Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1715
Miejscowość: Grzymałków
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Rozalia
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Strasz
Link do zdjęcia: http://https://www.dropbox.com/s/s2b5fq ... sz%20A.jpg
Jest to akt chrztu Rozalii, córki Karola Odrowąża Strasza z Białaczowa. Chrzestny to jej dziadek Franciszek Strasz, miecznik różański. To dla mnie jest czytelne. Natomiast zupełnie nie potrafię odczytać danych matki, nawet jej imienia. Niewiele lepiej z chrzestną (druga część zapisu). Rozumiem tylko, że to panna z Wólki Straszowej:
https://www.dropbox.com/s/s2b5fqn78a3bi ... sz%20A.jpg
I ostatnie pytanie. Czy z aktu można wywnioskować datę narodzin?
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję z góry za wszelkie uwagi
Marek
-- Post scalono 17 kwi 2014, 19:43 --
Jeszcze jedno. Czy dziecko na pewno nazwano Rozalia?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Grzymałków-Strasz-Rozalia-1715
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 61
- Podziękował/a: 28 razy
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: Grzymałków-Strasz-Rozalia-1715
Marek,
Bedzie trudno. Bardzo slaba kopia i trudny charakter pisma.
Wroze z fusow:
imie dziecka: Crescentia Rozalia (jest takie imie Krescencja)
imie matki: Marianna
Serdecznosci,
Bozenna
Bedzie trudno. Bardzo slaba kopia i trudny charakter pisma.
Wroze z fusow:
imie dziecka: Crescentia Rozalia (jest takie imie Krescencja)
imie matki: Marianna
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
Bożennko,
wielkie dzięki! Pewno tak jest. Faktycznie wygląda na Krescencję Rozalię.
Kopia może marna, ale oryginał jeszcze gorszy, wyblakły atrament i bazgroły księdza. W tym akcie to się nawet starał, bo dotyczył dziedziców, ale pozostałe... Tragedia. Ale nie wybrzydzam. Dobrze, że księga się zachowała...
Ja nic nie widzę. Może uda Ci się jeszcze troche pospekulować przy nazwisku panieńskim matki. Bardzo w przybliżeniu.., To tez może być pomocne, bo można poszukać analogii w pobliskich dworach.
Wesołego Alleluja
Marek
wielkie dzięki! Pewno tak jest. Faktycznie wygląda na Krescencję Rozalię.
Kopia może marna, ale oryginał jeszcze gorszy, wyblakły atrament i bazgroły księdza. W tym akcie to się nawet starał, bo dotyczył dziedziców, ale pozostałe... Tragedia. Ale nie wybrzydzam. Dobrze, że księga się zachowała...
Ja nic nie widzę. Może uda Ci się jeszcze troche pospekulować przy nazwisku panieńskim matki. Bardzo w przybliżeniu.., To tez może być pomocne, bo można poszukać analogii w pobliskich dworach.
Wesołego Alleluja
Marek
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Marek,
Nie ma nazwiska panienskiego matki w tym akcie.
Nazwiska panienskie matek byly bardzo rzadko wpisywane w aktach chrztow przed 1808 rokiem.
Mozna je spotkac w aktach rodzin szlacheckich bardzo znanych, albo trafic czasem na wyjatkowo skrupulatnego ksiedza proboszcza.
To raczej wyjatki.
Serdecznosci,
Bozenna
Nie ma nazwiska panienskiego matki w tym akcie.
Nazwiska panienskie matek byly bardzo rzadko wpisywane w aktach chrztow przed 1808 rokiem.
Mozna je spotkac w aktach rodzin szlacheckich bardzo znanych, albo trafic czasem na wyjatkowo skrupulatnego ksiedza proboszcza.
To raczej wyjatki.
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
Dzieki jeszcze raz. Czyli akt miałbym rozszyfrowany...
Aha, udało mi sie odgadnąć nazwisko chrzestnej - Marianna Olszewska. Takie występuje w innych aktach...
Hej, Marek
Aha, udało mi sie odgadnąć nazwisko chrzestnej - Marianna Olszewska. Takie występuje w innych aktach...
Hej, Marek