autor: dziadek_m60 » pn mar 10, 2014 3:54 pm
Witam.
Na tyle mogę pomóc. Wyodrębniłem fragment, z którym mam kłopot, są tam wstawione słowa po łacinie.
Według mnie chodzi o udzielenie zgody kościoła na ślub dwóch osób z pokrewieństwem drugiego stopnia.
Być może matka pana młodego była siostrą ojca panny młodej.
537.
Działo się w Warszawie w parafii Wszystkich Świętych w 22 dzień września / 5 października 1913 roku o 4 godzinie po południu. Wiadomym czynimy, że w obecności świadków Klemensa Trojanowskiego i Józefa Taborowskiego, ślusarzy, pełnoletnich, mieszkających w warszawie zawarto dzisiejszego dnia małżeński związek między Maksymilianem Jaworskim, kawalerem, ślusarzem, lat 28 liczącym, urodzonym w Gubernialnym Mieście Piotrkowie, synem żyjących Grzegorza i Walerii z Kurzewskich małżonków Jaworskich, mieszkającym w warszawie na ulicy Chmielnej pod numerem 1549 F w tutejszej Parafii i Soterą Reginą Łętowską, wdową po Józefie zmarłym w tutejszej (parafii – sic!) w ubiegłym roku w listopadzie miesiącu – akuszerką, lat 35 liczącą, urodzoną w Władysławowie Konskiego(Konińskiego?) Powiatu, córką żyjących Bolesława i Emilii z Taborskich małżonków Kurzewskich, mieszkającą w Warszawie pod numerem 1549 F w tutejszej Parafii. Ślub ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszej Parafii w dniach 8/21/15/28/22 września / 5 października bieżącego roku. Nowozaślubieni oświadczyli, że przedmałżeńska umowa między nimi zawarta nie była.
Od drugiego z drugim stopniem pokrewieństwa /tu po łacinie: a secundo cu…. secundo gradu consequinitatis/ nastapiło …………….. /dispensatio/
udzielone przez Warszawskiego Duchownego Konsystorza 30 sierpnia / 12 września bieżącego roku za nr 4926. Religijny obrzęd ślubu odprawiony przez kanonika Juliana Białego tutejszego Wikarego. Akt ten nowozaślubionym i świadkom przeczytany, przez nich i Nas podpisany
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.