UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Poszukiwanie informacji o prapradziadku

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gaeto
Podziękował/a: 9 razy

Poszukiwanie informacji o prapradziadku

Post autor: Gaeto » wt mar 18, 2014 4:08 pm

Witam,
od jakiegoś czasu zajmuję się poszukiwaniem przodków. Do tej pory udało mi się stworzyć, jak dla mnie, całkiem pokaźne drzewo, którego główną część sporządził nieżyjący już dziadek.

Dotarłem do prapradziadka - Pawła. Jego imię znalazłem na zaświadczeniu o tragicznej śmierci mojego pradziadka - Konstantego Iżyckiego, pracownika kolejowego, który zginął w 1933 roku w trakcie pracy (rozważam sprawdzenie w archiwum PKP SA). Niestety imię okazało się być jedyną informacją, jaką posiadam o prapradziadku. Kuzyn mojego dziadka prowadził korespondencję z Kancelarią Sejmu, zainicjowaną przez jednego z jej pracowników, który poszukiwał informacji o pokrewieństwie z Aleksandrem Iżyckim - senatorem. Korespondencja, czy raczej jej najbardziej interesująca część, okazuje się być niekompletna, gdyż z dwu- lub kilkustronnej wypowiedzi zachowała się tylko jedna strona. Kuzyn dziadka wspominał, że znał mojego prapradziadka - Pawła oraz szóstkę jego dzieci (w tym własnego ojca). Wskazał także miejsce, gdzie można znaleźć informacje o rodzinie - w parafii Baranów k. Żyrardowa, jednak nie wiem na ile obszerny może to być materiał i czy nie wskaże to jedynie danych już mi znanych.

Do tej pory nie udało mi się znaleźć żadnych akt - przejrzałem Genetekę na geneaolodzy.pl, lubgens.eu oraz familysearch.org.

W związku z tym zwracam się z zapytaniem: gdzie najlepiej byłoby poszukiwać informacji o prapradziadku (akt urodzenia, zgonu, małżeństwa)? Mój pradziadek urodził się w 1902 roku. Podejrzewam, że prapradziadek zmarł więc pomiędzy 1901 a 1930 rokiem. Moja linia Iżyckich (XIX i XX wiek) pochodzi z Mazowsza (Żyrardów i okolice, Grodzisk Mazowiecki), o pozostałej części nie mam wielu informacji. Pojawia się wzmianka we wcześniej wspomnianej korespondencji - kuzyn mojego dziadka pisze, że około 400 lat temu część rodziny przemieściła się z Wołynia na tereny obecnego woj. lubelskiego, a reszta na Mazowsze. Nie mam możliwości zweryfikowania tej informacji czy jej źródła od osób z rodziny.

Byłbym bardzo wdzięczny za podarowanie kilku wskazówek, nawet tych bardziej ogólnych. Za wszelką okazaną pomoc z góry dziękuję :).
Pozdrawiam, Kajetan

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Poszukiwanie informacji o prapradziadku

Post autor: Ynicz » wt mar 18, 2014 4:25 pm

W 1902r. w Żyrardowie ochrzczonych zostało dwóch Iżyckich, ale żaden z nich nie był synem Pawła, ani nie miał na imię Konstanty. Skąd masz rok urodzenia pradziadka?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gaeto

Post autor: Gaeto » wt mar 18, 2014 4:41 pm

Jednym źródłem jest życiorys napisany przez mojego dziadka (tutaj na pewno pojawia się 1902), drugim natomiast zaświadczenie o śmierci pradziadka. Niestety tego drugiego nie mam w tej chwili pod ręką, sprawdzę niebawem, żeby nie polegać jedynie na pamięci, ostatnio dużo tych dat...
Pozdrawiam, Kajetan

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt mar 18, 2014 4:48 pm

Czasami (chociaż nie ma na reguły) zapisy odlegają od rzeczywistości.
Może nie urodził się w Żyrardowie, a np. w powiecie, czy gminie?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Wielebnowski
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Wielebnowski » wt mar 18, 2014 5:15 pm

Witaj
Znasz miejsce,datę zgonu.Naisz lub zadzwoń do USC i poproś o zupełny akt zgonu.
Powinny byc wszystkie dane.
Powodzenia
Jasiu Wielebnowski

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt mar 18, 2014 5:27 pm

To był 1933r., więc nie byłbym taki pewien, co do tych "wszystkich danych". Mój prapradziadek zmarł w 1933r. i w akcie podano jedynie wiek i po kim był wdowcem. Z kolei teściowa syna tegoż prapradziadka (a moja praprababcia, ale z drugiej linii) zmarła trzy lata później i oprócz wieku i danych męża nie było nic.
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gaeto

Post autor: Gaeto » wt mar 18, 2014 6:16 pm

Informacje na Świadectwie Śmierci:
Konstanty Iżycki, lat 31, zmarł w Jaktorowie (parafia Świętej Rodziny w Jaktorowie) 7 VII 1933 roku.
Ojciec: Paweł Iżycki
Matka: Emilia z Kierzkowskich

Teraz właśnie pojawia się pytanie jak dotrzeć mimo wszystko do dokumentów prapradziadka Pawła. Niestety nie znam 100-procentowej daty śmierci ani nawet miejsca zamieszkania/narodzin/śmierci. Imię jest jedyną daną.
Pozdrawiam, Kajetan

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt mar 18, 2014 6:28 pm

Czyli nie ma informacji o miejscu narodzin w świadectwie śmierci?
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gaeto

Post autor: Gaeto » wt mar 18, 2014 8:33 pm

Niestety w żadnych dostępnych mi dokumentach nie ma tej informacji. Nie wiem też, czy przypadkiem informacja o miejscu urodzenia nie mogłaby znajdować się na właściwym akcie zgonu - jak się okazuje posiadam jedynie kopię świadectwa śmierci spisanego w 1951 roku z ksiąg metrykalnych z aktu spisanego w 1933 roku.

Trudno też iść śladem tej parafii - wszelkie księgi obejmują lata od 1932 roku.
Pozdrawiam, Kajetan

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » wt mar 18, 2014 8:46 pm

A ten Paweł urodzony w 1882 r. w parafii Mszczonów Ci nie pasuje:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 75-178.jpg
Nie patrzyłam dokładnie, ale sprawdź wszystkich o tym nazwisku (też przez "rz") w genetece).

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gaeto

Post autor: Gaeto » wt mar 18, 2014 9:50 pm

Nie sądzę, aby to była ta osoba. Jedna z sióstr mojego pradziadka urodziła się w 1882 roku (takie przynajmniej mam informacje), jednak i jej nie mogę znaleźć...

Łącznie mam imiona ośmiorga rodzeństwa:
Julia Iżycka - ur. 1890
Stanisław Iżycki - ur. 1900
Józef Iżycki - ur. 1885
Władysław Iżycki
Konstanty - ur. 1902 - mój pradziadek
Kazimierz Iżycki - ur. 1907
Maria Iżycka - ur. 1882

Możliwe miejsca urodzenia to Jaktorów, Żyrardów, Baranów k. Żyrardowa, Stare Budy k. Żyrardowa.
Pozdrawiam, Kajetan

Małgorzata_Kulwieć
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Małgorzata_Kulwieć » wt mar 18, 2014 10:19 pm

Myślę, że nie należy się sugerować żadnymi datami tylko siąść do Metryk, Familisearch i Genbazy i sprawdzić wszystkie możliwe miejsca urodzenia, roczniki w zakresie plus minus 10 lat i szukać wszystkich Iżyckich, też tych przez "rz".
Małgorzata
Pozdrawiam

Małgorzata_Kulwieć

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gaeto

Post autor: Gaeto » wt mar 18, 2014 11:42 pm

Rozumiem, dziękuję za wszystkie rady. Myślę, że na początku sprawdzę wzmiankę o księgach w Baranowie k. Żyrardowa. Księgi powinny być od 1912 roku, a więc może uda się coś znaleźć.

-- Post scalono 19 mar 2014, 01:12 --

Jednak rok 1902 był prawidłowy dla narodzin pradziadka Konstantego. Udało mi się odnaleźć, strona po stronie, akt urodzenia.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, mam nadzieję, że po przetłumaczeniu będę miał już otwartą drogę do dalszych przodków :).

I faktycznie - Irzycki...
Pozdrawiam, Kajetan

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » śr mar 19, 2014 10:49 am

I w jakiej parafii ten pradziadek? :)
Można prosić o link ?
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gaeto

Post autor: Gaeto » śr mar 19, 2014 11:24 am

W tym wątku są wszystkie informacje + tłumaczenie: viewtopic.php?f=8&t=18454

Wygląda na to, że w sprawie prapradziadka będę musiał skontaktować się z Archiwum Państwowym w W-wie, Oddział w Grodzisku. Niestety nie mogę znaleźć cyfrowych wersji ksiąg z lat ok. 1840-1880 dla parafii Kaski.
Pozdrawiam, Kajetan

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”