa genealogicznego, niestety "oparłem" się na roku 1740... Niby super, ale zawsze jest nadzieja, że może jeszcze jakiegoś przodka uda się znaleźć, zwłaszcza, że w 7-pokoleniu przodków mam zidentyfikowane aż (a może tylko) 10 osób z tamtejszej parafii.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie,
Bartosz W.
-
Bartoszu,
księgi wietrzychowickie - te najstarsze - od początku bodaj do lat 1730-tych już zindeksowałem (małżeństwa, ale też część urodzin) więc mogę pomóc wyszukać.
księgi wietrzychowickie - te najstarsze - od początku bodaj do lat 1730-tych już zindeksowałem (małżeństwa, ale też część urodzin) więc mogę pomóc wyszukać.
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Dzień dobry,
Co prawda najwcześniejsza data jaką dysponuję to rok 1740, niemniej jednak podaję te 10 "najstarszych" osób, które mam w drzewie:
Mateusz Wojciechowski (ur. 1740, zm. sie 20 1816) + Anna Kapa (Kapionka) (ur. 1756) - małż. lip 19 1779
Jan Liro (ur. 1765) + Marianna Żelazo (ur 1767) - małż. lip 5 1791
Jakub Partyka (ur. 1754) + Franciszka Bartaszek (ur.1764) - małż. wrz 1 1788
Wojciech Kądzielawski + Marianna Kutra - małż. lip 8 1778
Stanisław Kamysz + Zuzanna Łambek - małż.
Byłoby fantastycznie gdyby udało się znaleźć jakichkolwiek przodków dla wyżej wymienionych.
Tak czy inaczej bardzo dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam,
Bartosz W.
Co prawda najwcześniejsza data jaką dysponuję to rok 1740, niemniej jednak podaję te 10 "najstarszych" osób, które mam w drzewie:
Mateusz Wojciechowski (ur. 1740, zm. sie 20 1816) + Anna Kapa (Kapionka) (ur. 1756) - małż. lip 19 1779
Jan Liro (ur. 1765) + Marianna Żelazo (ur 1767) - małż. lip 5 1791
Jakub Partyka (ur. 1754) + Franciszka Bartaszek (ur.1764) - małż. wrz 1 1788
Wojciech Kądzielawski + Marianna Kutra - małż. lip 8 1778
Stanisław Kamysz + Zuzanna Łambek - małż.
Byłoby fantastycznie gdyby udało się znaleźć jakichkolwiek przodków dla wyżej wymienionych.
Tak czy inaczej bardzo dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam,
Bartosz W.
-
Witaj,
na razie mam dla Ciebie dane o jednej z wymienionych par:
• Stanisław Kamysz, wójt wsi, ur. ok. 1741, zm. 15.10.1797 w Woli Rogowskiej,
• Zuzanna Bajka (w innych aktach rzeczywiście Łambek), ur. ok. 1744, prawdopodobnie w Rogowie, zm. 06.12.1814 w Woli Rogowskiej,
• ślub: 24.11.1771 w Rogowie.
Dotarcie do ich przodków jest raczej niemożliwe, ponieważ brakuje metryk. Przed 1782 r. Wola Rogowska należała do parafii w Rogowie, która ma księgi urodzeń zaczynające się dopiero od 1772 r. Możliwe, że istnieją gdzieś bardziej kompletne kopie ksiąg parafialnych, ale nic mi o tym nie wiadomo. Z małżeństwami jest lepiej (są od 1693), ale na samych aktach małżeństw nie zbuduje się drzewa (z reguły nie ma w nich żadnej informacji o rodzicach małżonków). Księgi z Rogowa są dostępne on-line pod adresem: metryki.genbaza.pl, po zalogowaniu AD Kielce -> Rogów -> 1693-1773_sl (śluby), akt dotyzący Stanisława i Zuzanny nr k_000204.jpg.
Inne akty źródłowe (z Wietrzychowic), jeśli potrzebujesz, mogę ewentualnie przesłać via e-mail.
Ps.
Stanisław i Zuzanna to moi 5xpradziadkowie
na razie mam dla Ciebie dane o jednej z wymienionych par:
• Stanisław Kamysz, wójt wsi, ur. ok. 1741, zm. 15.10.1797 w Woli Rogowskiej,
• Zuzanna Bajka (w innych aktach rzeczywiście Łambek), ur. ok. 1744, prawdopodobnie w Rogowie, zm. 06.12.1814 w Woli Rogowskiej,
• ślub: 24.11.1771 w Rogowie.
Dotarcie do ich przodków jest raczej niemożliwe, ponieważ brakuje metryk. Przed 1782 r. Wola Rogowska należała do parafii w Rogowie, która ma księgi urodzeń zaczynające się dopiero od 1772 r. Możliwe, że istnieją gdzieś bardziej kompletne kopie ksiąg parafialnych, ale nic mi o tym nie wiadomo. Z małżeństwami jest lepiej (są od 1693), ale na samych aktach małżeństw nie zbuduje się drzewa (z reguły nie ma w nich żadnej informacji o rodzicach małżonków). Księgi z Rogowa są dostępne on-line pod adresem: metryki.genbaza.pl, po zalogowaniu AD Kielce -> Rogów -> 1693-1773_sl (śluby), akt dotyzący Stanisława i Zuzanny nr k_000204.jpg.
Inne akty źródłowe (z Wietrzychowic), jeśli potrzebujesz, mogę ewentualnie przesłać via e-mail.
Ps.
Stanisław i Zuzanna to moi 5xpradziadkowie

Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Dzień dobry,
Dzięki wielkie za informacje na temat naszych wspólnych pra-dziadków (także i dla mnie są moimi 5xpra
).
Jeśli chodzi o pozostałe wymienione osoby, cały czas mam nadzieję, że uda się znaleźć im jakichś rodziców (a może nawet i dziadków), tak więc cierpliwie czekam na jakiekolwiek informacje
.
Co do ewentualnych skanów podeślę PW.
Pozdrawiam serdecznie,
Bartosz W.
Dzięki wielkie za informacje na temat naszych wspólnych pra-dziadków (także i dla mnie są moimi 5xpra

Jeśli chodzi o pozostałe wymienione osoby, cały czas mam nadzieję, że uda się znaleźć im jakichś rodziców (a może nawet i dziadków), tak więc cierpliwie czekam na jakiekolwiek informacje

Co do ewentualnych skanów podeślę PW.
Pozdrawiam serdecznie,
Bartosz W.
Witam - proszę forumowiczów o pomoc w ustaleniu przodków pochodzących z par.Wietrzychowice:
1.Antoniego Kabata ur.1778 r i zony Franciszki z d.Cygan/Cegielska ur.1778
2.Wojciecha Nowaka (1780-1849) i żony Małgorzaty z d.Malo (1792-1849)
3.Wojciecha Tułacza (1746-1802) i jego zony Marianny z d.Czarny
a także o ustalenie ew.pokrewieństwa pomiędzy:
Jakubem Tułaczem ur.1766 - zona Katarzyna z d.Sztaba ur.1769
a Jakubem Tułaczem ur.1824 - I żona Marianna z d.Bratko ur.1825 i II żona Marianna z d.Kryca ur.1826
pozdrawiam serdecznie
Zdzisław K.
1.Antoniego Kabata ur.1778 r i zony Franciszki z d.Cygan/Cegielska ur.1778
2.Wojciecha Nowaka (1780-1849) i żony Małgorzaty z d.Malo (1792-1849)
3.Wojciecha Tułacza (1746-1802) i jego zony Marianny z d.Czarny
a także o ustalenie ew.pokrewieństwa pomiędzy:
Jakubem Tułaczem ur.1766 - zona Katarzyna z d.Sztaba ur.1769
a Jakubem Tułaczem ur.1824 - I żona Marianna z d.Bratko ur.1825 i II żona Marianna z d.Kryca ur.1826
pozdrawiam serdecznie
Zdzisław K.
-
Zdzisławie,
żeby precyzyjnie odpowiedzieć na Twoje pytanie, proszę o kilka szczegółów - skąd np. są znane daty urodzeń i zgonów wymienionych osób? Czy są pewne, czy tylko przybliżone? Czy wiadomo, w jakich wsiach mieszkały poszczególne osoby i kiedy brały ślub?
Dzięki takim informacjom nie będę szukał po omacku.
żeby precyzyjnie odpowiedzieć na Twoje pytanie, proszę o kilka szczegółów - skąd np. są znane daty urodzeń i zgonów wymienionych osób? Czy są pewne, czy tylko przybliżone? Czy wiadomo, w jakich wsiach mieszkały poszczególne osoby i kiedy brały ślub?
Dzięki takim informacjom nie będę szukał po omacku.
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Witam Krzysztofie - z tego co udało mi się ustalić to osoby podane zamieszkiwały :Kabatowie:w Sikorzycach,Wietrzychowicach, i Miechowiczkach, Tułacze i Nowaki - Miechowice Wielkie i Wietrzychowice.
Daty pochodzą z bazy rodów małopolski Pana Tomasza M.
Udało mi się dodatkowo ustalić nas.dane:
Wojciech Nowak zm.31.01.1839 - ślub 10.02.1813
Jakub Tułacz ur.26.07.1824 - ślub 13.02.1860
Jakub Tułacz ur.1766 - ślub 19.02.1787
Wojciech Tułacz zm.28.01.1802
odnośnie Antoniego Kabata - brak dalszych danych
pozdrawiam
Zdzisław K.
Daty pochodzą z bazy rodów małopolski Pana Tomasza M.
Udało mi się dodatkowo ustalić nas.dane:
Wojciech Nowak zm.31.01.1839 - ślub 10.02.1813
Jakub Tułacz ur.26.07.1824 - ślub 13.02.1860
Jakub Tułacz ur.1766 - ślub 19.02.1787
Wojciech Tułacz zm.28.01.1802
odnośnie Antoniego Kabata - brak dalszych danych
pozdrawiam
Zdzisław K.
-
Witam ponownie.
Zdzisławie, podaję to, co udało mi się do tej pory znaleźć na temat Twoich krewnych. Być może część informacji jest Ci już znana, nie wiem jakie dane już posiadasz, w każdym razie dowiedziałem się, że:
1. ślub Wojciecha Tułacza i Marianny Czarny odbył się w Wietrzychowicach 24 września 1775 roku. Na akcie jest adnotacja "Wikle Mnichowskie", co oznacza, że małżonkowie tam właśnie mieszkali lub jedno z nich stamtąd pochodziło.
Ich dzieci znalazłem, ale już w księdze chrztów z Miechowic Wielkich (prowadzonej od 1784 r.) pod numerem domu 47:
- 27.05.1785, Antoni
- 10.11.1786, Marcin
- 16.03.1788 bliźnięta: Józef i Franciszka
- 12.02.1792, Walenty
2. Ponadto znalazłem dzieci Jakuba Tułacza i Katarzyny Sztaby, Miechowice Wielkie, nr domu 53:
- 22.09.1788, Michał
- 28.12.1790, Agnieszka
- 23.05.1793, Petronela
- 01.06.1795, Małgorzata (z tym ze jako matkę podano tu, prawdopodobnie błędnie, Reginę Marzec)
- 14.07.1797, Wincenty
- 16.07.1798, Aleksy (z tym ze już pod nr. domu 59)
3. Z rodziny Kabatów znalazłem:
• dzieci Antoniego Kabata i Franciszki Cygan, Wietrzychowice, nr domu 37:
- 12.05.1802, Stanisław
- 29.04.1804, Jakub
• ślub Wawrzyńca Kabata i Agnieszki Wojdy z Sikorzyc - w Wietrzychowicach, 26.11.1775 r.
Na podstawie tych danych nie jestem w stanie podać imion przodków, o które pytałeś - metryki ślubu z tamtego okresu nie przewidywały imion rodziców. Może uda mi się znaleźć metryki urodzeń.
Jedną taka metrykę znalazłem, ale jest obarczona możliwością błędu - nie mam pewności, czy odnaleziony Wojciech Nowak był akurat tym, którego szukałem (bo poza imieniem i nazwiskiem, bardzo zresztą popularnymi, brak innych charakterystycznych wskazówek). Ten Wojciech Nowak, o którym piszę, urodził się w Dymlinie (obecny Demblin) 12.04.1778, jako syn Jakuba i Reginy Nowaków.
Pozdrawiam
Zdzisławie, podaję to, co udało mi się do tej pory znaleźć na temat Twoich krewnych. Być może część informacji jest Ci już znana, nie wiem jakie dane już posiadasz, w każdym razie dowiedziałem się, że:
1. ślub Wojciecha Tułacza i Marianny Czarny odbył się w Wietrzychowicach 24 września 1775 roku. Na akcie jest adnotacja "Wikle Mnichowskie", co oznacza, że małżonkowie tam właśnie mieszkali lub jedno z nich stamtąd pochodziło.
Ich dzieci znalazłem, ale już w księdze chrztów z Miechowic Wielkich (prowadzonej od 1784 r.) pod numerem domu 47:
- 27.05.1785, Antoni
- 10.11.1786, Marcin
- 16.03.1788 bliźnięta: Józef i Franciszka
- 12.02.1792, Walenty
2. Ponadto znalazłem dzieci Jakuba Tułacza i Katarzyny Sztaby, Miechowice Wielkie, nr domu 53:
- 22.09.1788, Michał
- 28.12.1790, Agnieszka
- 23.05.1793, Petronela
- 01.06.1795, Małgorzata (z tym ze jako matkę podano tu, prawdopodobnie błędnie, Reginę Marzec)
- 14.07.1797, Wincenty
- 16.07.1798, Aleksy (z tym ze już pod nr. domu 59)
3. Z rodziny Kabatów znalazłem:
• dzieci Antoniego Kabata i Franciszki Cygan, Wietrzychowice, nr domu 37:
- 12.05.1802, Stanisław
- 29.04.1804, Jakub
• ślub Wawrzyńca Kabata i Agnieszki Wojdy z Sikorzyc - w Wietrzychowicach, 26.11.1775 r.
Na podstawie tych danych nie jestem w stanie podać imion przodków, o które pytałeś - metryki ślubu z tamtego okresu nie przewidywały imion rodziców. Może uda mi się znaleźć metryki urodzeń.
Jedną taka metrykę znalazłem, ale jest obarczona możliwością błędu - nie mam pewności, czy odnaleziony Wojciech Nowak był akurat tym, którego szukałem (bo poza imieniem i nazwiskiem, bardzo zresztą popularnymi, brak innych charakterystycznych wskazówek). Ten Wojciech Nowak, o którym piszę, urodził się w Dymlinie (obecny Demblin) 12.04.1778, jako syn Jakuba i Reginy Nowaków.
Pozdrawiam
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Witam Krzysztofie!
serdecznie dziękuję za przekazane informacje - część faktycznie jest mi znana ale są i nowe cenne informacje odnośnie dzieci
polecam się dalej jeżeli coś napotkasz w swoich zbiorach.
serdecznie pozdrawiam
Zdzisław K.
serdecznie dziękuję za przekazane informacje - część faktycznie jest mi znana ale są i nowe cenne informacje odnośnie dzieci
polecam się dalej jeżeli coś napotkasz w swoich zbiorach.
serdecznie pozdrawiam
Zdzisław K.
Moja rodzina pochodziła z Woli Rogowskiej. Nosili nazwisko Mika. Najstarszym znanym mi przodkiem jest Jan Mika urodzony w Jadownikach. Jego żoną była Kunegunda Jurek. Ich córką była Julianna Mika urodzona w Żabcu k.Pacanowa w 1886r. Ta Julianna z nieznanych powodów znalazła się w Lipsku, gdzie w 1909r urodziła nieślubnego syna Stefana. W 1912r poślubiła w miejscowości Badenbach (Niemcy) Rafała Kruka ur. 08.04.1885 w Sikorzycach, syn Kacpra Kruka (05.01.1840) i Katarzyny Mękinia (22.09.1843). Z Rafałem miała 8 dzieci. Część urodzona w Lipsku. Po powrocie urodziły się:
Marianna Kruk 04.08.1919 Sikorzyce
Zofia Kruk 08.02.1922 Jadowniki Mokre, poslubiłą Jana Kamysza ur.20.12.1916 w Woli Rogowskiej, syn Małgorzaty Mandziara i ?
Władysław Kruk ur. 08.04.1925
Józef Kruk ur i zm. w 1925r w Woli Rogowskiej
Proszę o jakiś dalszy trop zaczepienia, może w zindeksowanych materiałach coś na ich temat jest. Jak ustalić powód znalezienia się w Lipsku? Wywózka,emigracja?
Pozdrawiam
Marianna Kruk 04.08.1919 Sikorzyce
Zofia Kruk 08.02.1922 Jadowniki Mokre, poslubiłą Jana Kamysza ur.20.12.1916 w Woli Rogowskiej, syn Małgorzaty Mandziara i ?
Władysław Kruk ur. 08.04.1925
Józef Kruk ur i zm. w 1925r w Woli Rogowskiej
Proszę o jakiś dalszy trop zaczepienia, może w zindeksowanych materiałach coś na ich temat jest. Jak ustalić powód znalezienia się w Lipsku? Wywózka,emigracja?
Pozdrawiam