UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Czarna owca

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
pluton76
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 2 razy

Czarna owca

Post autor: pluton76 » pt maja 02, 2014 3:23 pm

Tworząc swoje drzewo genealogiczne często zadawałem sobie pytanie - kim byli moi przodkowie. Wydaje mi się, że na pewno kilku z nich, było tak zwaną - zakałą rodziny. Czy warto zadawać sobie trud i szukać informacji o takich osobach i wpisywać w swoje drzewo? Co o tym sądzicie ???

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Re: Czarna owca

Post autor: jart » pt maja 02, 2014 3:59 pm

Zależy jak podchodzisz do całości zagadnienia. Jeśli interesuje Cię historia i twarde fakty, to odpowiedź nasuwa się sama. Jeśli nie jesteś pewien, możesz sobie zadać pytanie pomocnicze: byli Twoimi przodkami czy nie?
Jest też druga opcja - jeśli wolisz historię w wersji która Ci najbardziej odpowiada, to czemu nie, herby też sobie można samodzielnie wymyślić i narysować (u innych to już kosztuje, czasem niemałe pieniądze).

Mnie np. interesują fakty. Przecież nie muszę się nimi chwalić wszystkim w około.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

Awatar użytkownika

kierejka
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: kierejka » pt maja 02, 2014 4:01 pm

Hmm...
Co to za pomysł, aby do drzewa wpisywać tylko "miłych" przodków, a zignorować istnienie tych "niemiłych"? :wow:
No daj spokój... :lol:
Fakty to fakty, czy nam "pasują" czy nie... Oczywiście każdy może ustalić swoje kryteria wpisywania osób do drzewa...
Poza tym taka "czarna owca" może mieć ciekawy, barwny, nietuzinkowy życiorysy - bez względu czy akceptujemy poczynania tej osoby czy nie.
"Zakała" czy nie - wpisuj!!!

Pozdrawiam :papa:
Kasia z Kierejewskich
ROZPACZLIWIE POSZUKUJĘ AKTÓW CHRZTU:
JAKUB WESOŁEK 1804, Wielkopolska
WALENTY KIEREJEWSKI 1779/84, Wielkopolska

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
pluton76

Post autor: pluton76 » pt maja 02, 2014 7:43 pm

No macie racje, ale mały niesmak mam. Bardziej jestem po stronie tych drugich co byli szykanowani.

Awatar użytkownika

Tami
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Tami » pt maja 02, 2014 11:47 pm

Przodków się nie wybiera.

Pozdrawiam Krysia

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » sob maja 03, 2014 12:44 pm

Piotr,

sądząc po nazwiskach w profilu jesteś z terenu Górnego Śląska.
Warto poczytać o zakręconej i pogmatwanej historii tego miejsca i ludzi, a wtedy łatwiej jest przestać ich oceniać :)

Pozdrawiam
W.

PS. Czy nazwisko Hadulla u Ciebie pojawia się w Leipzig lub Königshütte ? Ja szukam danych małżeństwa Paul i Rosalie...
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
pluton76

Post autor: pluton76 » sob maja 03, 2014 3:00 pm

whanak pisze:Piotr,

sądząc po nazwiskach w profilu jesteś z terenu Górnego Śląska.
Warto poczytać o zakręconej i pogmatwanej historii tego miejsca i ludzi, a wtedy łatwiej jest przestać ich oceniać :)

Pozdrawiam
W.

PS. Czy nazwisko Hadulla u Ciebie pojawia się w Leipzig lub Königshütte ? Ja szukam danych małżeństwa Paul i Rosalie...

Tylko Mikulczyce. Przynajmniej na razie tyle wiem.

Awatar użytkownika

zmad
Podziękowano: 14 razy

Post autor: zmad » ndz maja 04, 2014 10:14 am

;) Musisz tez zdac sobie sprawe, ze nie jestes odpowiedzialny za postepowanie swoich przodkow. Ich postepowanie nie ma zadnego odniesienia do czasow terazniejszych, o ile nie ma znamion pozostalosci genetycznych. ;)
Zbyszek Maderski

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz maja 04, 2014 12:24 pm

Pomyśl też, czy gdyby osoba Ci bliska nagle została taką czarną owcą, to też byś się jej "wyrzekł"?

Ja sprawdzam życie moich przodków w każdy możliwy sposób i nie mam zamiaru nie wpisywać któregoś, bo coś przeskrobał.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

jasminum
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: jasminum » ndz maja 04, 2014 2:54 pm

Taka "czarna owca" dodaje "smaczku" historii rodzinnej ;)
Pozdrawiam,
Joanna

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
pluton76

Post autor: pluton76 » ndz maja 04, 2014 4:11 pm

Ynicz pisze:Pomyśl też, czy gdyby osoba Ci bliska nagle została taką czarną owcą, to też byś się jej "wyrzekł"?

Ja sprawdzam życie moich przodków w każdy możliwy sposób i nie mam zamiaru nie wpisywać któregoś, bo coś przeskrobał.

Raczej myślałem o takich osobach w kontekście aspektu emocjonalnego. Wiadomo że to się wydarzyło się kiedyś w żaden sposób nie można zmienić, nawet gdy ma wpływ na kształtowanie się następnych pokoleń.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”