UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Parafia Maków Mazowiecki

Moderator: Moderatorzy

asmolenska
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 4 razy

Re: Parafia Maków Mazowiecki

Post autor: asmolenska » śr maja 28, 2014 8:28 pm

Witam Małgosiu! Jestem zachwycona ,że trafiłam na ten temat. Interesuje mnie nazwisko Chyliński szczególnie z par. Maków Mazowiecki. Jeśli będziesz mogła to proszę też w innych parafiach,których dokumenty są w Twoim posiadaniu. Zdaję sobie sprawę,że będzie dużo materiału. Będę cierpliwie czekała.
Bardzo ważna dla mnie informacja (może w akcie zgonu coś będzie) dotyczy Katarzyny Chylińskiej z domu Łazowskiej żony Ludwika. Interesuje mnie miejsce jej urodzenia.
Pozdrawiam
AnnaSmoleńska

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 171 razy

Post autor: gosiaczek51 » śr maja 28, 2014 10:14 pm

Aniu, cierpliwości, kończę ważną sprawę i poszukam dla Ciebie, co będę mogła.
Napisz w przybliżeniu lata w jakich prababka żyła? będzie mi łatwiej.
Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;

asmolenska

Post autor: asmolenska » śr maja 28, 2014 11:03 pm

gosiaczek51 pisze:Aniu, cierpliwości, kończę ważną sprawę i poszukam dla Ciebie, co będę mogła.
Napisz w przybliżeniu lata w jakich prababka żyła? będzie mi łatwiej.
Gosia
Dziękuję Małgosiu! Katarzyna Chylińska z domu Łazowska zmarła przed 1853r informacja z aktu ślubu jej syna Adam Andrzeja.
Najważniejsze dla mnie informacje to dzieci Ludwika i Katarzyny (wiem o Sylwestrze) oraz ich śluby. Cieszyłabym się bardzo gdybym mogła ustalić ,które z ich dzieci po śmierci rodziców pozostało na gospodarstwie w Chylinie Leśnym.
Ale każdy ślad o tej rodzinie na wagę złota.
Jestem bardzo cierpliwa ,nauczyły mnie lata poszukiwań pokory.

Pozdrawiam Anna

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » czw maja 29, 2014 9:34 pm

Aniu, przeglądam Maków Maz i co znalazłam :
urodzenia:
-1851r. Chylińska Wiktoria akt. 128 - mam tylko dane ze skorowidza
-1851r. Chylińska Marianna akt. 68

-1852r. Chylińska Rozalia akt. 90

Zakliczewo poz.44 1853 roku Smoliński Kacper lat 38 morgownik zgłasza urodzenie dziecka z niego i z jego żony Marianny z Franczaków
lat 36 - dziecku dano imię Ewa;
- Chyliny Leśne poz. 98 rok 1853 Józef Mieczkowski Właściciel części szlacheckiej z Chylin lat 30 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Teofili z Chilińskich lat 36 dano imię Rozalia;
cdn.
pierwsze trzy pozycje mam tylko dane ze skorowidza, poniższe dwa, mam skany, mogę Ci przesłać.

-- Post scalono 29 maja 2014, 21:51 --

rok 1853 rodzi się Syropolski Piotr syn Tomasza Syropolskiego i Antoniny z Chylińskich akt 170 /?chyba/;
Grzanka poz. 35 rok 1855 - Ludwik Chyliński dziedzic części szlacheckiej lat 54 jest obecny przy zgłaszaniu urodzenia dziecka z Antoniego Dąbrowskiego - mam skan i mogę Ci przesłać;
-Chyliny Leśne akt.56 rok 1855 Józef Mieczkowski dziedzic części szlacheckiej w Chylinach Leśnych lat 32 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Teofili z Chylińskich lat 36, dziecku dano imię Michał; mam skan,mogę podesłać;
- Chyliny Nadrzeczne poz.82 rok 1855 Chyliński Wojciech lat 29 zgłasza urodzenie dziecka z niego i z jego małżonki Krzywkowskiej Anieli lat 37 dziecku nadano imię Emilia; mam skan
cdn.
Gosia

-- Post scalono 29 maja 2014, 22:04 --

Chyliny Leśne poz. 83 rok 1855 Chyliński Jakub dziedzic części szlacheckiej lat 36 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Anny ze Smoleńskich lat 33 dziecku dano imię Anna; mam skan
Chyliny Leśne poz. 20 rok 1856 Chyliński Tomasz gospodarz rolny lat 53 z Chylin Leśnych zgłasza urodzenie dziecka z niego i z jego małżonki Tekli ze Szczepkowskich l 40, dziecku nadano imię Józef ; mam skan
- rok 1872 dane ze skorowidza, rodzą się:
Chyliński Julian akt 3
Chyliński Ksawery akt 131;
rok 1873 dane ze skorowidza rodzi się :
Chylińska Marianna akt 3;
rok 1871 dane ze skorowidza - urodzenia:
Chylińska Agnieszka akt 6
Chyliński Jan akt 57;
cdn.

-- Post scalono 29 maja 2014, 22:15 --

Chyliny Leśne poz.38 ślub:
Józef Chyliński kawaler lat 26 syn zmarłego Tomasza i żyjącej Tekli ze Szczepkowskich z Chylińską
Feliksą córką Jakuba i Katarzyny z Prosiewskich lat 18; mam skan
rok 1855 urodzenia
Chylińska Emilia akt 82; ze skorowidza
Chylińska Anna akt 83; ze skorowidza
Aniu na dzisiaj tyle, bo miałam ostatnio bardzo ciężkie dni, jutro popatrzę dalej.
Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Jasło i okolice;

asmolenska

Post autor: asmolenska » pt maja 30, 2014 10:16 am

Witaj Małgosiu! Nastawiłam się na cierpliwe oczekiwanie a tu niespodzianka. Bardzo proszę o skan z Grzanki poz.35 rok 1855 dotyczący Ludwika Chylińskiego.
Jeśli nie będzie dla Ciebie obciążeniem to bardzo ucieszyły by mnie wszystkie skany jakie posiadasz gdzie występują Chylińscy. Niezależnie od dokumentów metrykalnych informacje ze skorowidzów też bardzo cenne. Mam w posiadaniu dokumenty poza metrykalne i to właśnie bazując na nich szukam uzupełnień.
Serdecznie dziękuję za to co już otrzymałam i cierpliwie czekam na jeszcze.
Anna

-- Post scalono 30 maja 2014, 09:22 --

Umknęło mi. Widzę w kręgu Twoich zainteresowań nazwisko Stepnowski. Mam u siebie małżeństwo Sylwester Chyliński i Salomea Stepnowska- dzieci ich rodziły się w Rzechówku par. Gąsewo,byli tam do 1887r,potem w par.Szelków i Bogate.
Czy ta Salomea jest w Twoim drzewku?
Anna

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » pt maja 30, 2014 1:15 pm

Aniu, podaj emaila, gdzie mam wysłać Ci skany.
Każde nazwisko Stepnowski /a/, mnie interesuje, to moja prababka itd. pochodzili z Mamino Wyżki, potem Stepnowska mieszkała w Chojnowie, nie mam do końca sprecyzowanych Stepnowskich, dlatego, jeśli masz jakiej skany, to poproszę.
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;

asmolenska

Post autor: asmolenska » pt maja 30, 2014 1:58 pm

Ale świat jest mały. O Stepnowskiej i jej potomkach napiszę wieczorem. Bardzo mi miło.
Mój adres anna.smolenska@poczta.onet.pl

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » pt maja 30, 2014 5:28 pm

Chyliny Nadrzeczne - urodzenia:
- rok 1835 Kacper Chyliński dziedzic swej części w Chylinach Nadrzecznych zgłasza urodzenie dziecka w obecności Ludwika Chylińskiego lat 32 z niego i jego małżonki Weroniki z Napierkowskich lat 28, dziecku nadano imię Marianna; mam skan
- Chyliny Leśne poz.5 rok 1835 Ludwik Chyliński lat 30 dziedzic swej części w Chylinach Leśnych zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Katarzyny z Łazowskich lat 28 dziecku nadano imię Julia; mam skan
cdn.
Gosia

-- Post scalono 30 maja 2014, 17:43 --

Chyliny Nadrzeczne poz. 102 rok 1837
Chyliński Kacper dziedzic cząstkowy w Chylinach Nadrzecznych lat 38 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Weroniki z Napiórkowskich lat 25, dziecku nadano imię Julian; mam skan
Chyliny Leśne poz.85 Ludwik Chyliński dziedzic swej części w Chylinach Leśnych lat 34 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Katarzyny z Łazowskich lat 32, dziecku nadano imię Franciszka, przy zgłoszeniu dziecka obecny był Tomasz Chyliński lat 36 dziedzic z Chylin Leśnych; mam skan
cdn.

-- Post scalono 30 maja 2014, 18:05 --

Perzanowo poz.92 rok 1838
Chyliński Wojciech dziedzic lat 27 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Marianny z Gierwatowskich lat 22, dziecku nadano imię Marianna; mam skan

Chyliny Leśne poz.41 rok 1840
Ludwik Chyliński dziedzic swej części w Chylinach Leśnych lat 39 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Katarzyny z Łazowskich lat 36 dziecku nadano imiona Jan Aleksander, przy zgłoszeniu był obecny Tomasz Chyliński dziedzic z Chylin Leśnych lat 40; mam skan

Chyliny Nadrzeczne poz.82
Chyliński Kacper dziedzic swej części w Chylinach Nadrzecznych lat 42 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Weroniki z Napiórkowskich lat 35, dziecku nadano imię Józefa Florentyna; mam skan

Dalej ciężko będzie bo nie ma skorowidzów :(
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;

asmolenska

Post autor: asmolenska » pt maja 30, 2014 8:40 pm

Jestem! Poproszę skany poz.5- 1835r
poz.102-1837r
poz.41-1840r
poz.82- 1840r
Nie będzie łatwo,gdyż może być kilku Ludwików lub ten sam z urodzeniem każdego dziecka młodnieje(często się zdarza). Małgosiu bardzo proszę zwróć szczególną uwagę na akt urodzenia Sylwestra (jeśli posiadasz go w swoich zasobach) on zdecyduje czy ojcem jednego z Julianów jest mój Ludwik.
Jestem Ci bardzo wdzięczna, będę czekać na dalsze informacje. Nie chciałabym być powodem Twojego zmęczenia lub niewyspania-pomalutku.

-- Post scalono 30 maja 2014, 20:00 --

Informacje o Stepnowskiej Salomei-jak już wspomniałam żona Sylwestra Chylińskiego(nie dotarłam do aktu ślubu ,informacje potwierdza akt ur. syna Albina i dokumenty rodzinne-skan prześlę). Dzięki Twoim informacją o Stepnowskich może dotrę do aktu ślubu. Dzieci z tego związku Konstanty (będzie kilka dokumentów dotyczących tego małżeństwa)-żona Anna Załęska
Feliks żona Marcela Ponikewska i Marianna Bronisława Bukowska-to linia z której pochodzi mój mąż
Anna-zakonnica
Józef-żona Władysława Biedrzycka-bezdzietni zam.w Strachocinie
Albin ur. w par. Szelków (będzie dokument)
Albin jest dla mnie największą zagadką. Konstanty po śmierci swojej żony też gdzieś znika. Z tego małżeństwa w chwili śmierci Anny pozostało dwoje dzieci malutkie dziewczynki i losy ich dla mnie też są niejasne.
Tyle pewnych informacji. Jeśli będziesz potrzebowała dodatkowych proszę o pytania.
Posiadam fotografie Anny-zakonnicy i Feliksa
Anna

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » pt maja 30, 2014 10:08 pm

Aniu,
Katarzyna żona Ludwika Chylińskiego zmarła 18.10.1850, a Ludwik ożenił się z Gałązka Elżbieta i Ludwik był synem Kazimierza Chylińskiego i Petroneli brak nazwiska. mam skan
Szukam pozostałych skanów.
Gosia

-- Post scalono 30 maja 2014, 22:15 --

Petronela, chyba Wrońska. Szukam ...

-- Post scalono 30 maja 2014, 22:20 --

Miałaś rację, że jest, jak na razie dwóch Ludwików.
Poszukuję:
Jasło i okolice;

asmolenska

Post autor: asmolenska » pt maja 30, 2014 10:31 pm

Proszę o skan. Już z poprzednich dokumentów można było się spodziewać powtórnego małżeństwa Ludwika .

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » pt maja 30, 2014 10:49 pm

Wysłałam wszystko na skrytkę.
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;

asmolenska

Post autor: asmolenska » pt maja 30, 2014 11:11 pm

Dziękuję! Ja niestety nie potrafię wysłać ci dokumentów. Są swa wyjścia. Dokumenty te można znaleźć w Metrykach i wtedy podam Ci miejsce rok i nr aktu. Żeby oszczędzić Ci czasu jak przyjdzie mój syn to mi pomoże. Przy próbie przesyłania dostaje komunikat o blokadzie.
Anna

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » sob maja 31, 2014 2:14 pm

Aniu przesłałam dla Ciebie wiadomość w dziale
"Rejestr zaślubionych z parafii Krasnosielc i Gąsewo":
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;

pozmirowski
Podziękował/a: 7 razy

Post autor: pozmirowski » ndz cze 01, 2014 5:35 am

Dzień dobry Gosiu.
Ośmielam się zapytać czy nie masz aktów małżeństw z parafii Płoniawy 11/1853, 6/1859 oraz aktu urodzenia 73/1831 z parafii Gąsewo Paulina Nożewska,
i aktu urodzenia 32/1840 Maków Maz. Stanisław Dobrosielski.
Pozdrawiam.
Wiesław Późmirowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”