UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Archiwum i Biblioteka Czartoryskich w Krakowie

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Archiwum i Biblioteka Czartoryskich w Krakowie

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pt mar 14, 2014 3:13 pm

Cenna informacja dla osób odwiedzających Bibliotekę Czartoryskich w Krakowie. Od 1 lutego b.r. można samodzielnie fotografować. Karnet na 1 dzień kosztuje 30 zł, na 2 dni 60 zł, na miesiąc 100 pln. Dotychczas można było zamawiać kopie cyfrowe dokumentów, a czas oczekiwania na realizację był bardzo długi, nawet kilka miesięcy.

Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Re: Archiwum i Biblioteka Czartoryskich w Krakowie

Post autor: Carloz » pn maja 30, 2016 8:57 pm

Mam pytanie do osób zorientowanych w temacie poszukiwań w Bibliotece Czartoryskich. W przyszłym miesiącu chciałbym przejrzeć tam akta sądów miejskich sieniawskich (sygnatury 2136 IV, 2137 IV oraz 2137 A). Na stronie Biblioteki znalazłem taki fragment:
Zbiory biblioteczne służą do prowadzenia prac naukowo-badawczych. Prawo do korzystania ze zbiorów Biblioteki nabywa się z chwilą uzyskania karty czytelnika wydawanej na podstawie dowodu tożsamości i drugiego dokumentu ze zdjęciem (w przypadku studentów winien to być indeks lub legitymacja studencka). Koszt wydania karty czytelnika uprawniającej do całorocznego korzystania z Biblioteki wynosi 10 PLN.

Osoby zamierzające korzystać ze zbiorów specjalnych - rękopisów, szczególnie cennych starodruków (inkunabuły, cimelia) są zobowiązane okazać pismo polecające z uczelni lub zatrudniającej instytucji, określające temat zamierzonych badań i uzyskać zgodę kierownika właściwego działu na udostępnienie zbiorów. Obowiązek ten nie dotyczy osób posiadających co najmniej stopień naukowy doktora. Pozostali czytelnicy, nie będący pracownikami uczelni lub instytucji naukowo-badawczych, mogą korzystać ze zbiorów specjalnych tylko w wyjątkowych przypadkach, po uzyskaniu zgody kierownika odpowiedniego działu.
I tu pojawia się kwestia, czy przypadkiem dostęp do tych sygnatur nie będzie dla mnie ograniczony, czy wręcz niemożliwy? Na jakich zasadach odbywa się udzielenie dostępu do danych sygnatur?

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » wt maja 31, 2016 10:50 pm

Witaj,
Byłam w kwietniu i otrzymałam wszystkie rękopisy o jakie poprosiłam. Jeżeli dokumenty nie są szczególnie cenne, powinieneś je dostać na podstawie karty użytkownika.

Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Carloz » śr cze 01, 2016 7:05 am

Bardzo dziękuję za odpowiedź. W takim razie myślę, że nie powinno być problemu. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”