UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Czarna owca
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 53
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 2 razy
Czarna owca
Tworząc swoje drzewo genealogiczne często zadawałem sobie pytanie - kim byli moi przodkowie. Wydaje mi się, że na pewno kilku z nich, było tak zwaną - zakałą rodziny. Czy warto zadawać sobie trud i szukać informacji o takich osobach i wpisywać w swoje drzewo? Co o tym sądzicie ???
Re: Czarna owca
Zależy jak podchodzisz do całości zagadnienia. Jeśli interesuje Cię historia i twarde fakty, to odpowiedź nasuwa się sama. Jeśli nie jesteś pewien, możesz sobie zadać pytanie pomocnicze: byli Twoimi przodkami czy nie?
Jest też druga opcja - jeśli wolisz historię w wersji która Ci najbardziej odpowiada, to czemu nie, herby też sobie można samodzielnie wymyślić i narysować (u innych to już kosztuje, czasem niemałe pieniądze).
Mnie np. interesują fakty. Przecież nie muszę się nimi chwalić wszystkim w około.
Jest też druga opcja - jeśli wolisz historię w wersji która Ci najbardziej odpowiada, to czemu nie, herby też sobie można samodzielnie wymyślić i narysować (u innych to już kosztuje, czasem niemałe pieniądze).
Mnie np. interesują fakty. Przecież nie muszę się nimi chwalić wszystkim w około.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Hmm...
Co to za pomysł, aby do drzewa wpisywać tylko "miłych" przodków, a zignorować istnienie tych "niemiłych"?
No daj spokój...
Fakty to fakty, czy nam "pasują" czy nie... Oczywiście każdy może ustalić swoje kryteria wpisywania osób do drzewa...
Poza tym taka "czarna owca" może mieć ciekawy, barwny, nietuzinkowy życiorysy - bez względu czy akceptujemy poczynania tej osoby czy nie.
"Zakała" czy nie - wpisuj!!!
Pozdrawiam
Kasia z Kierejewskich
Co to za pomysł, aby do drzewa wpisywać tylko "miłych" przodków, a zignorować istnienie tych "niemiłych"?

No daj spokój...

Fakty to fakty, czy nam "pasują" czy nie... Oczywiście każdy może ustalić swoje kryteria wpisywania osób do drzewa...
Poza tym taka "czarna owca" może mieć ciekawy, barwny, nietuzinkowy życiorysy - bez względu czy akceptujemy poczynania tej osoby czy nie.
"Zakała" czy nie - wpisuj!!!
Pozdrawiam

Kasia z Kierejewskich
ROZPACZLIWIE POSZUKUJĘ AKTÓW CHRZTU:
JAKUB WESOŁEK 1804, Wielkopolska
WALENTY KIEREJEWSKI 1779/84, Wielkopolska
JAKUB WESOŁEK 1804, Wielkopolska
WALENTY KIEREJEWSKI 1779/84, Wielkopolska
-
No macie racje, ale mały niesmak mam. Bardziej jestem po stronie tych drugich co byli szykanowani.
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 41 razy
- Kontakt:
Piotr,
sądząc po nazwiskach w profilu jesteś z terenu Górnego Śląska.
Warto poczytać o zakręconej i pogmatwanej historii tego miejsca i ludzi, a wtedy łatwiej jest przestać ich oceniać
Pozdrawiam
W.
PS. Czy nazwisko Hadulla u Ciebie pojawia się w Leipzig lub Königshütte ? Ja szukam danych małżeństwa Paul i Rosalie...
Warto poczytać o zakręconej i pogmatwanej historii tego miejsca i ludzi, a wtedy łatwiej jest przestać ich oceniać

Pozdrawiam
W.
PS. Czy nazwisko Hadulla u Ciebie pojawia się w Leipzig lub Königshütte ? Ja szukam danych małżeństwa Paul i Rosalie...
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
-
whanak pisze:Piotr,
Pozdrawiam
W.
Tylko Mikulczyce. Przynajmniej na razie tyle wiem.

Zbyszek Maderski
-
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Pomyśl też, czy gdyby osoba Ci bliska nagle została taką czarną owcą, to też byś się jej "wyrzekł"?
Ja sprawdzam życie moich przodków w każdy możliwy sposób i nie mam zamiaru nie wpisywać któregoś, bo coś przeskrobał.
Ja sprawdzam życie moich przodków w każdy możliwy sposób i nie mam zamiaru nie wpisywać któregoś, bo coś przeskrobał.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
Ynicz pisze:Pomyśl też, czy gdyby osoba Ci bliska nagle została taką czarną owcą, to też byś się jej "wyrzekł"?
Raczej myślałem o takich osobach w kontekście aspektu emocjonalnego. Wiadomo że to się wydarzyło się kiedyś w żaden sposób nie można zmienić, nawet gdy ma wpływ na kształtowanie się następnych pokoleń.