UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Metryki parafii w Wietrzychowicach

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 30 razy

Re: Metryki parafii w Wietrzychowicach

Post autor: KrzychB » ndz mar 16, 2014 11:42 pm

Ciekawa historia z tymi Niemcami, Bartku. Moja rodzina też pochodzi z Woli Rogowskiej oraz z Jagodnik, które są teraz częścią Woli. Od mojej babci dowiedziałem się, że pod koniec XIX w. jej ojciec wraz ze starszą siostrą wyemigrowali do Niemiec. Tam pradziadek skończył szkołę i pracował w fabryce. Nie miałem pojęcia dokąd dokładnie wyemigrowali ani jak się tego dowiedzieć. Pomógł mi w tym Tomasz Mika (forumowicz aktywny również w tym wątku), który znalazł przypadkiem i podesłał mi akt ślubu siostry mojego pradziadka z 1909 r. Dzięki temu dokumentowi dowiedziałem się, że moja rodzina mieszkała w miejscowości Brockwitz niedaleko Miśni, zaś ślub został zawarty w Bodenbach (obecnie miejscowość ta leży w Czechach i nosi nazwę Děčín).
Czyżby zatem nasi krewni z Wietrzychowic emigrowali w tym samym kierunku? Zgaduję, że Bodenbach i wymieniony przez Ciebie Badenbach to te same miejscowości. Moi krewni wyjechali z przyczyn ekonomicznych, na zarobek. W tamtym okresie (XIX/XX w.) Niemcy były częstym kierunkiem emigracji zarobkowej z Galicji. Przypuszczam, że w przypadku Twoich krewnych przyczyna wyjazdu była podobna. W każdym razie, z pewnością nie padli ofiarą żadnej przymusowej zsyłki.
Polecam też, o ile jeszcze nie miałeś okazji, zapoznać się ze stroną Tomasza Miki o historii Wietrzychowic oraz skontaktować z jej autorem, który prowadzi bardzo obszerną bazę nazwisk mieszkańców całej parafii. Powodzenia!
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;

kaja_s
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: kaja_s » pt mar 21, 2014 8:32 pm

Witaj Krzysztofie,

Od dłuższego czasu kombinuję jak tu dotrzeć do parafii w Wietrzychowicach i dopiero dzisiaj natrafiłam na to forum i Twoje posty z propozycją pomocy. Można powiedzieć "spadłeś mi z nieba", bo wyjazd osobisty to "już nie to zdrowie i szron na głowie, choć w sercu nadal maj" i nadzieja,że coś się znajdzie.
Ale do rzeczy; zbieram informacje o rodzie/rodzinie Dąmbskich (czasem pisane Dąbskich). Wiem, że w pewnym okresie, tj. druga połowa XVIII wieku Miechowiczki i Sikorzyce należały do Stanisława Dąmbskiego. Ten zmarł dość młodo w 1766; był żonaty z Anną Russocką; mieli sporo dzieci, z których może przynajmniej część urodziła się w Miechowiczkach/Sikorzycach, czyli zapisy powinny być w księgach parafii. Najbardziej zależy mi na metryce urodzenia Fortunata Dąmbskiego i Juliana Dąmbskiego, oraz akcie zgonu Stanisława z roku 1766, (był synem Kazimierza i Petroneli Strus (ś).

Jeśli będziesz miał wolna chwilę, proszę o sprawdzenie śladu Dąmbskich.

Z wiosennymi pozdrowieniami
Kaja

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB

Post autor: KrzychB » pn mar 24, 2014 9:11 am

Witaj Kaju,

mam dwa pytania. Po pierwsze, w jakich latach można się spodziewać metryk chrzcielnych dzieci Stanisława? Chciałbym też wiedzieć, czy zgon w 1766 jest pewny, czy tylko przybliżony - póki co w tym roku nie znalazłem Dąbskich (jedynie Regina Dębińska - zawsze możliwe jakieś przeinaczenie w nazwisku, z tym że ta pochodziła z Jadownik).

Pozdrawiam!
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

kaja_s

Post autor: kaja_s » pn mar 24, 2014 12:24 pm

Dzień dobry Krzychu,

Dziękuję za odzew.

Postaram się sprecyzować, chociaż mam b. mało danych.
Stanisław Dąmbski (Dąbski, Dębski) i Anna Russocka (wg. http://genealogia.grocholski.pl/gd/osoba.php?id=054799) początek małżeństwa to 27.04.1749 r; dzieci zapewne od. r. 1750/51. Było ich dużo (wg. http://www.sejm-wielki.pl/b/4.285.1228).
Zakładam, ale nie wiem czy słusznie, że przynajmniej niektóre urodziły się w Sikorzycach lub Miechowiczkach, które stanowiły wówczas majątek Stanisława.
Mogę tylko założyć przedział czasu 1750/51 - 1766; ostatnia data to rok śmierci Stanisława i ona jest raczej pewna (podana w kilku źródłach) . Nie wiem gdzie zmarł Stanisław D.; może w swoich włościach w parafii Wietrzychowice (?)- byłoby cenne ewentualnie sprawdzić/ potwierdzić.

Tak jak wspominałam najbardziej poszukuję aktów urodzenia synów Stanisława i Anny - Fortunata i młodszego Juliana i aktu zgonu Stanisława.

Znasz pewnie dobrze historię parafii - czy w ogóle spotkałeś się z tą rodziną w jakichkolwiek zapisach metrykalnych; jako dziedzice mogli być np. r. chrzestnymi czy też świadkami na ślubach ?

Jeśli natrafisz na cokolwiek - proszę o wiadomość.

Z serdecznymi pozdrowieniami
Kaja

-- Post scalono 24 mar 2014, 20:22 --

Krzychu,

W jednym ze źródeł podano 1767 r. - jako rok śmierci Stanisława; ewentualnie można sprawdzić, jeśli to nie będzie problemem.

Źródła jak się okazuje też nie są pewne, albo powstają pomyłki w trakcie przepisywania informacji.

Kaja

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB

Post autor: KrzychB » śr mar 26, 2014 11:36 am

Kaju, nie znalazłem metryki zgonu Stanisława w latach 1766-67, ale jeszcze poszerzę zakres poszukiwań. Natomiast przejrzenie chrztów z lat 1750-66 trochę potrwa. Mam nadzieję, że znajdę dla Ciebie jakieś ciekawe rzeczy.

Pozdrawiam!

-- Post scalono 26 mar 2014, 15:39 --

W uzupełnieniu do poprzedniego postu: mam już coś ciekawego :)
Na szczęście nie zajmuję się indeksowaniem sam - forumowiczka p. Elżbieta, pracująca również nad indeksacją XVIII-wiecznych metryk z Wietrzychowic, podesłała mi znalezisko:
4 stycznia 1765 r. Miechowiczki Curia, ochrzczony zostaje Makary Daniel Julian, syn Stanisława Dąmbskiego i Anny.

To znak, że warto szukać dalej.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

kaja_s

Post autor: kaja_s » śr mar 26, 2014 4:35 pm

Dzień dobry,

Co za wspaniała wiadomość !!!!
Bardzo, bardzo dziękuję. To dla mnie niezwykle ważne. Może mogłabym w czymś pomóc ?

Mam pytanie, czy jest szansa na ewentualną fot. samej metryki - bo każda najdrobniejsza informacja w niej zawarta może mieć znaczenie. Chodzi mi o to, aby mieć możliwie dokładny odpis dokumentu (lub fot) . Czy indeksujący korzystają z ksiąg czy może z fotokopii, skanu?

Tak się ogromnie cieszę. Julian został potem księdzem; po śmierci ojca (ok. 1766/7) był pod opieką starszego (?) brata Fortunata (ten też pewnie miał i inne imiona, ale ich nie znam).

Jeszcze raz ogromne dzięki za wiadomość i czekam cierpliwie .....

Miłego popołudnia

Pozdrowienia również dla p. Elżbiety

Kaja

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB

Post autor: KrzychB » czw mar 27, 2014 11:03 pm

kaja_s pisze:Stanisław Dąmbski (Dąbski, Dębski) i Anna Russocka (...) początek małżeństwa to 27.04.1749 r; dzieci zapewne od. r. 1750/51. Było ich dużo (...).
Zakładam, ale nie wiem czy słusznie, że przynajmniej niektóre urodziły się w Sikorzycach lub Miechowiczkach, które stanowiły wówczas majątek Stanisława.
Okazuje się, że prawdopodobnie wszystkie dzieci urodziły się w Miechowiczkach. Oto spis odnalezionych (z zastrzeżeniem, że podana data oznacza chrzest, nie narodziny):
- 31.08.1750, Kunegunda Rozalia
- 09.08.1751, Marianna Zuzanna
- 01.03.1753, Fortunat Aleksander Ignacy
- 30.03.1754, Sykstus Wincenty (...) Eustachiusz
- 21.03.1755, Joachim Józef Benedykt
- ??.03.1756, Gertruda Józefa
- 01.05.1757, Zofia Domicella
- 30.04.1758, Wojciech Jerzy Marek
- 20.10.1759, (Zenon) Tomasz Adam
- 23.09.1761, Maurycy Hieronim Michał Wacław
- 07.09.1762, Salomea Elżbieta
- 04.01.1765, Makary Daniel Julian.

Rodzicami dzieci byli: stolnik trembowelski Stanisław Dąmbski i Anna Russocka.
Na koniec informacja o Stanisławie: zmarł 29 grudnia 1765 w wieku 45 lat, pochowany w Krakowie.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

zdzkab
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: zdzkab » czw maja 08, 2014 9:53 am

Witam Krzysztofie !
w nawiązaniu do ostatniej Twojej informacji - proszę o ile masz takie możliwości - o ustalenie rodziców i innych danych dot.
Wawrzyńca Kabat - ur.1750 r. Wietrzychowice
pozdrawiam Z.Kabat

aleator
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: aleator » czw maja 08, 2014 3:59 pm

Witam!

Pozwolę sobie dołączyć kilka informacji do wątku dotyczącego Dąmbskich (Dąbskich).
Być może posiada Pani już te wiadomości, ale postanowiłem podać je tutaj.
Wśród zindeksowanych urodzeń parafii Zaborów znalazłem takie informacje:

córka Dąmbska urodzona 03.09.1886 r. Zaborów dom numer 1 (czyli dwór) - rodzice Władysław Dąmbski, Helena Larysz Niedzielska
Antoni Cyryl Dąmbski *Kraków †3/2/917 urodzony 09.06.1890 r. Zaborów dom numer 1 - rodzice Władysław Godziemba Dąmbski, Helena Larysz Niedzielska

Niestety nie mam, przynajmniej w tej chwili, zdjęć wpisów.

Zaborów znajduje się w linii prostej około 6 kilometrów od Sikorzyc.
Od dziecka zainteresowany byłem stojącym tam pałacem, a właściwie dzisiaj ruinami pałacu. Często go widywałem podczas wakacyjnych podróży do moich dziadków.
Oto link do strony internetowej, na której znajdzie Pani zdjęcia i krótki opis:

http://eksploratorzy.com.pl/viewtopic.php?f=74&t=14746

A na tej stronie opis, który podaję niżej:

http://fotopolska.eu/350441,foto.html

Dwór w Zaborowie powstał w I połowie XIX wieku. Pierwszym właścicielem był Narcyz Jaworski, który po roku odsprzedał go Franciszkowi i Teresie z Grzybowskich Radeckim. Teresa Radecka, nie mając własnych dzieci zapisała majątek swemu krewnemu Kajetanowi Niedzielskiemu, którego wnuczka Helena wychodzi za mąż w roku 1877 za Władysława Dąbskiego. Do roku 1945 dwór w Zaborowie był własnością tejże rodziny, choć często był wystawiany w dzierżawę.
Budynek dworu jest murowany, klasycystyczny, parterowy z piętrową częścią frontową, na planie zbliżonym do kwadratu, trzytraktowy. Na osi fasady, w ryzalicie portyk wgłębny o trzech arkadach wspartych na dwóch drewnianych kolumnach. Spod niego wejście do hallu z klatką schodową. W zachodniej części dworu salon z wyjściem na taras. Drugi salon odpowiednio w części wschodniej. Okna wąskie, wysokie, zgrupowane w triady. Elewacje zdobione, dach spłaszczony. Po roku 1945 mieścił się w nim Ośrodek Zdrowia, a obecnie obiekt jest nie zagospodarowany.
Przed dworem od strony wschodniej, przy drodze stoją trzy okazałe dęby, będące pomnikami przyrody.

Jurek
Szukane nazwiska Bajor, Dryś, Mazur (Zaborów, Wola Przemykowska woj. małopolskie), Jeziorek (Chronów, Uszew woj. małopolskie), Przeklasa (Gromnik woj. małopolskie)
...
http://jeziorek.url.ph
[url]htpp://chronow.url.ph[/url]

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB

Post autor: KrzychB » pn maja 19, 2014 11:35 pm

zdzkab pisze:Witam Krzysztofie !
w nawiązaniu do ostatniej Twojej informacji - proszę o ile masz takie możliwości - o ustalenie rodziców i innych danych dot.
Wawrzyńca Kabat - ur.1750 r. Wietrzychowice
pozdrawiam Z.Kabat
Zdzisławie,
nie myśl, że Twoje pytanie poszło w zapomnienie. Badania trwają :)
W chwili obecnej mam następujący rezultat: w Miechowicach 10 sierpnia 1749 ochrzczony został Wawrzyniec, syn Wawrzyńca i jego żony Małgorzaty. Problem jest z nazwiskiem - może to być zarówno Kabat, Kubat jak i Kubas. Ale nawet jeśli autor wpisu błędnie podał nazwisko, to wiele wskazuje na Twojego przodka. Imię i data urodzenia pasuje do podanych przez Ciebie. Natomiast nie mogę w tej chwili zweryfikować tej rodziny, ponieważ nie mam w bazie aktu ślubu żadnego Wawrzyńca z Małgorzatą. Natomiast małżeństwa Kabatów występują w tym okresie jeszcze dwa - Stanisław i Regina oraz Andrzej i Marianna (ślub 1738), jednak nie znalazłem od nich syna Wawrzyńca. Jeśli znajdę coś na potwierdzenie lub zaprzeczenie mojej hipotezy, to niezwłocznie dam znać.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

zdzkab
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: zdzkab » wt maja 20, 2014 10:29 am

Bardzo dziękuję za info - czekam cierpliwie
Zdzisław