Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1799
Miejscowość: Bebelno
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Antoni
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Strajowski
Link do zdjęcia: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... &zoom=1.75
Bardzo proszę o odczytanie i przetłumaczenie zawodu męża chrzestnej Katarzyny Strazowej . W zasadzie sam akt jest czytelny poza jednym słowem. Wymienieni w akcie (ostatni akt po prawej stronie ksiegi) chrzestni to: „Paulus Wolikowski econom cum Catharina Strazowa uxor …" I tego słowa nie rozumiem. Zapewne był to ktoś blisko związany z dworem, może jakiś oficjalista , rządca, etc. Jak wynika z innych aktów, Paweł Wolikowski był ekonomem na dworze w Bebelnie.
Pozdrawiam, Marek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Bebelno-Strajowski-Antoni-1799
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 61
- Podziękował/a: 28 razy
-
Re: Bebelno-Strajowski-Antoni-1799
Bartek, jesteś wielki!
Teraz i ja widzę "centurio", co według słownika łacińsko-polskiego ma kilka znaczeń, m.in. właśnie setnik, ale i administrator dóbr feudalnych. Ta druga możliwość w tym przypadku bardziej by mi pasowała.
Dobra Bebelno na przełomie XVIII / XIX wieku znalazły się w rękach Magdaleny z Sołtyków Straszowej, I-voto Bystrzonowskiej, która w tym czasie procesowała się o nie ze swoim synem Ignacym Bystrzonowskim. Pierwszym ówczesnym zarządcą dóbr był nieznany mi z imienia Strasz, kuzyn jej męża generała Wojciecha Strasza. Zarządca ten w 1798 już nie żył. Wymieniony w akcie z 1799 mąż Katarzyny Straszowej mógł być kolejnym zarządcą...
Chociaż ta pierwsza wersja z rotmistrzem (kapitanem?) też jest moźliwa, gdyż w dokumentach procesowych Ignacy Bystrzonowski używa terminu "zajazd" na określenie sposobu zajęcia dóbr przez matkę!
Ciekaw jestem czy ktoś już spotkał się w metrykach z takim łacińskim określeniem "centurio"?
Marek
Teraz i ja widzę "centurio", co według słownika łacińsko-polskiego ma kilka znaczeń, m.in. właśnie setnik, ale i administrator dóbr feudalnych. Ta druga możliwość w tym przypadku bardziej by mi pasowała.
Dobra Bebelno na przełomie XVIII / XIX wieku znalazły się w rękach Magdaleny z Sołtyków Straszowej, I-voto Bystrzonowskiej, która w tym czasie procesowała się o nie ze swoim synem Ignacym Bystrzonowskim. Pierwszym ówczesnym zarządcą dóbr był nieznany mi z imienia Strasz, kuzyn jej męża generała Wojciecha Strasza. Zarządca ten w 1798 już nie żył. Wymieniony w akcie z 1799 mąż Katarzyny Straszowej mógł być kolejnym zarządcą...
Chociaż ta pierwsza wersja z rotmistrzem (kapitanem?) też jest moźliwa, gdyż w dokumentach procesowych Ignacy Bystrzonowski używa terminu "zajazd" na określenie sposobu zajęcia dóbr przez matkę!
Ciekaw jestem czy ktoś już spotkał się w metrykach z takim łacińskim określeniem "centurio"?
Marek
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
Widywałem wyłącznie z doprecyzowaniem rodzaju wojsk. Były to jednak metryki narracyjne. Galicyjskie metryki tabelaryczne to insza specyfika i zwięzłość przede wszystkim.
Bartek
-
Rozumiem. Może jeszcze pamietasz czy była tam też piechota?
Marek
Marek
-
Tak, teraz wszystko zaczyna mi się układać.... Jeszcze raz dziękuję za wskazanie tego wojskowego tropu...
Marek
Marek