Z racji tego, iż dopiero poznaję tajniki forum, i jako homo novus nie wiem czy temat, który założyłem w tym miejscu będzie odpowiedni, Jeżeli nie to z góry przepraszam i proszę Adminów o znalezienie dla niego lepszego miejsca.
Z racji tego, iż w najbliższym czasie wybieram się na małą kwerendę do Archiwum diecezjalnego w Gliwicach oraz AP w Opolu, mogę pomóc w odszukaniu jakiś informacji (niejako w podziękowaniu za pomoc udzieloną mi na niniejszym forum). PRO PUBLICO BONO
PS. W jaki sposób można zdobywać $ na forum ;) ?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Pomogę; Archiwum Diecezji Gliwickiej, Archiwum Państwowe w Opolu
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 17
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
Re: Pomogę; Archiwum Diecezji Gliwickiej, Archiwum Państwowe w Opolu
Forumowe $ jakoś nigdy mnie nie interesowały, nie da się ich wymienić nawet po śmiesznym kursie na jakąś realną walutę, a i w wirtualnym świecie też nie bardzo jest co z nimi zrobić.
Powodzenia w Gliwicach i Opolu, mi nic stamtąd nie potrzeba.
Powodzenia w Gliwicach i Opolu, mi nic stamtąd nie potrzeba.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 17
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
Re: Pomogę; Archiwum Diecezji Gliwickiej, Archiwum Państwowe w Opolu
Jak zawsze ilość Swoich rzeczy, które musiałem załatwić w Archiwum nie pozwolił na szersze zajęcie się sprawami, o które pisaliście w wiadomościach PW. Czego się dowiedziałem: Prószków w najbliższym czasie nie będzie wrzucony do serwisu "Szukaj w Archiwach". Na dniach pojawiła się możliwość korzystania w realu z duplikatów ksiąg metrykalnych z parafii Olesno (oryginały spłonęły w czasie wojny) z lat, które nie zostały ujęte w serwisie Pradziad. W archiwum znajdują się mikrofilmy większości ksiąg metrykalnych parafii opolskich do roku 1870 (nie wszystko widać w Sezamie i pradziadzie, są tam naprawdę niezłe perełki) oraz posiadają mikrofilmy parafii diecezji gliwickiej ( prawie 30 parafii) !!, o czym wie jedynie garstka archiwistów i Sezam, ani pradziad tego nie ujmują. W najbliższym czasie czekają mnie kolejne wizyty, może coś więcej się dowiem. Pozdrawiam i jak coś to PW