UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Parafia Maków Mazowiecki
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
-
- Podziękował/a: 131 razy
- Podziękowano: 15 razy
Re: Parafia Maków Mazowiecki
Gosiu,
Bardzo Ci dziękuję za pracę, jaką wykonałaś - dziękuję za WSZYSTKIE wiadomości. Kłaniam się nisko życząc Ci miłego dnia.
Mam nadzieję, że to mój Bartłomiej - rodzina właśnie w tych miejscowościach zamieszkiwała, muszę jeszcze dopytać najstarszych w rodzie, ale oni niechętnie mówią, może jak podam dane to będzie im łatwiej. Serdecznie dziękuję. Małgorzata.
Bardzo Ci dziękuję za pracę, jaką wykonałaś - dziękuję za WSZYSTKIE wiadomości. Kłaniam się nisko życząc Ci miłego dnia.
Mam nadzieję, że to mój Bartłomiej - rodzina właśnie w tych miejscowościach zamieszkiwała, muszę jeszcze dopytać najstarszych w rodzie, ale oni niechętnie mówią, może jak podam dane to będzie im łatwiej. Serdecznie dziękuję. Małgorzata.
Pozdrawiam - Małgorzata
-
AUTOR TEMATU - Posty: 717
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 171 razy
Wiesławie, czy Ty masz rodziców Gutowskiej Zuzanny?
Gosia
-- Post scalono 06 cze 2014, 14:43 --
Dla Wiesława:
Szukasz Zuzanny, znalazłam Paulinę, może kiedyś się przyda.
Guty Duże: akt 10 ślub:
1879 rok ślub pomiędzy Franciszkiem Malinowskim lat 28 synem Antoniego i zmarłej Petroneli z Napiórkowskich małżonków Malinowskich urodzonego w Gutach Dużych , a Pauliną Gutowską córką zmarłego Ignacego i Anny z Chrzanowskich małżonków Gutowskich lat 26.
Umęczyłam się, bo pismo jest bardzo nieczytelne, prześlę Ci skan, może więcej się dopatrzysz, ja nie mogę rozczytać miejsca jej urodzenia. Skan wysyłam.
Gosia
-- Post scalono 06 cze 2014, 23:51 --
Dla Małgorzaty !
ślub: Raki i Wólka Drążdzewska
ślub pomiędzy Janem Dzik lat 26 ur. Raki synem Bartłomieja Dzik i Anny z Szewczaków z Marianną Dąbrowską lat 19 ur. w Wólce Drążdzewskiej córką zmarłego Walentego Dąbrowskiego i Rozalii z Sobiechów.
Gosia
Gosia
-- Post scalono 06 cze 2014, 14:43 --
Dla Wiesława:
Szukasz Zuzanny, znalazłam Paulinę, może kiedyś się przyda.
Guty Duże: akt 10 ślub:
1879 rok ślub pomiędzy Franciszkiem Malinowskim lat 28 synem Antoniego i zmarłej Petroneli z Napiórkowskich małżonków Malinowskich urodzonego w Gutach Dużych , a Pauliną Gutowską córką zmarłego Ignacego i Anny z Chrzanowskich małżonków Gutowskich lat 26.
Umęczyłam się, bo pismo jest bardzo nieczytelne, prześlę Ci skan, może więcej się dopatrzysz, ja nie mogę rozczytać miejsca jej urodzenia. Skan wysyłam.
Gosia
-- Post scalono 06 cze 2014, 23:51 --
Dla Małgorzaty !
ślub: Raki i Wólka Drążdzewska
ślub pomiędzy Janem Dzik lat 26 ur. Raki synem Bartłomieja Dzik i Anny z Szewczaków z Marianną Dąbrowską lat 19 ur. w Wólce Drążdzewskiej córką zmarłego Walentego Dąbrowskiego i Rozalii z Sobiechów.
Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Jasło i okolice;
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Gosiu
Nie wiem czy to masz, więc podaję śluby z par. Płoniawy:
1. 1864 nr 40
13 listopada 1864
Jan Stepnowski kawaler dziedzic cząstkowy w Rzechowie-Gać tam też urodzony lat 24 syn Antoniego i Barbary z Chełchowskich X Ewa Pszczółkowska panna lat 16 urodzona w Wilkowie córka Seweryna i Franciszki z Bobińskich
2. 1863 nr 16
6 maja 1863
Stanisław Bobiński wdowiec dziedzic cząstkowy w Chodkowie tam też urodzony lat 34 syn Mateusza i Zuzanny z Chodkowskich X Wiktoria Stepnowska panna lat 23 córka niegdy Józefa i Karoliny z Chodkowskich
3. 1860 nr 26
2 września 1860
Wojciech Mikulak wdowiec lat 27 syn niegdy Grzegorza i żyjącej Marianya z Ziemieńskich urodzony w Przytułach X Józefa Stepnowska panna lat 21 córka Piotra i Apolonii z Sz... urodzona w Drwęczy.
4. 1853 nr 20
4 kwietnia 1853
Jan Chodkowski kawaler dziedzic cząstkowy w Bobinie tam też urodzony lat 34 syn niegdy Franciszka i Urszuli z Bobińskich X Justyna Chodkowska wdowa lat 36 córka niegdy Michała i Rozalii Stepnowskich urodzona w Stepnach.
5. 1839 nr 11
11 lutego 1839
Urodzony Józef Stepnowski wdowiec lat 40 syn Adama i Ewy X Karolina Chodkowska panna lat 21 córka Leona i Józefy z Osowskich.
Pozdrawiam
Maria
Nie wiem czy to masz, więc podaję śluby z par. Płoniawy:
1. 1864 nr 40
13 listopada 1864
Jan Stepnowski kawaler dziedzic cząstkowy w Rzechowie-Gać tam też urodzony lat 24 syn Antoniego i Barbary z Chełchowskich X Ewa Pszczółkowska panna lat 16 urodzona w Wilkowie córka Seweryna i Franciszki z Bobińskich
2. 1863 nr 16
6 maja 1863
Stanisław Bobiński wdowiec dziedzic cząstkowy w Chodkowie tam też urodzony lat 34 syn Mateusza i Zuzanny z Chodkowskich X Wiktoria Stepnowska panna lat 23 córka niegdy Józefa i Karoliny z Chodkowskich
3. 1860 nr 26
2 września 1860
Wojciech Mikulak wdowiec lat 27 syn niegdy Grzegorza i żyjącej Marianya z Ziemieńskich urodzony w Przytułach X Józefa Stepnowska panna lat 21 córka Piotra i Apolonii z Sz... urodzona w Drwęczy.
4. 1853 nr 20
4 kwietnia 1853
Jan Chodkowski kawaler dziedzic cząstkowy w Bobinie tam też urodzony lat 34 syn niegdy Franciszka i Urszuli z Bobińskich X Justyna Chodkowska wdowa lat 36 córka niegdy Michała i Rozalii Stepnowskich urodzona w Stepnach.
5. 1839 nr 11
11 lutego 1839
Urodzony Józef Stepnowski wdowiec lat 40 syn Adama i Ewy X Karolina Chodkowska panna lat 21 córka Leona i Józefy z Osowskich.
Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
-
Dziękuję, ale to chyba nie moi "w tej chwili", może kiedyś ?
Moja prababka Stepnowska Anastazja urodzona w Maminie Wyżki, jej rodzice też- Kazimierz Stepnowski i Mamińska Zofia i dalej nic nie wiem
Gosia
Moja prababka Stepnowska Anastazja urodzona w Maminie Wyżki, jej rodzice też- Kazimierz Stepnowski i Mamińska Zofia i dalej nic nie wiem

Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;
Jasło i okolice;
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Zobacz tą Wiktorę Stepnowską która wyszła za Bobińskiego. Zapisano, że urodzona chyba w Maminie?

Maria

Maria
Konto zawieszone.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria
-
Mario, dziękuję panna młoda urodzona w Maminie Średniakach, skan zapisałam, może kiedyś się przyda, dzięki.
Gosia
-- Post scalono 11 cze 2014, 14:19 --
Honorato!
Mam "trochę" skanów z Makowa Maz., ale musisz określić lata w jakich mam szukać i czy to mają być urodzenia, śluby, czy zgony, nie wszystko mam zindeksowane, więc kolejno muszę wertować strony, podaj więcej szczegółów.
Gosia
-- Post scalono 11 cze 2014, 14:48 --
Dla Honoraty!
ślub - Maków Maz. rok 1885
zawarty w Makowie pomiędzy Teodorem Lewandowskim lat 22 kawalerem urodzonym w Szwelicach synem Marianny Lewandowskiej niezamężnej, a Józefą Kacprzycką lat 19 urodzoną w Rzechowie córką Franciszka i Rozalii z ?Rudzewskich /ciężko mi to nazwisko odczytać/.
ślub Zakliczewo - rok 1885
zawarty pomiędzy Franciszkiem Lewandowski lat 37 urodzonym w Szwelicach synem Antoniego i Teresy ?Ampuła z Józefą Myślak lat 18 urodzona w ?Podośli córką Kazimierza i Rozalii Danielskiej.
Podeślę Ci skany, może sama dokładniej rozczytasz.
Gosia
-- Post scalono 11 cze 2014, 17:13 --
Dla Honoraty!
Słoniawy 42. rok 1835
- Grzegorz Klucek l.35 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Marianny z Lewandowskich l.25, dziecku nadano imię Piotr;
- Maków 60. rok 1835
Lewandowski Kajetan l.35 kominiarz zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Marianny z Kordaszewskich /Kardaszewskich/ l.35, dziecku nadano imię Antoni;
-Perzanowo 66 /zgłoszenie nastąpiło w Makowie Maz./ rok 1835
Targoński Adam szynkarz l.32 zgłasza urodzenie dziecka w Perzanowie par. Czerwonka Szl.z niego i jego małżonki Rozalii z Lewandowskich l.30, dziecku nadano imiona Marianna Teofila;
Gosia
-- Post scalono 11 cze 2014, 17:59 --
Honorata:
Słoniawy 2 rok 1836
- Jankowski Antoni l.21 i Lewandowska Elżbieta - dziecko Agnieszka;
Chrzanowo Tworki 6 rok 1836
- Chrzanowski Jakub l.52 dziedzic swej części w Chrzanowach Tworkach zgłasza urodzenie dziecka z panny Lewandowskiej Magdaleny- dziecko Tekla;
Maków 47 rok 1837
- Lewandowski Kajetan kominiarz l.37 i Kardaszewska Marianna l.28 - dziecko Franciszka;
Słoniawy 18 rok 1838
- Klucek Grzegorz l.40 i Lewandowska Marianna l.30 - dziecko Franciszek;
Gosia
Gosia
-- Post scalono 11 cze 2014, 14:19 --
Honorato!
Mam "trochę" skanów z Makowa Maz., ale musisz określić lata w jakich mam szukać i czy to mają być urodzenia, śluby, czy zgony, nie wszystko mam zindeksowane, więc kolejno muszę wertować strony, podaj więcej szczegółów.
Gosia
-- Post scalono 11 cze 2014, 14:48 --
Dla Honoraty!
ślub - Maków Maz. rok 1885
zawarty w Makowie pomiędzy Teodorem Lewandowskim lat 22 kawalerem urodzonym w Szwelicach synem Marianny Lewandowskiej niezamężnej, a Józefą Kacprzycką lat 19 urodzoną w Rzechowie córką Franciszka i Rozalii z ?Rudzewskich /ciężko mi to nazwisko odczytać/.
ślub Zakliczewo - rok 1885
zawarty pomiędzy Franciszkiem Lewandowski lat 37 urodzonym w Szwelicach synem Antoniego i Teresy ?Ampuła z Józefą Myślak lat 18 urodzona w ?Podośli córką Kazimierza i Rozalii Danielskiej.
Podeślę Ci skany, może sama dokładniej rozczytasz.
Gosia
-- Post scalono 11 cze 2014, 17:13 --
Dla Honoraty!
Słoniawy 42. rok 1835
- Grzegorz Klucek l.35 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Marianny z Lewandowskich l.25, dziecku nadano imię Piotr;
- Maków 60. rok 1835
Lewandowski Kajetan l.35 kominiarz zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Marianny z Kordaszewskich /Kardaszewskich/ l.35, dziecku nadano imię Antoni;
-Perzanowo 66 /zgłoszenie nastąpiło w Makowie Maz./ rok 1835
Targoński Adam szynkarz l.32 zgłasza urodzenie dziecka w Perzanowie par. Czerwonka Szl.z niego i jego małżonki Rozalii z Lewandowskich l.30, dziecku nadano imiona Marianna Teofila;
Gosia
-- Post scalono 11 cze 2014, 17:59 --
Honorata:
Słoniawy 2 rok 1836
- Jankowski Antoni l.21 i Lewandowska Elżbieta - dziecko Agnieszka;
Chrzanowo Tworki 6 rok 1836
- Chrzanowski Jakub l.52 dziedzic swej części w Chrzanowach Tworkach zgłasza urodzenie dziecka z panny Lewandowskiej Magdaleny- dziecko Tekla;
Maków 47 rok 1837
- Lewandowski Kajetan kominiarz l.37 i Kardaszewska Marianna l.28 - dziecko Franciszka;
Słoniawy 18 rok 1838
- Klucek Grzegorz l.40 i Lewandowska Marianna l.30 - dziecko Franciszek;
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;
Jasło i okolice;
Czy w aktach ślubu parafii Krasnosielc występuje Adam Skubliński (ślub prawdopodobnie z Anna Nadbielną ok. 1850 r.)?
-
Robercie napisałam w dziale "Rejestr zaślubionych w parafii Krasnosielc i Gąsewo".
Gosia
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;
Jasło i okolice;
Witaj Gosiu,
koleżanka (która nie ma konta na 4genie) prosi o sprawdzenie urodzenia:
1. Józefa Krzyżewska - córka Józefa i Leokadii z Zembrzuskich, urodzona najprawdopodobniej w Budzynie, w parafii makowskiej w latach 1870-1874.
2. Leokadia Zembrzuska - matka tejże, prawdopodobnie pochodząca z parafii Maków
koleżanka (która nie ma konta na 4genie) prosi o sprawdzenie urodzenia:
1. Józefa Krzyżewska - córka Józefa i Leokadii z Zembrzuskich, urodzona najprawdopodobniej w Budzynie, w parafii makowskiej w latach 1870-1874.
2. Leokadia Zembrzuska - matka tejże, prawdopodobnie pochodząca z parafii Maków
Beata
-
Witaj Beatko!
Niestety nie mam zdjęcia ur. Józefy z Krzyżewskich.
W skorowidzu jest ur. w 1873 roku Krzyżewska Józefa, nie wiem, czy to o tę Józefę chodzi?
Pozdrawiam Gosia
Niestety nie mam zdjęcia ur. Józefy z Krzyżewskich.
W skorowidzu jest ur. w 1873 roku Krzyżewska Józefa, nie wiem, czy to o tę Józefę chodzi?
Pozdrawiam Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;
Jasło i okolice;
-
- Podziękował/a: 131 razy
- Podziękowano: 15 razy
Witam serdecznie Gosiu,
Mam pytanie dotyczące Parafii Płoniawy - czy mogłabyś sprawdzić występowanie nazwisk: Czajkowski i Płocharczyk ?
Pozdrawiam - życząc Radosnych Świąt.
Mam pytanie dotyczące Parafii Płoniawy - czy mogłabyś sprawdzić występowanie nazwisk: Czajkowski i Płocharczyk ?
Pozdrawiam - życząc Radosnych Świąt.

-
Małgosiu, znalazłam w Płoniawach kilka ślubów i urodzeń Czajkowskich i Płocharczyków.
Podeślę Ci skany emailem.
Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.
Gosia
Podeślę Ci skany emailem.
Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;
Jasło i okolice;