UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

USC godne polecenia

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

MariaŁopaciuk
Podziękował/a: 77 razy
Podziękowano: 20 razy

Re: USC godne polecenia

Post autor: MariaŁopaciuk » sob lip 19, 2014 8:24 pm

Niestety ... UCS w Bolesławcu ... nie mogę uznać za przyjazne
Na swoją pisemna prośbę wysłaną mailem, otrzymałam odpowiedź

" ... informuję, że urzędy stanu cywilnego nie udzielają informacji, dotyczących danych osobowych poszczególnych osób.
Z poważaniem
Mariola Soja
Z-ca Kierownika USC "
Maria Łopaciuk

interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)

gama43
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: gama43 » ndz lip 20, 2014 1:55 pm

Zajmuję się historią mojej rodziny stosunkowo krótko.Do tej pory akta,które mnie interesowały znalazłam dostępne on line(Zgierz i tereny zabużańskie).Teraz przyjdzie mi się zmierzyć :lol: z USC Katowice,Tychy i Pszczyna,mam wielką nadzieję,że będę miała równie dobre doświadczenia jak większość wypowiadających się,tym bardziej,że rodzinka ze strony mamy jest baardzo liczna-miała 13 rodzeństwa i nie wszystkie daty są mi znane.Jak narazie spotkałam się z bardzo miłym podejściem pani z wydziału ewidencji ludności USC Tychy prosząc o koperty dowodowe swoich rodziców.Pozdrawiam Gabi

Awatar użytkownika

pluton76
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: pluton76 » ndz lip 20, 2014 2:34 pm

gama43 pisze:Zajmuję się historią mojej rodziny stosunkowo krótko.Do tej pory akta,które mnie interesowały znalazłam dostępne on line(Zgierz i tereny zabużańskie).Teraz przyjdzie mi się zmierzyć :lol: z USC Katowice,Tychy i Pszczyna,mam wielką nadzieję,że będę miała równie dobre doświadczenia jak większość wypowiadających się,tym bardziej,że rodzinka ze strony mamy jest baardzo liczna-miała 13 rodzeństwa i nie wszystkie daty są mi znane.Jak narazie spotkałam się z bardzo miłym podejściem pani z wydziału ewidencji ludności USC Tychy prosząc o koperty dowodowe swoich rodziców.Pozdrawiam Gabi
USC Tychy - ja dobrych wspomnień nie mam. (ale w końcu sprawę załatwiłem), a USC Pszczyna na razie czeka, chociaż myślę że będę musiał udać się do AP Pszczyna.

gama43

Post autor: gama43 » ndz lip 20, 2014 5:18 pm

Piotrze daj znać jak to wygląda w AP w Pszczynie,bo chyba tam będę szukać aktów małżeństwa swoich dziadków zamieszkujących ostatnio w Kobiórze.Gabi

annamaria
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: annamaria » ndz lip 20, 2014 6:15 pm

Ja polecam USC w Pilichowicach koło Jeleniej Góry. daję 6. Przemiła Pani kierownik i bardzo pomocna. Honorata

Awatar użytkownika

pluton76
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: pluton76 » pn lip 21, 2014 11:19 am

Polecam też USC Mikołów. Na e-mail odpowiadają szybko, a samym urzędzie miła atmosfera. Pomagają amatorom jak tylko się da.
Ps. USC Mikołów znajduje się w filii, jakieś 100 - 150 m od głównej siedziby.

luki
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: luki » wt lip 22, 2014 11:19 am

USC Łuków- tragedia, byłem osobiście i złożyłem wniosek na piśmie, pani Kierownik wyjaśniła mi, ze nie wykonują kopii w obawie przed zniszczeniem ksiąg. a gdy poprosiłem o odpowiedz na piśmie zaczęła na mnie krzyczeć ,, po co to Panu, ja i tak mam dużo roboty" po mojej informacji, że na wniosek złożony na piśmie należy w ten sam sposób odpowiedzieć oburzyła się. niedawno przyszła odpowiedź odmowna. więc nie polecam tego USC
Z wyrazami szacunku,
Łukasz Cąkała

MarcinH
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: MarcinH » wt sie 05, 2014 8:20 pm

USC Ostrzeszów - błyskawiczna odpowiedź na maila z prośbą o skan dokumentu. Po wniesieniu opłaty skarbowej kserokopia aktu bardzo szybko dotarła pocztą. Polecam i bardzo dziękuję pani z USC w Ostrzeszowie.

Pozdrawiam,
Marcin

jasminum
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: jasminum » śr sie 06, 2014 8:37 am

USC Opole Lubelskie - wszystko bezproblemowo załatwiłam telefonicznie i listownie. Za odpis aktu zgonu dziadka nie policzyli mi ani złotówki.
Pozdrawiam,
Joanna

gama43

Post autor: gama43 » śr paź 22, 2014 3:07 pm

USC Mikołów.Jako dane wyjściowe podałam tylko imię i nazwisko babci oraz daty urodzenia i śmierci.Po tygodniu pani oddzwoniła,podając ilość znalezionego rodzeństwa,a tym samym kwotę do zapłaty.Gabi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”