UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Kolokacja nazwisk - dla desperatów

Propozycje ciekawych linków o tematyce genealogicznej i około genealogicznej

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Kolokacja nazwisk - dla desperatów

Post autor: Ynicz » czw mar 13, 2014 10:15 pm

azielik pisze: Takie dane można uzyskać tylko w wyspecjalizowanych jednostkach administracyjnych i bynajmniej nie są one darmowe. Się nie podoba? nie korzystać... proponuje wam więc nadal, blogi, fajsy, i inne takie śmieci o wątpliwej jakości merytorycznej, lub portale gdzie wszystko jest podane na tacy a nie wymagające żadnego myślenia i logiki. Wicy proszę wrzucić wątek do kosza.
Dzięki za informację, bo dotychczas myślałem, że ktoś zwiedził wszystkie miejscowości w Polsce i bez problemu uzyskał dane ich mieszkańców ;)

Co do proponowania, to ja proponuję podpisywać posty, bo takie bez podpisu są nieregulaminowe. Oczywiście w porównaniu do "... blogów, fajsów(?) i innych takich śmieci o wątpliwej jakości merytorycznej ..."
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

AUTOR TEMATU
azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » pt mar 14, 2014 10:10 am

Szanowny Panie moderatorze widzę że nie dorósł Pan do moderowania forum i współpracy z ustatkowanymi emocjonalnie ludźmi. Osobiste wycieczki może Pan sobie zostawić na przerwy w szkole.
Nie wspomnę już że nie kto inny jak ja zwracałem Panu uwagę nie tak dawno jak się Pan pojawił na tym forum aby się Pan podpisywał. Jak to się nazywa ładnie? "woda sodowa"? "parcie na szkło"? eee tam pokolenie testów wyboru i tak nie zrozumie o co mi chodzi.

Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » pt mar 14, 2014 10:35 am

Nie mogę poprawić postu z wczoraj, nie udaje mi się go edytować, powinno być "180 lat temu", nie 120, bo 120 lat temu to prawie data urodzenia dziadka, a prapradziadek to jeszcze 2 pokolenia do tyłu. Akurat to istotne, że ten wykaz pozwala wyłapać osoby dzisiaj mieszkające blisko miejsca gdzie 180 lat temu prapradziadek urodzony.
Skąd ktoś wziął te nazwy miejscowości, to naprawdę ciekawa sprawa, miejmy nadzieję, że jak ktoś wie o co chodzi to się tutaj odezwie, na ile te dane są wiarygodne i z którego roku pochodzą. Trochę to bałamutne ale i dające do myślenia, na przykład moje nazwisko Wierzycki jest notowane w miejscu gdzie mieszkałam tuż po urodzeniu (ojciec tam tylko pracował, to rodzinne strony mamy), oraz blisko (po sąsiedzku) do miejsc gdzie mieszkałam w dzieciństwie na Dolnym Śląsku. Raczej to pokazuje różne możliwe migracje powojenne, "za pracą". W przypadku jednego z nazwisk jest liczba 11 podczas gdy obecnie mieszka tam 1 osoba, a 11 nigdy nie mieszkało, jak to rozumieć?

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Małecki
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 98 razy

Post autor: Małecki » pt mar 14, 2014 3:44 pm

Dwie obserwacje:
1) Błędy w rozpoznawaniu form żeńskich. Nowacki i Nowacka to dla tego serwisu jedno nazwisko, ale Misiorny i Misiorna już nie.
2) Niektóre wsie albo zostały całkowicie pominięte w zestawieniu, albo potraktowano je łącznie z innymi, większymi miejscowościami.
Bartek

Awatar użytkownika

beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Post autor: beata bistram » pt mar 14, 2014 4:38 pm

azielik pisze:....widzę że nie dorósł Pan do moderowania forum i współpracy z ustatkowanymi emocjonalnie ludźmi. Osobiste wycieczki może Pan sobie zostawić na przerwy w szkole.
Nie wspomnę już że nie kto inny jak ja zwracałem Panu uwagę nie tak dawno jak się Pan pojawił na tym forum aby się Pan podpisywał. Jak to się nazywa ładnie? "woda sodowa"? "parcie na szkło"? eee tam pokolenie testów wyboru i tak nie zrozumie o co mi chodzi.

Andrzej Zieliński
Andrzej :wow: no przestań już , piątek dzisiaj , nie mam wrażenia, ze ktoś Ciebie "osobiście atakuje", ze g... wstawiłeś , każdy z nas ma prawo ocenić (i napisać ) co myśli...., a jak Tobie komentarze nie odpowiadają... to Ty zaraz tak z grubej rury :co: z wielka obraza (chyba trochę przesadzasz)

pozdrawiam Beata
P.S może uczeń przerósł mistrza ;-) ciesz się, że nauka nie poszła w las

Alan_Jakman
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman » pt mar 14, 2014 7:14 pm

beata bistram pisze:
azielik pisze:....widzę że nie dorósł Pan do moderowania forum i współpracy z ustatkowanymi emocjonalnie ludźmi. Osobiste wycieczki może Pan sobie zostawić na przerwy w szkole.

Andrzej Zieliński
Andrzej :wow: no przestań już , piątek dzisiaj , nie mam wrażenia, ze ktoś Ciebie "osobiście atakuje", ze g... wstawiłeś , każdy z nas ma prawo ocenić (i napisać ) co myśli...., a jak Tobie komentarze nie odpowiadają... to Ty zaraz tak z grubej rury :co: z wielka obraza (chyba trochę przesadzasz)

pozdrawiam Beata
P.S może uczeń przerósł mistrza ;-) ciesz się, że nauka nie poszła w las
PAN Andrzej ma w ogóle jakieś problemy z genealogami, którzy się jeszcze uczą. Nie wiem. Hobby, choroba...? Kto co lubi.
Może PAN Andrzej sobie stworzy forum, gdzie będą pisać tylko i wyłącznie "ustatkowani emocjonalnie ludzi" tacy jak ON. Dodatkowo tylko ci, którzy skończyli wszelkie szkoły, najlepiej z tytułem Doctora Honoris Causa. Cóż. Idę, kajam się. Przepraszam, że napisałem. W poniedziałek szkoła. Osobiste wycieczki po korytarzu na przerwie i mi dobrze zrobią.
Alan Jakman

Zapraszam na mojego bloga:
Czar Naszych Przodków

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » pt mar 14, 2014 7:27 pm

azielik pisze:Wicy proszę wrzucić wątek do kosza.
A właśnie, że nie wyrzucę. Kążdy tutaj jest równy każdemu i ma prawo wypowiadać swoje zdanie na każdy temat - byle związany z genealogią. Inną rzeczą jest komentowanie cudzego punktu widzenia i personalizowanie swojej agresji.
azielik pisze:Szanowny Panie moderatorze widzę że nie dorósł Pan do moderowania forum i współpracy z ustatkowanymi emocjonalnie ludźmi. Osobiste wycieczki może Pan sobie zostawić na przerwy w szkole.
Proszę zatem wyluzować i wrócić ewentualnie do tematu a panom proponuję podanie sobie rąk poprzez PW, gdyż obecnośc tutaj ma łączyć a nie dzielić. :peace:
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: klw » pt mar 14, 2014 8:45 pm

Też jestem ciekawy, jak ta baza powstała? Nazwisko Wasyluk (ponad 700 w Polsce) nie występuje. Podobnie Wasiluk (ponad 3000 w Polsce).

Chyba że źle się do tego zabrałem :)
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

pplos
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: pplos » sob mar 15, 2014 1:03 am

Krzysztofie,
jest i Wasyluk, jak rowniez Wasiluk :)
Mozesz szukac dwojako: albo na gorze po lewej "Nazwiska zaczynajace sie na: A B C ...W" albo na gorze po prawej "Szukaj" "Nazwisko" (wpisz) "Znajdz"
Pozdrawiam.
Piotr
===================

Nazwiska w kregu zainteresowan: PŁOSKONKA - wszędzie, DUDEK - Tenczynek k/Krzeszowic, OSTROWSKI - Chmielnik Rzesz.

fjg
Podziękowano: 6 razy

Post autor: fjg » ndz mar 16, 2014 11:31 pm

A moze lepiej spytac (autora?)?

dane usuniete

Pozdrawiam
FJG

-- Post scalono 17 mar 2014, 01:44 --
Źródła danych nie mogę ujawnić, jednak mogę ujawnić pewne
informacje o dokładności tych danych.
Dane dokładne nie są i być nie mogą, ponieważ dokładne dane w naszym
kraju posiada chyba tylko administracja. Ilości osób w poszczególnych
miastach są przybliżone. Staraliśmy się, aby przybliżenie było możliwie
dokładne. Pewne jest, że jak nazwisko pojawia się w jakiejś
miejscowości, to ktoś o tym nazwisku w tej miejscowości mieszka.
Niektóre miejscowości mogą nie być ujęte. Dane na których bazowaliśmy
były w pełni aktualne jakieś 10 lat temu.

Mozna chyba zgadywac, ze jest to mix starego peselu z danymi z ksiazek telefonicznych...

Pozdrawiam
FJG

Awatar użytkownika

klw

Post autor: klw » pn mar 17, 2014 7:49 am

Rzeczywiście znalazłem swoje nazwisko. Ale wcześniej też tak samo sprawdzałem - nie było. Później w moim rodzinnym mieście wskazywało 4 osoby, a teraz 5. Tymczasem 5 osób było tam przed 1950 rokiem, a dzisiaj jest zameldowanych 20. Z kolei "w gnieździe" wychodzi 9 osób, gdy od dwóch lat jest 0.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » pn mar 17, 2014 8:09 am

klw pisze: Z kolei "w gnieździe" wychodzi 9 osób, gdy od dwóch lat jest 0.
Toż to genialne narzędzie, wskazuje "gniazdo" kiedy już nikt tam nie mieszka.
Z książkami telefonicznymi może być coś na rzeczy, bo ... mnie nie ma. Miałam przygodę, genealogiczną jak najbardziej, ileś lat temu, że chciała się ze mną skontaktować kuzynka z Kanady i .. informacja telefoniczna podawała jej, że nie ma takiego abonenta. Czyli z książkami telefonicznymi to dobry trop jest. Kiedyś była w sieci internetowa książka telefoniczna, potem jej zakazano, pewnie te dane stamtąd. Mimo wszystko narzędzie jest bardzo fajne i autorom pochwały się należą, mogliby tylko napisać, że dane są "około".

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

klw

Post autor: klw » pn mar 17, 2014 12:44 pm

"Gniazda" to mają do siebie, że z nich się wylatuje. :)
W Mokranach Starych (nad Krzną) nazwisko Wasyluk jest już w 1810. Wcześniejsze ksiągi metrykalne (unickie) okolicznych cerkwi nie są nigdzie wykazywane - pewnie "wybieżały" w 1915. Podobnie jak kilka innych nazwisko trwało przez dwieście lat. Ale ten okres się zakończył :(
Telefony tam pojawiły się po 1970. Więcej niż 3 dla mojego nazwiska na pewno nie było.

Dla odmiany, w mojej rodzinnej Nowej Soli, liczyłbym szybciej na zameldowanych i urodzonych tamże. Tak się składało, że w 40tys. mieście, przez kilkadziesiąt lat nie było położnictwa, wobec czego w latach ~1954-1978 tylko nieliczni mogli szczycić się urodzeniem w tym mieście.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Małgorzata_Kulwieć
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Małgorzata_Kulwieć » pn mar 17, 2014 5:58 pm

Przykro mi, ale baza nazwiska-polskie podaje totalne bzdury jeśli chodzi o moje nazwisko. Np. Podaje, że w Zawidzu Kościelnym mieszka (ło ?) 5 osób - tymczasem mieszkała tam przez 9 lat (1997-2006) TYLKO JEDNA osoba - mój brat, który nota bene już 7 lat nie żyje. A Zawidz Kościelny to mała miejscowość a nie metropolia. W Grudziądzu mieszkały TRZY osoby - mój brat (patrz jak wyżej) oraz jego żona i córka. Obie od co najmniej 13 lat noszą inne nazwiska!
Pozostałych miejscowości nie sprawdzałam, ale juz na pierwszy rzut oka widzę, że też podają absolutnie nieprawdziwe dane.
Jedna tylko mnie rzecz interesuje. Po co ktoś robi nieprawdziwą bazę danych?

Pozdrawiam
Małgorzata
Pozdrawiam

Małgorzata_Kulwieć

Małecki
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 98 razy

Post autor: Małecki » pn mar 17, 2014 8:05 pm

Małgorzata_Kulwieć pisze:Przykro mi, ale baza nazwiska-polskie podaje totalne bzdury jeśli chodzi o moje nazwisko. Np. Podaje, że w Zawidzu Kościelnym mieszka (ło ?) 5 osób - tymczasem mieszkała tam przez 9 lat (1997-2006) TYLKO JEDNA osoba - mój brat, który nota bene już 7 lat nie żyje.
Rzeczywiście, w kilku znanych mi przypadkach liczba 1 lub 2 osób jest zaokrąglona do 5.
Małgorzata_Kulwieć pisze:Jedna tylko mnie rzecz interesuje. Po co ktoś robi nieprawdziwą bazę danych?
Odpowiedź znajduje się w prawym dolnym rogu strony.
Bartek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawe linki”