UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Problem z 4x pradziadkiem, zmiana nazwiska, błedy w aktach itd. POMOCY

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
dave000
Podziękował/a: 7 razy

Problem z 4x pradziadkiem, zmiana nazwiska, błedy w aktach itd. POMOCY

Post autor: dave000 » śr kwie 16, 2014 8:45 pm

Już kompletnie nie mam pomysłów co robić dalej.
Chodzi o mojego 4x pradziadka - Szymona Podgórskiego/ Podgurskiego albo Radny.
No właśnie. Nie mam pojęcia skąd się wzięło nazwisko Radny - Podgórski.
Jego wszyscy zstępni mają na nazwisko Podgórski.
Poza tym z akt wynikają różne daty urodzenia, a w dodatku nie mam jego aktu urodzenia, bo nie ma go w internecie... :-(
Popatrzcie sami:
http://szukajwarchiwach.pl/35/1960/0/1/ ... -acZcKUaNQ - akt ślubu nr 15
http://szukajwarchiwach.pl/35/1960/0/2. ... hbpOvVSiHw - akt zgonu nr 60
Wszystko rozgrywa się w miejscowościach Wojsławice, Majdan Nowy itp. (lubelszczyzna).

Macie jakieś sensowne pomysły co z tym nowo nabytym nazwiskiem i gdzie mogę szukać dalej w głąb historii?
To jest na razie najbardziej wysunięty przodek. Podpowiem jeszcze, że jestem ze śląska, więc osobista wizyta w archiwum jest niemożliwe.
Ale Wam klina wbiłem... Heheh :) Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam, Dawid :)

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Re: Problem z 4x pradziadkiem, zmiana nazwiska, błedy w aktach itd. POMOCY

Post autor: jart » śr kwie 16, 2014 10:49 pm

Co do nazwisk - masz mały bałagan, ja bym określił które jest starsze, które młodsze - i tym się kierował w dalszych poszukiwaniach (choć dla pewności warto zwracać uwagę na obie formy).
Skąd się wzięła zmiana? Będziesz miał duże szczęście - dowiesz się, średnie szczęście - wyciągniesz jakąś (czymś popartą/na czymś osadzoną) hipotezę która pozostanie niepotwierdzona ale prawdopodobna, nie będziesz miał szczęścia - nic nie zrobisz i nawet nie wpadniesz na pomysł.

Poza tym, w obydwu metrykach masz podane gdzie się urodził. Określ sobie parafie, gminy, powiaty i sprawdź tam +/- 5 lat (jak nic nie znajdziesz to +/- 10 lat). Metryki nie muszą być w necie, kwerendę zlecić możesz zdalnie (pisemnie), ale przedtem poszukaj dobrze, czy na prawdę w sieci nic nie ma.

Nie jest to jakieś ekstra niestandardowe postępowanie (a'propos klina). Jeśli metryk nie będzie w ogóle, to kierując się namiarami geograficznymi, odszukaj (lub od biedy zapytaj) jakich dokumentów się możesz tam spodziewać - i poszukaj ich / w nich.

Ogólnie to tyle.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”