autor: marysia » czw cze 26, 2014 11:36 am
Jestem w [posiadaniu odpisu aktu zgonu Kazimierza Bogdańca wydanego przez Proboszcza Parafii Katedralnej w Pińsku 16 maja 1936r.L.896 o treści:Kazimierz Bogdaniec -żonaty,syn Jakóba Bogdańca zmarł wŁuninie dziewiętnastego lutego 1894r.,przyczyna śmierci-niezbyt widoczna,wiek 38 lat.Pogrzebany na Łunińskim cmentarzu przez parafian w dniu 21 lutego tegoż 1894r.,osierocił żonę Alfredę,synów Stafena,Wincentego i Andrzeja oraz córkę Józefę.
Kazimierz to brat mojego pradziadka Feliksa Bogdańca ,i wnuk Dawida Bogdańca.Ponieważ Jakub Bogdaniec ani jego Ojciec Dawid Bogdaniec nie urodzili się w Łuninie ale na pewno tam zmarli,chciałabym uzyskać metryki ich zgonów tzn.Dawida Bogdańca i jego syna Jakuba Bogdańca oraz Feliksa Bogdańca /mego pradziadka/ Rodzina była katolicka i nie wiem skąd do Łunina przybyła.Urodziłam się w Metz w niemieckim obozie dokąd moja Mama Katarzyna Bogdaniec córka Stanisława ur. w Łuninie w 1916r, została wywieziona.
Nie macie pojęcia jak się ucieszyłam dowiadując się,że znalazł się ktoś kto opracowuje te dane.Pozdrawiam Maria
-- Post scalono 26 cze 2014, 11:43 --
Mam jeszcze jedno pytanie,Poszukuję śladu Jana Januszewskiego ur. w Pińsku w 1915r. Syna Zdzisława i Stefanii Kołb lub Kołb-Sieleckiej.Z Rodziny Kołb- Sieleckich pochodziła moja Babcia Maria Kołb-Sielecka.Jednakże szukam tej rodziny jeszcze z innego powodu.Otóż tenże Jan Januszewski w 1939r. został skierowany do szkoły podoficerskiej w Krakowie lub w Wiśle,Po wojnie ożenił się i wkrótce zmarł w Piotrkowie Trybunalskim,zostawiając 2 letnią córeczkę,powierzając pieczę nad nią swemu koledze z tej szkółki/matka zmarła przy porodzie drugiego dziecka/Dziewczynka ur. w 1946r.została adoptowana i dowiedziała się o tym dopiero w ub.roku.Szuka rodziny swego biologicznego Taty,który urodził się w Pińsku.Maria
-- Post scalono 26 cze 2014, 11:50 --
Mam jeszcze jedno pytanie,Poszukuję śladu Jana Januszewskiego ur. w Pińsku w 1915r. Syna Zdzisława i Stefanii Kołb lub Kołb-Sieleckiej.Z Rodziny Kołb- Sieleckich pochodziła moja Babcia Maria Kołb-Sielecka.Jednakże szukam tej rodziny jeszcze z innego powodu.Otóż tenże Jan Januszewski w 1939r. został skierowany do szkoły podoficerskiej w Krakowie lub w Wiśle,Po wojnie ożenił się i wkrótce zmarł w Piotrkowie Trybunalskim,zostawiając 2 letnią córeczkę,powierzając pieczę nad nią swemu koledze z tej szkółki/matka zmarła przy porodzie drugiego dziecka/Dziewczynka ur. w 1946r.została adoptowana i dowiedziała się o tym dopiero w ub.roku.Szuka rodziny swego biologicznego Taty,który urodził się w Pińsku.Maria