UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Lwów 1920

Moderator: Moderatorzy

[reks1]4612262346[/reks1][reks1]9120795921[/reks1]

AUTOR TEMATU
michlu
Podziękował/a: 12 razy

Lwów 1920

Post autor: michlu » wt mar 25, 2014 4:36 pm

Witam,
być może ktoś umiał by mi coś powiedzieć na temat tego zdjęcia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e7 ... 8a1c1.html

Próbuje ustalić gdzie mój pradziadek służył. Jaki to oddział?

W podpisie zdjęcia widnieje data 03.02.1920 Lwów

Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Re: Lwów 1920

Post autor: Łucja » wt mar 25, 2014 9:28 pm

michlu pisze:Witam,
być może ktoś umiał by mi coś powiedzieć na temat tego zdjęcia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e7 ... 8a1c1.html

Próbuje ustalić gdzie mój pradziadek służył. Jaki to oddział?

W podpisie zdjęcia widnieje data 03.02.1920 Lwów

Pozdrawiam
Michał

W tym czasie - "w pierwszych miesiącach roku 1920 wcielono nowe roczniki rekruta, mające podnieść znacznie stany liczebne" (Wikipedia). Dopiero w następnym miesiącach sformowano jednostki, czyli to zdjęcie to pewnie po rekrutacji. Możesz szukać po nazwisku i imieniu pradziadka, sporo jest różnych wspomnień w internecie, a nuż. No i pewnie tam go zrekrutowano gdzie mieszkał, czyli tam szukać do jakich jednostek rekrutowano. A jakiego stopnia się dosłużył, może będzie w CAW? Wrócił z tej wojny?

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

AUTOR TEMATU
michlu
Podziękował/a: 12 razy

Post autor: michlu » śr mar 26, 2014 4:21 pm

Tak pradziadek wrócił z wojny, walczył również w czasie II Wojny Światowej gdzie mi wiadomo dokładnie nawet w jakich oddziałach. Natomiast to co się działo z nim we Lwowie jest mi nie wiadome, pozostało tylko to zdjęcie i medal "Krzyż Walecznych" którym został wtedy odznaczony.
Podobno służył w oddziale łączności, lecz nie wiem czy da rade to potwierdzić z mundurów lub po prostu po tym zdjęciu.

Awatar użytkownika

zmad
Podziękowano: 14 razy

Post autor: zmad » pt sty 02, 2015 1:58 am

Skoro walczyl w I i II WS, to moga byc informacje w CAW. Centralne Archiwum Wojskowe.
Zbyszek Maderski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografia”