Mogę co prawda skopiować taki fakt od innej osoby, ale nie mogę go później wkleić - nie pojawia się taka opcja na liście.
Wersja webtrees 1.5.2
edit: Znalazłem.. Te opcje są przy edycji rodziny, a nie pojedynczej osoby

Moderator: Moderatorzy
Ślub jak najbardziej odnosi się do rodziny, więc to raczej jest intuicyjne. Pytaniem pozostaje co według Ciebie nie jest intuicyjne i w jaki sposób można to poprawić?radekp pisze:edit: Znalazłem.. Te opcje są przy edycji rodziny, a nie pojedynczej osobyFajny program, ale trochę mało intuicyjny.
Owszem - odnosi się do rodziny, ale ślub zawiera jednak konkretna osoba, więc dla mnie bardziej intuicyjne byłoby dodać taki fakt właśnie dla tej osoby. Nie twierdzę, że trzeba to poprawiać. Ot subiektywne wrażenie. Przejrzałem kilka aplikacji genealogicznych, webowych i nie, i webtrees najbardziej mi podpasował. Może trochę brakuje mi widoku drzewa podobnego do tego jaki jest w MH.wooc pisze:Ślub jak najbardziej odnosi się do rodziny, więc to raczej jest intuicyjne. Pytaniem pozostaje co według Ciebie nie jest intuicyjne i w jaki sposób można to poprawić?radekp pisze:edit: Znalazłem.. Te opcje są przy edycji rodziny, a nie pojedynczej osobyFajny program, ale trochę mało intuicyjny.
Ale w przypadku webtrees jest podobnie. Można dodać "partnera" jak to jest obecnie politycznie poprawne, ale również żonę czy męża do danej osoby, a dodając można jednocześnie dodać datę ślubu itp. Jednak jak już się utworzy taką rodzinę, to ślub można dodać tylko z poziomu rodziny.dpawlak pisze:W sensie technicznym jak najbardziej się da, czyli nie potrzebny jest panel edycji rodziny, o czym świadczy konstrukcja wielu programów/serwisów genealogicznych jak choćby wspomnianego już MH.
Tam po prostu dodaje się osoby poprzez relację. Np. dodaj partnera do danej osoby i program od razu pyta czy ta relacja oparta jest o ślub, jeśli tak to gdzie i kiedy. Można również wprowadzić danej osobie nowe wydarzenie o nazwie ślub i program pyta z kim, gdzie i kiedy. Panel rodzina nie jest niezbędny.
hexon78 pisze:Dostępna jest wersja 1.5.3
Tylko ręcznie, nie ma opcji bloku ostatnio dodanych historii.Boguslawa_Matusiak pisze:Mam pytanko dotyczące utworzenia bloku z historiami rodzinnymi(osób) Jak dodawać te historie - czy tylko ręcznie adres za adresem tak jak mam blok Strony Genealogiczne, czy też można w inny sposób. Byłoby fajnie gdyby można było to wyrzucić w formie Ostatnio dodane historie- powiedzmy 5 ostatnich.
Chyba że gdzieś przeoczyłam taką opcję.
To jest błąd w programie, postaramy się aby w następnej wersji już działało.Boguslawa_Matusiak pisze: Druga sprawa, nie działa mi dodawanie obrazka w artykułach czy html. Nie mogę wpisać adresu obrazka czy wielkości (Kursor nie działa). Obecnie sobie radzę przez wpisywanie ręczne w tekście.
Wchodzisz na stronę rodziny (Rodzina z Piotr Marchewka -> kliknij Zobacz rodzinę)hexon78 pisze:Mam problem, zdublowałem osobę i nie wiem jak sobie poradzić z naprawą aby nie narobić jeszcze większego bałaganu.