W akcie urodzenia siostry mojego 3xpradziadka z 1819 roku znalazłam zapis, że jej ojcem był "urodzony Franciszek Kauer, podrewizor solny w mieście Tomaszowie zamieszkały". Co do "urodzonego" - orientuję się, że może oznaczać to szlachcica, ale nie musi. Zastanawia mnie za to, kim był "podrewizor solny". Wiem, że podrewizor to pomocnik rewizora, czyli urzędnika kontrolującego - ale co konkretnie kontrolował podrewizor solny? Kopalnie soli, jej warzelnie, czy może placówki, które nią handlowały? Czy z tą funkcją łączyła się konieczność częstej zmiany miejsca zamieszkania - wynikająca na przykład z kontroli placówek w różnych miastach? Rodzina Franciszka Kauera była bardzo mobilna, co chwila ginie mi po nich ślad - być może to właśnie w wykonywanym zawodzi tkwi przyczyna. Ponadto, w akcie urodzenia mojego 3xpradziadka z roku 1817 jego ojciec zapisany jest jako "traktyernik", czyli, jak rozumiem, właściciel lokalu gastronomicznego. W związku z tym zastanawiam się, jakie kwalifikacje musiał mieć podrewizor solny - czy możliwe było, że zdążył przekwalifikować się z traktiernika na urzędnika w ciągu dwóch lat, czy taki czas jest za krótki i urzędnikiem musiał być już wcześniej, a traktiernię prowadził dla dodatkowego źródła dochodu? Za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi będę bardzo wdzięczna :)
Z góry dziękuję,
Monika
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Podrewizor solny - jaka to funkcja?
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 9
- Podziękował/a: 4 razy