UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

radekp
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: radekp » ndz kwie 06, 2014 11:35 am

Przy dodawaniu nowego faktu lub wydarzenia nie mam opcji "Ślub".
Mogę co prawda skopiować taki fakt od innej osoby, ale nie mogę go później wkleić - nie pojawia się taka opcja na liście.
Wersja webtrees 1.5.2

edit: Znalazłem.. Te opcje są przy edycji rodziny, a nie pojedynczej osoby :) Fajny program, ale trochę mało intuicyjny.

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » ndz kwie 06, 2014 10:05 pm

radekp pisze:edit: Znalazłem.. Te opcje są przy edycji rodziny, a nie pojedynczej osoby :) Fajny program, ale trochę mało intuicyjny.
Ślub jak najbardziej odnosi się do rodziny, więc to raczej jest intuicyjne. Pytaniem pozostaje co według Ciebie nie jest intuicyjne i w jaki sposób można to poprawić?
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

radekp
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Post autor: radekp » ndz kwie 06, 2014 10:23 pm

wooc pisze:
radekp pisze:edit: Znalazłem.. Te opcje są przy edycji rodziny, a nie pojedynczej osoby :) Fajny program, ale trochę mało intuicyjny.
Ślub jak najbardziej odnosi się do rodziny, więc to raczej jest intuicyjne. Pytaniem pozostaje co według Ciebie nie jest intuicyjne i w jaki sposób można to poprawić?
Owszem - odnosi się do rodziny, ale ślub zawiera jednak konkretna osoba, więc dla mnie bardziej intuicyjne byłoby dodać taki fakt właśnie dla tej osoby. Nie twierdzę, że trzeba to poprawiać. Ot subiektywne wrażenie. Przejrzałem kilka aplikacji genealogicznych, webowych i nie, i webtrees najbardziej mi podpasował. Może trochę brakuje mi widoku drzewa podobnego do tego jaki jest w MH.

Pozdrowienia

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » ndz kwie 06, 2014 10:33 pm

Ślub zawsze biorą dwie osoby a dwie osoby biorące ślub tworzą rodzinę. Jest to więc wydarzenie wspólne dla dwóch osób i inaczej się nie da. Jedna osoba nie może brać ślubu. Chyba, że nie wiesz z kim brała ślub, ale wtedy - przynajmniej ja stosuję taką metodę - dodajesz osobę n/n o imieniu i nazwisku "? ?" i dla tak stworzonej rodziny dodajesz bliższe dane wydarzenia pt. ślub.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

dpawlak

Post autor: dpawlak » pn kwie 07, 2014 4:54 pm

Owszem inaczej się nie da, w sensie nie da się wziąć się ślubu ze sobą samym. Urodzić też się nie da samemu z siebie, potrzebna matka i ojciec. Czy urodzenia w związku z tym też wprowadzane są wyłącznie w panelu rodzina, czy wystarczy panel osoby?
W sensie technicznym jak najbardziej się da, czyli nie potrzebny jest panel edycji rodziny, o czym świadczy konstrukcja wielu programów/serwisów genealogicznych jak choćby wspomnianego już MH.
Tam po prostu dodaje się osoby poprzez relację. Np. dodaj partnera do danej osoby i program od razu pyta czy ta relacja oparta jest o ślub, jeśli tak to gdzie i kiedy. Można również wprowadzić danej osobie nowe wydarzenie o nazwie ślub i program pyta z kim, gdzie i kiedy. Panel rodzina nie jest niezbędny.

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » pn kwie 07, 2014 9:35 pm

dpawlak pisze:W sensie technicznym jak najbardziej się da, czyli nie potrzebny jest panel edycji rodziny, o czym świadczy konstrukcja wielu programów/serwisów genealogicznych jak choćby wspomnianego już MH.
Tam po prostu dodaje się osoby poprzez relację. Np. dodaj partnera do danej osoby i program od razu pyta czy ta relacja oparta jest o ślub, jeśli tak to gdzie i kiedy. Można również wprowadzić danej osobie nowe wydarzenie o nazwie ślub i program pyta z kim, gdzie i kiedy. Panel rodzina nie jest niezbędny.
Ale w przypadku webtrees jest podobnie. Można dodać "partnera" jak to jest obecnie politycznie poprawne, ale również żonę czy męża do danej osoby, a dodając można jednocześnie dodać datę ślubu itp. Jednak jak już się utworzy taką rodzinę, to ślub można dodać tylko z poziomu rodziny.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

dpawlak

Post autor: dpawlak » pn kwie 07, 2014 9:59 pm

Trudno nazwać takie rozwiązanie intuicyjnym i na to zwrócono uwagę.
Co do poprawności politycznej, to guzik mnie ona obchodzi. Interesuje mnie aby mógł wiernie zapisać relację. Jeśli wśród krewnych na drzewie mam przypadki kiedy żyją bez ślubu, a jednak tworzą związek i mają dzieci, to nie będę ich na siłę nazywał mężem i żoną. Pojęcie partner jest po prostu szersze, niezależnie od polityki. To dlatego takie opcje są w programach, a nie ze względu na poprawność polityczną.
Są osoby, które mają ze sobą dzieci ale ich wspólnie nie wychowują, przelotna przygoda i nigdy się nie wiązali, tacy nie są partnerami, przynajmniej na moim drzewku, łączą ich jedynie wspólne dzieci.

hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Post autor: hexon78 » ndz maja 04, 2014 8:51 pm

Dostępna jest wersja 1.5.3

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: rrafaell » pn maja 05, 2014 5:20 pm

hexon78 pisze:Dostępna jest wersja 1.5.3

Fajnie, że samo się już umie zaktualizować. Można to zrobić nawet przez komórkę. :)
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

Boguslawa_Matusiak
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Post autor: Boguslawa_Matusiak » czw cze 05, 2014 11:10 am

Witam

Mam pytanko dotyczące utworzenia bloku z historiami rodzinnymi(osób) Jak dodawać te historie - czy tylko ręcznie adres za adresem tak jak mam blok Strony Genealogiczne, czy też można w inny sposób. Byłoby fajnie gdyby można było to wyrzucić w formie Ostatnio dodane historie- powiedzmy 5 ostatnich.
Chyba że gdzieś przeoczyłam taką opcję.

Druga sprawa, nie działa mi dodawanie obrazka w artykułach czy html. Nie mogę wpisać adresu obrazka czy wielkości (Kursor nie działa). Obecnie sobie radzę przez wpisywanie ręczne w tekście.

Strona http://nasiprzodkowie.url.ph/
Bogusława Matusiak

http://nasiprzodkowie.url.ph/

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » pn cze 09, 2014 10:03 am

Boguslawa_Matusiak pisze:Mam pytanko dotyczące utworzenia bloku z historiami rodzinnymi(osób) Jak dodawać te historie - czy tylko ręcznie adres za adresem tak jak mam blok Strony Genealogiczne, czy też można w inny sposób. Byłoby fajnie gdyby można było to wyrzucić w formie Ostatnio dodane historie- powiedzmy 5 ostatnich.
Chyba że gdzieś przeoczyłam taką opcję.
Tylko ręcznie, nie ma opcji bloku ostatnio dodanych historii.
Boguslawa_Matusiak pisze: Druga sprawa, nie działa mi dodawanie obrazka w artykułach czy html. Nie mogę wpisać adresu obrazka czy wielkości (Kursor nie działa). Obecnie sobie radzę przez wpisywanie ręczne w tekście.
To jest błąd w programie, postaramy się aby w następnej wersji już działało.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

Awatar użytkownika

Boguslawa_Matusiak
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Post autor: Boguslawa_Matusiak » pn cze 09, 2014 11:02 am

Dziękuję ślicznie za odpowiedź :)

W takim układzie na rozwiązanie drugiego problemu czekam na nową wersję.

Pozdrawiam
Bogusława Matusiak

http://nasiprzodkowie.url.ph/

hexon78
Kontakt:

Post autor: hexon78 » pt lip 18, 2014 8:23 am

Mam problem, zdublowałem osobę i nie wiem jak sobie poradzić z naprawą aby nie narobić jeszcze większego bałaganu.

Problem przedstawiam na zdjęciu https://www.dropbox.com/s/8qgq1jzb0s5yo1z/problem.JPG

Wie ktoś jak to bezboleśnie naprawić ?

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » pt lip 18, 2014 12:11 pm

hexon78 pisze:Mam problem, zdublowałem osobę i nie wiem jak sobie poradzić z naprawą aby nie narobić jeszcze większego bałaganu.
Wchodzisz na stronę rodziny (Rodzina z Piotr Marchewka -> kliknij Zobacz rodzinę)
Następnie z górnego menu Edycja->Zmień członków rodziny->Usuń przy wybranej osobie. Zostanie usunięte tylko powiązanie z tą rodziną, a osoba pozostanie w bazie.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

hexon78
Kontakt:

Post autor: hexon78 » pt lip 18, 2014 7:42 pm

Super wszystko poszło bezbłędnie.

ODPOWIEDZ