UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wykazy Diecezji Łuckiej do 1945 r
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 80
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 30 razy
Re: Wykazy Diecezji Łuckiej do 1945 r
Chodacz Stanisław i Katarzyna z Winckowskich,/ Wieckowska/,
dzieci: Antoni ur.26.V.1884r,
Walenty ur. 10.I.1885r,
Waleria ur. 12.II.1892r,
Parafia Włodzimierz.
-- Post scalono 07 cze 2014, 21:42 --
Parafia katedralna w Łucku,
Turczewski Stanisław, wdowiec, syn Macieja i Marianny z Szydłowskich
i Zofia Jarczyńska, zw. mał. w 1842r.
Turczewski Aleksander, syn Piotra i Antonina Jaworska
zw. mał. w 1858r.
dzieci: Antoni ur.26.V.1884r,
Walenty ur. 10.I.1885r,
Waleria ur. 12.II.1892r,
Parafia Włodzimierz.
-- Post scalono 07 cze 2014, 21:42 --
Parafia katedralna w Łucku,
Turczewski Stanisław, wdowiec, syn Macieja i Marianny z Szydłowskich
i Zofia Jarczyńska, zw. mał. w 1842r.
Turczewski Aleksander, syn Piotra i Antonina Jaworska
zw. mał. w 1858r.
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Dziękuję Anno za sprawdzenie. Wiedziałam tylko o Antonim, a dzięki Tobie dowiedziałam się o Walentym i Walerii.
Bardzo mi pomogłaś
Maria
Bardzo mi pomogłaś

Maria
Konto zawieszone.
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 5 razy
Dziękuję bardzo trochę bardziej rozjaśniła mi się rodzina mojego syna. Pozdrawiam Honorata
-- Post scalono 08 cze 2014, 19:58 --
Dziękuję bardzo trochę bardziej rozjaśniła mi się rodzina mojego syna. Pozdrawiam Honorata
-- Post scalono 08 cze 2014, 19:58 --
-
Domański
Domański Bolesław, syn Hipolita i Anna z Lisniewskich
zw.małż. w 1904 roku w Aleksandrii,
są to Domańscy zw. mał. przed 1908 r.
najbliżej Rokitna, ten sam Dekanat.

Domański Bolesław, syn Hipolita i Anna z Lisniewskich
zw.małż. w 1904 roku w Aleksandrii,
są to Domańscy zw. mał. przed 1908 r.
najbliżej Rokitna, ten sam Dekanat.
OGROMNIE DZIĘKUJĘ !!!annaniewmierzycka pisze:Michalina z Gutheerców i jej mąż Józef Gilewski, ich córka Bronisława Gilewska, panna, ur. 28.VIII.1918r. w Piatyhorsku,
zam. w Łucku, 5.II.1938r. w Łucku zw. małż. z Rudnickim Wacławem ur. 23.IX.1913r. w Jarosławiu,gm. Wiązowna, pow. warszawski, kawaler, syn Józefa i Katarzyny z Malczyków, zam. w Łucku, urzędnik,
-- Post scalono 06 cze 2014, 22:14 --
sorry, Gutherców
-
a ja tego księdza Domańskiego szukam od lat...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedyst ... brudnopis6
Niestety kiepskie mam "źródła". Jest coś może o nim więcej niż te zdanie ?
Gdzie leży ta "Stara Huta" ? może ktoś wie ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedyst ... brudnopis6
Niestety kiepskie mam "źródła". Jest coś może o nim więcej niż te zdanie ?
Gdzie leży ta "Stara Huta" ? może ktoś wie ?
Beata
-
Rok 1936, woj. wołyńskie, pow. Luboml
http://wolyn.ovh.org/opisy/stara_huta-06.html
-- Post scalono 09 cze 2014, 16:16 --
Ks. Edmund Domański w 1938 roku, chrzci dwoje dzieci w parafii katedralnej w Łucku, 2.VII.1938r. i 11.IX.1938 r.
http://wolyn.ovh.org/opisy/stara_huta-06.html
-- Post scalono 09 cze 2014, 16:16 --
Ks. Edmund Domański w 1938 roku, chrzci dwoje dzieci w parafii katedralnej w Łucku, 2.VII.1938r. i 11.IX.1938 r.
Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Wniosek z tego taki, że to ksiądz prawosławny, a nie rzymsko-katolicki.
Może dlatego nie znalazłam go w spisach księży diecezjalnych (płockiej, chełmińskiej), bo jakoś nie pomyślałam, że jest innego obrządku.
Wniosek z tego taki, że to ksiądz prawosławny, a nie rzymsko-katolicki.
Może dlatego nie znalazłam go w spisach księży diecezjalnych (płockiej, chełmińskiej), bo jakoś nie pomyślałam, że jest innego obrządku.
Beata
-
-
ks. E. W. Domański
W latach 1969- 1976 proboszczem był ks. Edmund Wincenty Domański. Urodził się 22 stycznia 1908 r. w Rokitnie pow. Sarny na Wołyniu jako syn Leona i Walerii z Jakubowskich. Po ukończeniu miejscowej szkoły powszechnej znalazł się w Płocku gdzie uczęszczał do Liceum św. Stanisława Kostki i w 1928 r. otrzymał świadectwo dojrzałości. Po maturze wstąpił do Wyższego Seminarium Duchownego także w Płocku, przebywając w nim 3 lata. Następne trzy lata odbył w Seminarium Duchownym w Łucku i tam 15 czerwca 1935 r. przyjął święcenia kapłańskie. Pracę duszpasterską rozpoczął od wikariatu we Włodzimierzu wołyńskim. Wkrótce otrzymał samodzielną placówkę duszpasterską najpierw jako proboszcz w Karosinie, a następnie w Maniewiczu na Wołyniu. Swoimi wpływami i znajomościami starał się ulżyć doli miejscowej ludności, zwłaszcza w czasach okupacji niemieckiej na tych terenach. Podczas jednej z takich interwencji uratował grupę około 40 mężczyzn od rozstrzelania przez Niemców. Msza św. Odprawiona 25 kwietnia o godz. 10 w kościele parafialnym w Królewie, zgromadziła kilkudziesięciu kapłanów i rzeszę wiernych, które przyszły pożegnać swego dawnego proboszcza. Po nabożeństwie ciało ks. kan. E. Domańskiego zostało przewiezione do Warszawy, gdzie tegoż dnia po południu odbył się pogrzeb na Brudnowskim cmentarzu.
-- Post scalono 09 cze 2014, 19:23 --
ks. EDMUND DOMAŃSKI /1908-1984/
Patron naszej szkoły - ks. Edmund Domański - urodził się w Rokitnik pow. Sarny na Wołyniu. Po ukończeniu Gimnazjum Klasycznego Biskupiego w Płocku i sześcioletniego Seminarium Duchowego rozpoczyna pracę kapłana w Diecezji Łuckiej /obecnie Ukraina /.W latach 1935-1939 nauczał religii na Wołyniu, najpierw w Szkole Powszechnej we Włodzimierzu, następnie w Starej Hucie i Moczulance.
W czasie okupacji pracował jako proboszcz parafii Karasin i parafii Maniewicze w pow. Kowel na Wołyniu.
Od 24 stycznia 1944 r. do 16 lutego 1945 r. zostaje kapelanem szpitala w Końskich.
Po wojnie przybył do Polski i został zatrudniony jako administrator parafii Iłowo. Tutaj w 1945 r. zakłada Gimnazjum Mechaniczno Kolejowe, w którym pełni obowiązki dyrektora i nauczyciela religii.
Na skutek przemian społeczno-politycznych zostaje w 1947 r. odwołany z funkcji dyrektora szkoły.
Opuszcza Iłowo i zostaje proboszczem parafii Sztutowo k/Sierpca, następnie w Rokicie k/Płocka, wreszcie w Królewie.
Ks. Edmund Domański zmarł 21 kwietnia 1984 r. w Płońsku.
Jako żarliwy patriota w czasie II wojny światowej oprócz działalności duszpasterskiej współpracował z ruchem oporu przeciwko hitlerowskiemu najeźdźcy. W następstwie odniesionych ran utracił wzrok, stąd właśnie jego przynależność do Związku Niewidomych Żołnierzy i Inwalidów Wojennych.
Ks. Edmund Domański to humanista, który pracę duszpasterską łączył z moralnym kształtowaniem człowieka.
Słowa J.Słowackiego:
"Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei przed narodem niosą oświaty kaganiec"
najlepiej oddają wszelkie zaangażowanie w budzeniu świadomości narodowej Polaków.
Po pięciu latach zawieruchy wojennej stwarza warunki edukacji dla młodego pokolenia, pokolenia "porażonego śmiercią". Nie traci wiary, nadziei w sens istnienia.
Pamiętając o tym, że ks. Edmund Domański to wielki społecznik i patriota, staramy się być godnymi spadkobiercami Jego imienia
-- Post scalono 09 cze 2014, 19:24 --
to ten sam Domański?
-- Post scalono 09 cze 2014, 21:39 --
proszę podaj imiona rodziców Barbary Jakowlew,
nie mam "punktu wyjścia"
W latach 1969- 1976 proboszczem był ks. Edmund Wincenty Domański. Urodził się 22 stycznia 1908 r. w Rokitnie pow. Sarny na Wołyniu jako syn Leona i Walerii z Jakubowskich. Po ukończeniu miejscowej szkoły powszechnej znalazł się w Płocku gdzie uczęszczał do Liceum św. Stanisława Kostki i w 1928 r. otrzymał świadectwo dojrzałości. Po maturze wstąpił do Wyższego Seminarium Duchownego także w Płocku, przebywając w nim 3 lata. Następne trzy lata odbył w Seminarium Duchownym w Łucku i tam 15 czerwca 1935 r. przyjął święcenia kapłańskie. Pracę duszpasterską rozpoczął od wikariatu we Włodzimierzu wołyńskim. Wkrótce otrzymał samodzielną placówkę duszpasterską najpierw jako proboszcz w Karosinie, a następnie w Maniewiczu na Wołyniu. Swoimi wpływami i znajomościami starał się ulżyć doli miejscowej ludności, zwłaszcza w czasach okupacji niemieckiej na tych terenach. Podczas jednej z takich interwencji uratował grupę około 40 mężczyzn od rozstrzelania przez Niemców. Msza św. Odprawiona 25 kwietnia o godz. 10 w kościele parafialnym w Królewie, zgromadziła kilkudziesięciu kapłanów i rzeszę wiernych, które przyszły pożegnać swego dawnego proboszcza. Po nabożeństwie ciało ks. kan. E. Domańskiego zostało przewiezione do Warszawy, gdzie tegoż dnia po południu odbył się pogrzeb na Brudnowskim cmentarzu.
-- Post scalono 09 cze 2014, 19:23 --
ks. EDMUND DOMAŃSKI /1908-1984/
Patron naszej szkoły - ks. Edmund Domański - urodził się w Rokitnik pow. Sarny na Wołyniu. Po ukończeniu Gimnazjum Klasycznego Biskupiego w Płocku i sześcioletniego Seminarium Duchowego rozpoczyna pracę kapłana w Diecezji Łuckiej /obecnie Ukraina /.W latach 1935-1939 nauczał religii na Wołyniu, najpierw w Szkole Powszechnej we Włodzimierzu, następnie w Starej Hucie i Moczulance.
W czasie okupacji pracował jako proboszcz parafii Karasin i parafii Maniewicze w pow. Kowel na Wołyniu.
Od 24 stycznia 1944 r. do 16 lutego 1945 r. zostaje kapelanem szpitala w Końskich.
Po wojnie przybył do Polski i został zatrudniony jako administrator parafii Iłowo. Tutaj w 1945 r. zakłada Gimnazjum Mechaniczno Kolejowe, w którym pełni obowiązki dyrektora i nauczyciela religii.
Na skutek przemian społeczno-politycznych zostaje w 1947 r. odwołany z funkcji dyrektora szkoły.
Opuszcza Iłowo i zostaje proboszczem parafii Sztutowo k/Sierpca, następnie w Rokicie k/Płocka, wreszcie w Królewie.
Ks. Edmund Domański zmarł 21 kwietnia 1984 r. w Płońsku.
Jako żarliwy patriota w czasie II wojny światowej oprócz działalności duszpasterskiej współpracował z ruchem oporu przeciwko hitlerowskiemu najeźdźcy. W następstwie odniesionych ran utracił wzrok, stąd właśnie jego przynależność do Związku Niewidomych Żołnierzy i Inwalidów Wojennych.
Ks. Edmund Domański to humanista, który pracę duszpasterską łączył z moralnym kształtowaniem człowieka.
Słowa J.Słowackiego:
"Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei przed narodem niosą oświaty kaganiec"
najlepiej oddają wszelkie zaangażowanie w budzeniu świadomości narodowej Polaków.
Po pięciu latach zawieruchy wojennej stwarza warunki edukacji dla młodego pokolenia, pokolenia "porażonego śmiercią". Nie traci wiary, nadziei w sens istnienia.
Pamiętając o tym, że ks. Edmund Domański to wielki społecznik i patriota, staramy się być godnymi spadkobiercami Jego imienia
-- Post scalono 09 cze 2014, 19:24 --
to ten sam Domański?
-- Post scalono 09 cze 2014, 21:39 --
proszę podaj imiona rodziców Barbary Jakowlew,
nie mam "punktu wyjścia"
Moim zdaniem ten sam. Jednak biogram ze strony szkoły nie ma przypisów i nie wiadomo skąd są te informacje i na ile są prawdziwe. Szukałam też w Płońsku... a on pochowany w Warszawie.
Beata
-
-
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 57 razy
Proszę o sprawdzenie nazwisk:
1/.Kral- Bereźnica, Sarny
2/.Nierodkiewicz - Pracuki par.Dąbrowica
Pozdrawiam
julia
1/.Kral- Bereźnica, Sarny
2/.Nierodkiewicz - Pracuki par.Dąbrowica
Pozdrawiam
julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl