UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Negatywy fotograficzne

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
jurek solecki
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 2 razy

Negatywy fotograficzne

Post autor: jurek solecki » wt maja 06, 2014 6:01 pm

Witam.

Ostatnio przy robieniu porządków strychowo- piwnicznych kuzyn znalazł pudło ze starym aparatem i lampą błyskową na magnezję oraz negatywy. Nie wiem jakiego są rozmiary tych negatywów. Oglądając negatywy nie sposób określić co za osoby na nich się znajdują.
Czy na zwykłym skanerze można skanować negatywy i jak przerobić je na normalne zdjęcie żeby można było je odczytać.

Pozdrawiam
Jurek Solecki

anykey
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Re: negatywy forograficzne

Post autor: anykey » wt maja 06, 2014 8:45 pm

jurek solecki pisze:Witam.

Ostatnio przy robieniu porządków strychowo- piwnicznych kuzyn znalazł pudło ze starym aparatem i lampą błyskową na magnezję oraz negatywy. Nie wiem jakiego są rozmiary tych negatywów. Oglądając negatywy nie sposób określić co za osoby na nich się znajdują.
Czy na zwykłym skanerze można skanować negatywy i jak przerobić je na normalne zdjęcie żeby można było je odczytać.

Pozdrawiam
Jurek Solecki
Na zwykłym raczej nie - do skanowania tego typu materiałów potrzebne jest światło przechodzące a nie odbite.
Bardzo prosty skaner do negatywów* czy slajdów może kosztować ok. 150 zł (przynajmniej za tyle go 'nabyłem' miesiąc temu w supermarkecie).
Prawie każde oprogramowanie graficzne ma możliwość przekształcenia dowolnego obrazu na negatyw więc to pewnie będzie najmniejszy problem. :)

* Ważne - tak prosto to tylko przy standardowych, małoobrazkowych negatywach (wielkość kadru 24*36), gorzej dla większych formatów (po prostu potrzebne będą inne ramki, nieco trudniejsze do nabycia i droższe)
Stanisław

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
jurek solecki

Re: Negatywy fotograficzne

Post autor: jurek solecki » wt maja 06, 2014 10:41 pm

Na razie chcę zeskonować negatywy na zwyłym skanerze i przerobić je na odbitki pozytwowe ale chyba mój program IrfanView nie ma takiej opcji.
Po przejrzeniu i wybraniu interesujących mnie skanów albo będę szukał skanera do negatywów albo udam się do zakładu fotograficznego by wykonał odbitki.

Jurek Solecki

Pawel_B
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Pawel_B » wt maja 06, 2014 11:50 pm

jurek solecki pisze:ale chyba mój program IrfanView nie ma takiej opcji.
Jak to nie ma? - menu Image, polecenie Negative

Paweł

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
jurek solecki

Post autor: jurek solecki » śr maja 07, 2014 1:35 am

ale mnie chodzi o przerobienie w drugą stronę, żebym mógł go wydrukować
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e22 ... 8f27d.html

Jurek Solecki

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » śr maja 07, 2014 8:49 am

No, to właśnie tłumaczy Ci Paweł:

Beata

anykey
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Post autor: anykey » śr maja 07, 2014 9:27 am

jurek solecki pisze:Na razie chcę zeskonować negatywy na zwyłym skanerze i przerobić je na odbitki pozytwowe ale chyba mój program IrfanView nie ma takiej opcji.
Po przejrzeniu i wybraniu interesujących mnie skanów albo będę szukał skanera do negatywów albo udam się do zakładu fotograficznego by wykonał odbitki.

Jurek Solecki
Zaintrygowałeś mnie i zrobiłem eksperyment ze skanowaniem na skanerze płaskim. O dziwo, udało się uzyskać odbitki na tyle czytelne że nadają się do przeglądania. :)
Przy okazji - robiłem to IrfanView-em - ma opcję odwracania w negatyw (a przecież własnie negatyw negatywu będzie pozytywem. ;)
Stanisław

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
jurek solecki

Post autor: jurek solecki » śr maja 07, 2014 9:46 am

Dzięki Wam.

Jurek Solecki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady techniczne...”